Пт, 2024-03-29, 13:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 11 » Нажаханий методами Бацьки, Захід має намір змінювати курс
21:20
Нажаханий методами Бацьки, Захід має намір змінювати курс
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Посадити у в'язницю одного з провідних кандидатів у президенти від опозиції і його дружину-журналістку виявилося замало: уряд Лукашенко погрожує силоміць взяти під опіку їхнього трирічного сина, пишуть ЗМІ. Експерти закликають провести "перезавантаження перезавантаження" на бєларуському напрямку, політики обмірковують санкції.

Доньку і зятя 74-річної мешканки Бєларусі, видатних діячів опозиції, заарештовано за те, що протестували проти підтасовувань на нещодавніх виборах, розповідає The Times, і тепер бабуся бореться з погрозами відправити онука в дитбудинок. В інтерв'ю по телефону вона повідомила газеті, що КДБ "намагається чинити максимальний тиск".

Лукашенко не заходить так далеко, як сталінський терор, - "нікого не розстрілюють", наголосив один мінський опозиціонер. "Але арешти, обшуки і ця погроза дитині покликані залякати людей і примусити опозицію до співпраці з КДБ".

З'явилися свіжі докази того, до яких меж жорстокості може дійти президент Лукашенко, щоб розтоптати всі виклики, кинуті його диктаторському правлінню, пише The New York Times у редакційній статті, розповідаючи про долю родини бєларуського опозиціонера Андрія Саннікова, Ірини Халіп та їхнього сина Данила.

У статті під назвою "ГУЛАГ Лукашенка", газета рекомендує Вашингтону задуматися над посиленням санкції проти Бєларусі, а Євросоюзу - переглянути стратегію заохочення реформ у Бєларусі, пропонуючи співпрацю та допомогу. "У випадку Лукашенка заохочувати нема чого", - вважає видання.

"Спроба Олександра Лукашенка повернутися в європейську сім'ю і звільнитися від звання останнього диктатора Європи тривала недовго - до вечора 19 грудня, коли мирна юрба заповнила центр Мінська, щоб протестувати проти результатів виборів, які проходили з порушеннями", - пише кореспондент Corriere della Sera. Влада вдалася до заходів, які воскрешають у пам'яті найтемніші роки Радянського Союзу: КДБ, який тут ніколи не міняв назви, здійснив сотні арештів, допитів і затримань. І ось тепер виникає найжорстокіше припущення: у в'язнів можуть почати відбирати дітей - як той Сталін, що відправляв до притулків дітей тих, кого кидали в катівні "архіпелагу ГУЛАГ". Небезпека вже торкнулася конкретної дитини - трирічного Данила Саннікова, який тепер живе з бабусею. Батько Данила, Андрій, один з семи кандидатів на президентських виборах, опинився тієї ночі у камері в'язниці КДБ. Було заарештовано і матір дитини, відому журналістку Ірину Халіп, що займалася журналістськими розслідуваннями.

Висновуючи з різних ознак, можна казати про заздалегідь розроблений план, мовиться в статті: напередодні виборів мама Данила отримала листа електронною поштою: "Не думай тільки про себе, подумай про сина". Бєларуський лідер, як здається, вирішив знову вступити на шлях репресій, щоб тримати під контролем свій народ після боязких ініціатив, які в деяких країнах породили надію на глибокі зміни в Бєларусі, підсумовує журналіст.

Баварське видання Süddeutsche Zeitung пише, що в результаті масових демонстрацій протесту, що пройшли в Бєларусі після нещодавніх президентських виборів, затримали цілий ряд місцевих опозиційних політиків. Серед них - Андрія Саннікова, якому загрожує вирок у вигляді 15 років позбавлення волі, і його дружину, репортерку "Нової газети" Ірину Халіп. Їхній син Данило нині перебуває у бабусі, але вона побоюється, що влада може відібрати у неї дитину. Щоправда, за Ірину Халіп заступився Михайло Горбачов, співвласник "Нової газети". Він закликав бєларуського президента Олександра Лукашенка враховувати "людський фактор". Під цим, вважає оглядач, він мав на увазі не в останню чергу долю маленького Дані.

Старший співробітник Німецького фонду Маршалла Йорг Форбріг зі сторінок The International Herald Tribune звертається до європейського співтовариства з закликом кардинально переглянути політику на бєларуському напрямку - провести "перезавантаження перезавантаження".

За допомогою дипломатичних місій, благодійних організацій і дій окремих громадян ЄС повинен негайно надати підтримку тим бєларуським демократам, які зараз перебувають за ґратами, а після звільнення зазнають "подальших утисків з боку міліції", будуть звільнені з роботи і відраховані з вишів, пише Форбріг. Він закликає Євросоюз заморозити відносини з Бєларуссю (зокрема проект "Східне партнерство" і економічну допомогу) і відновити візові санкції стосовно керівництва країни. Крім того, "європейським лідерам доведеться розтлумачити Москві, що" модернізаційне партнерство "з ЄС поширюється і на спільних сусідів, з-поміж них на Бєларусь". Водночас автор радить "прийняти з широкими обіймами" простих бєларусів, спростивши для них візовий режим аж до повного скасування віз, а "велике і діяльне демократичне співтовариство" Бєларусі розцінювати як "легітимний голос" цієї країни і повноправного учасника діалогу.

Євросоюз готує санкції проти Олександра Лукашенка та інших членів його уряду після національних виборів, заплямованих фальсифікацією і насильством, запевняє The Financial Times. Серед заходів можуть бути відновлення заборони на подорожі для Лукашенка, призупиненої в 2008 році, можливе заморожування банківських рахунків і активів.

Дипломати мають намір обговорити це питання в Брюсселі у вівторок, перед запланованим на середу візитом туди міністра закордонних справ Бєларусі Сергія Мартинова. Санкції можуть бути закріплені на зустрічі європейських міністрів закордонних справ 31 січня, зауважується в статті. "Ми сподіваємося, що всі погодяться на рішучі кроки проти бєларуської влади у світлі безпрецедентної хвилі насильства", - зазначив Марчін Босацький, прес-секретар міністерства закордонних справ Польщі, зазначивши, що мінімальна вимога Польщі полягає у відновленні заборони на видачу віз 41 бєларуському чиновникові.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1013 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ