Чт, 2024-04-25, 15:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Серпень » 6 » Науковці з допомогою щурів відшукали в людській голові GPS-навігатор
10:49
Науковці з допомогою щурів відшукали в людській голові GPS-навігатор
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/
Англо-американська група нейробіологів вперше в прямому експерименті на відкритому мозку виявила у людини координатні нейрони (grid cells), які допомагають орієнтуватися в просторі, вибудовуючи його внутрішню модель. Робота опублікована в журналі Nature Neuroscience, коротко про неї пише New Scientist.

Дослідження проводилося на 14 добровольцях, яким у рамках лікування епілепсії у мозок імплантували електроди. В процесі експерименту піддослідні брали участь у подобі комп'ютерної гри, де їм потрібно було керувати велосипедом, який переміщається у віртуальному просторі. При цьому дослідники записували електричну активність у різних ділянках мозку.

Добровольці повинні були дістатися до кількох предметів, розкиданих у віртуальному просторі. У ході першої фази експерименту учасники бачили ці предмети здалеку, у другій фазі подорож потрібно було повторити, але при цьому предмети з'являлися тільки тоді, коли учасники до них наближалися впритул.

Спостерігаючи за рухом учасників експерименту в позбавленому орієнтирів віртуальному просторі, науковці змогли знайти ті нейрони, які реагують на пройдену відстань і утворюють координатну сітку модельованого простору. Піки їхнього збудження у віртуальному просторі утворюють гексагональну сітку. Координатні нейрони не слід плутати з нейронами місця, які відповідають за певні зони модельованого простору.

Раніше такі клітини вже знаходили у щурів, їхнє існування прогнозувалося і у людини. У прямому експерименті на мозку їхнє існування, проте, досі показати не вдавалося. На відміну від щурів, у людини координатні нейрони містяться не тільки в енторинальній ділянці кори, а й в інших частинах мозку. Зокрема, такі клітини вдалося знайти і в прифронтальній корі, яка традиційно асоціюється з епізодичними спогадами, асоціаціями, свідомістю і ухваленням рішень.

Що цікаво, супутникову систему навігації GPS, яка широко застосовується в судноплавстві і повітроплаванні, використовують британські хірурги, щоб проводити складні операції заміни колінних і стегнових суглобів. Розроблена у Великобританії технологія дає змогу встановлювати штучні суглоби з небувалою точністю.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 932 | Додав: adminA | Теги: щурів, GPS-навігатор, людській голові, науковці
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ