Сб, 2024-04-20, 06:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 24 » Neue Zürcher Zeitung. Нездатність до скорботи
16:11
Neue Zürcher Zeitung. Нездатність до скорботи
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Помаранчева революція в Україні поклала початок викриттю радянських історичних міфів, що вже давно назрівало. У центрі був Сталін з ініційованим ним Голодомором 1932-1933 років. Нова влада, пише Neue Zuercher Zeitung, намагається зам'яти цю тему.

Депеші американських дипломатів, оприлюднені WikiLeaks, можуть бути не тільки цікавим, а й пізнавальним читанням, продовжує автор публікації Герхард Гнаук. Так, на підставі серії секретних депеш можливо реконструювати цілу "шахову партію, зіграну політиками навколо інтерпретацій історії". У 2008 році російський президент у секретних посланнях застерігав своїх колег з колишніх союзних республік називати голодомор в Україні "геноцидом", як того домагалася влади Києва. Москва вимагала беззастережної підтримки своєї позиції.

"Голодомор, - зауважує автор, - став справжнім центром кристалізації в колективній свідомості українців. У період 1932-1933 років від голоду померли, за різними оцінками, від 3 до 6 млн осіб. Ця трагедія стала результатом проведеної Сталіним колективізації сільського господарства, що йде паралельно з формуванням експорту зерна, а також, за однією з версій, національної політики щодо "ненадійних" регіонів".

Після перемоги в Україні прозахідних сил нова влада зробила одним з політичних пріоритетів пам'ять про цей масовий голод. Метою широкомасштабної кампанії було надання Голодомору статусу геноциду українського народу. Київські дипломати обстоювали цей погляд у всьому світі.

Та все скінчилося після того, як торік "помаранчеві" програли вибори. Спочатку згадки про Голодомор зникли з сайту нового, дружнього Москві, президента Віктора Януковича. Тепер офіційно має превалювати погляд, зручний Москві, який полягає не в запереченні факту загибелі мільйонів українців, а у вказівці на той факт, що в результаті сталінської політики гинули й жителі інших регіонів.

"Все це нагадує візит Путіна до Катині в 2010 році, що відкрив нову сторінку в російсько-польських відносинах, коли він вшанував пам'ять поляків, убитих за наказом Сталіна. При цьому, - зауважує журналіст, - Путін згадав про поляків тільки в другу чергу, присвятивши основну частину виступу радянським жертвам сталінських репресій. Нездатність Росії тужити щоразу призводить до дивних лінгвістичних прийомів: так, жертвами Голокосту в колишньому Радянському Союзі називалися, хоч як дивно, не євреї, а "радянські громадяни".

І якщо пам'ять про Голодомор стала свого роду ядром самоідентифікації української нації, то інтерпретація подій Другої світової війни розколює країну, продовжує Герхард Гнаук. Перш за все це стосується діяльності українських націоналістів і пов'язаних з ними партизанів Української повстанської армії (УПА). Націоналісти, нагадує автор, з нетерпінням чекали на німецьке вторгнення в СРСР в 1941 році, а партизани роками билися проти радянської влади. Запеклі дискусії ведуться насамперед навколо постаті Степана Бандери - лідера українських націоналістів. Так, екс-президент Ющенко присвоїв йому статус Героя України, а після приходу нового президента це рішення було скасовано.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 985 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ