Ср, 2024-05-08, 17:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Листопад » 6 » Науковці зрозуміли, чому час сповільнюється перед лицем смерті
09:57
Науковці зрозуміли, чому час сповільнюється перед лицем смерті
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/

Більшість людей, які зіткнулися з досвідом близьким до смерті, розповідають, що в цей момент час відчувається зовсім інакше, тепер ми знаємо чому.

Люди, яким довелося подивитися в обличчя смерті та вціліти, запевняють, що в момент, коли ми стикаємося з майже фатальним досвідом, час ніби сповільнюється. У новому дослідженні вчені спробували з'ясувати, чому це відбувається насправді.

Психологиня з Ліверпульського університету Джона Мурса в Англії, професорка Рут Огден нещодавно написала звіт, у якому розкрила, чому час може сповільнюватися під час автокатастрофи, серцевого нападу або інших подій, що ставлять нас перед обличчям смерті.

На думку дослідниці, уповільнення часу насправді пов'язане з нашим мозком. По суті, він робить усе, щоб збільшити наші шанси на виживання. Передбачається, що сповільнення часу, яке ми відчуваємо, може означати, що мозок переходить у гіперфокусування, внаслідок чого в людини більше шансів відреагувати на ситуацію.

За словами Огден, те, як наш мозок обробляє час, тісно пов'язане з тим, як він обробляє емоції. Це пояснюється тим, що ділянки мозку, які регулюють емоції, пов'язані з обробкою часу. По суті, під час загострення емоцій відбувається активація, викликана мозком, щоб зберегти якусь стабільність — це змінює його здатність обробляти час.

Науковці також вважають, що уповільнення часу перед лицем смерті може бути частиною реакції "бий або біжи", яка спрацьовує, коли людина відчуває загрозу. Простими словами, наш мозок готує нас до того, щоб або відреагувати на ситуацію, або відступити.

Поспіх у небезпечній ситуації може лише погіршити становище, а тому наш мозок уповільнює відчуття часу, щоб дати нам час "віддихатися і сформулювати стратегію". Наприклад, дослідження 2012 року, проведене вченими з Університету Турку у Фінляндії, показало, що уповільнення часу можна також пояснити за допомогою нашого внутрішнього годинника.

Ідея вчених полягала в тому, що при збільшенні швидкості годинника протягом виміряного інтервалу відбувається більше тактів. При цьому більша кількість тактів означає більшу тривалість, унаслідок чого людина переоцінює розглянуту тривалість. Причому вчені дійшли висновку, що це відбувається не тільки в ті моменти, коли ми стикаємося віч-на-віч зі смертю.

Ще 2017 року професор соціології в коледжі Еккерд Майкл Флаерті виявив, що час може сповільнюватися не тільки на порозі смерті, а й коли людина вирушає в нову подорож. Вчений запевняв, що відчуття часу може сповільнюватися, коли ми стикаємося з новим досвідом, наприклад, опановуємо складну навичку або вирушаємо у відпустку в раніше невідоме місце.

Крім того, вчені виявили, що час також може сповільнюватися в ситуаціях, коли майже нічого не відбувається або відбувається вкрай мало. Простими словами, час відчувається зовсім інакше, року складність ситуації виходить за рамки звичного.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 717 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ