Пт, 2024-04-19, 07:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 25 » Науковці святкують - головоломки перемагають нав'язливі пісні
12:12
Науковці святкують - головоломки перемагають нав'язливі пісні
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/
Науковці із Західного Вашингтонського університету знайшли спосіб позбавлення від надокучливих мелодій. Він виявився досить простим - для того щоб викинути мелодію з голови, потрібно лишень вирішити кілька анаграм або взяти в руки цікаву книжку. У рамках дослідження науковці взяли кількох людей і змусили їх вирішувати різні завдання під популярні пісні The Beatles, Леді Гаги та Бейонсе.

З'ясувалося, що, наприклад, проходження намальованих на папері лабіринтів не допомагає позбавитися від мелодій, тоді як розв'язування головоломок судоку дає певний ефект, який, втім, зводиться до нуля, якщо головоломки занадто складні. Найкращий результат за підсумками дослідження показали анаграми (причому найліпше працюють анаграми слів з п'яти літер) і читання, пише The Daily Telegraph.

За словами автора дослідження, музичного психолога Айри Хаймана (Ira Hyman), секрет полягає в тому, що нетривіальні задачі роблять мозок менш сприйнятливим до нав'язливих мелодій, проте вони не мають бути занадто важкими. "Коли ми робимо щось автоматично, наприклад крокуємо вулицею або ведемо машину, ми не використовуємо когнітивних здібностей мозку, тому внутрішній програвач може заграти в будь-який момент", - пояснив Хайман.

"Те ж саме відбувається і в тому випадку, якщо ми старанно на чомусь концентруємося - мозок не може впоратися із завданням, тому мелодія повертається. Тут потрібно знайти золоту середину - таке заняття, яке буде досить складним, але не непідйомним. Для кожної людини воно визначається індивідуально", - додав науковець.

Хайман також пояснив, чому людина найчастіше запам'ятовує приспів пісні. За його словами, по-перше, приспів повторюється кілька разів, а по-друге, найчастіше люди не знають другого й третього куплета, тобто запам'ятовують пісню як щось незакінчене, а мозок має тенденцію повертатися до незакінчених думок.

Науковець висловив надію на те, що результати його дослідження можуть бути корисними в боротьбі з різними видами нав'язливих думок, в тому числі, наприклад, з одержимістю або болючим занепокоєнням.

У березні науковці з японської компанії Neurowear винайшли навушники Mico, які можуть стати справжньою знахідкою для меломанів. Річ у тім, що навушники можуть підбирати музику під настрій слухача так, що йому більше не доведеться шукати композицію і прокручувати список відтворення.

Японська розробка складається з двох частин: пари громіздких навушників і додатки для iPhone. Пристрій для персонального прослуховування музики оснащений датчиком, що кріпиться на лобі. Цей елемент аналізує мозкові хвилі користувача і визначає його настрій в даний момент, а потім підключається до бази даних Mico допомогою додатка для iPhone, й обирає потрібну мелодію.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1047 | Додав: adminA | Теги: нав'язливі пісні, головоломки, науковці
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ