Пт, 2024-04-26, 05:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 8 » "Нобелівську" миру дали ув'язненому китайському дисидентові
20:01
"Нобелівську" миру дали ув'язненому китайському дисидентові
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Нобелівська премія миру за 2010 рік присуджена китайському правозахисникові Лю Сяобо за "тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї". Новоспечений нобелівський лауреат відбуває ув'язнення. Про це оголосив в п'ятницю в Осло Норвезький нобелівський комітет, передає РИА "Новости".

Нобелівська премія миру є однією з п'яти, заповіданих шведським промисловцем Альфредом Нобелем понад 100 років тому. Церемонія її вручення проходить щороку в Осло 10 грудня - в день смерті засновника нагороди. Сума Нобелівської премії миру в 2010 році становить 10 мільйонів шведських крон (близько 1 мільйона євро).

Лю Сяобо 54 роки. У 1989 році він взяв участь в заворушеннях на площі Тяньаньмень в центрі Пекіна, після чого перебував під пильною увагою китайської влади. Після придушення виступу, за даними правозахисників, він провів у в'язниці близько 20 місяців.

У червні 2009 року агентство Синьхуа повідомило, що Лю Сяобо арештований за звинуваченням в "організації останніми роками агітаційних дій, спрямованих на підрив державної влади і повалення соціалістичного ладу". За деякими даними, його було заарештовано ще 8 грудня 2008 року.

Також повідомлялося, що Лю Сяобо - один з авторів так званої Хартії 08 - відкритого листа до влади Китаю з вимогою дотримання прав людини і проведення політичних реформ. Хартію підписали більш як 300 громадських діячів і борців за права людини в країні.

У грудні 2009 року китайський суд засудив правозахисника і письменника Лю Сяобо до 11 років в'язниці за спробу повалення державного ладу.

Дії китайської влади щодо Лю Сяобо неодноразово ставали предметом полеміки між Китаєм, США та іншими західними країнами, які вимагають звільнення правозахисника. На всі подібні заяви МЗС КНР однозначно відповідає, що дії компетентних органів щодо правозахисника відповідають китайським законам.

"Китай твердо дотримується захисту свободи слова, але користатися цією свободою необхідно в рамках чинного законодавства", - заявила у вересні офіційний представник МЗС КНР Цзян Юй у відповідь на прохання прокоментувати нинішнє становище правозахисника і позицію КНР щодо його номінації на премію.

Торік широку полеміку викликало присудження Нобелівської премії миру "за екстраординарні зусилля у зміцненні міжнародної дипломатії і співпрацю між людьми" президентові США Бараку Обамі.

Присудження премії Лю Сяобо загрожує міжнародним скандалом

Влада КНР заздалегідь закликала Нобелівський комітет не присуджувати цьогорічну премію миру відомому китайському дисидентові Лю Сяобо. Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що його нагородження суперечило б нобелівським принципам, зазначає Бі-Бі-Сі.

Представниця МЗС сказала журналістам в Пекіні, що Лю Сяобо знаходиться у в'язниці за порушення китайських законів. За її словами, Нобелівська премія була створена задля зміцнення миру і дружби між народами і роззброєння.

"Комітет пошле світу невірний сигнал, якщо дасть її такому злочинцеві", - сказала представниця китайського МЗС.

В той же час більше ста китайських науковців, юристів і громадських діячів закликали удостоїти дисидента Нобелівською премією миру. Цю кампанію підтримав і колишній чеський президент і правозахисник Вацлав Гавел.

Голову Норвезького Нобелівського інституту Гейра Ландестед, заступник міністра закордонних справ Китаю Їнг Фе ще влітку попередив, що присудження премії миру Лю Сяобо може негативно позначитися на стосунках між Пекіном і Осло.

Зараз Китай і Норвегія ведуть переговори про укладення двостороннього торговельного договору. Багата енергоносіями Норвегія хоче експортувати в Китай свою технологію розробки прибережних родовищ нафти і газу.

Ландестед відмітив, що Китай не вперше намагається тиснути на Нобелівський комітет. Так, влада КНР була обурена тим, що тибетський духовний лідер у вигнанні Далай-лама отримав Нобелівську премію миру в 1989 році, незабаром після розправи над демонстрантами на площі Тяньаньмінь.

До дружини лауреата, яка закликала китайський уряд звільнити Лю Сяобо, вже нагрянула поліція

Тим часом китайська поліція вже прийшла в будинок дружини новоявленого Нобелівського лауреата премії миру, щоб не дозволити Лю Ся давати інтерв'ю ЗМІ з приводу радісної події. Про це говориться в заяві її брата Лю Тонга, опублікованій інформаційним центром з прав людини і демократії, що знаходиться в Гонконзі, передає News.com.au.

Проте, незважаючи на блокаду, журналістам все ж вдалося зв'язатися з дружиною лауреата.

"Я настільки щаслива, настільки щаслива, я не знаю, що мені сказати. Я хочу усіх подякувати за підтримку Лю Сяобо. Я хочу подякувати Нобелівському комітету, Вацлаву Гавелі, Далай-ламі і всім, хто підтримував Лю Сяобо", - сказала Лю Ся агентству AFP по телефону.

"Я наполегливо закликаю китайський уряд звільнити Лю Сяобо", - додала вона.

Раніше цього тижня Лю Ся заявила, що китайська влада виступає проти присудження Нобелівської премії миру її чоловікові, тому що вони бояться, що це приверне більше уваги до Лю Сяобо і до ситуації з демократією і правами людини в Китаї в цілому.

Дії китайської влади щодо Лю Сяобо неодноразово ставали предметом полеміки між Китаєм, США і іншими західними країнами, що вимагають звільнення правозахисника. На усі подібні заяви МЗС КНР однозначно відповідає, що дії компетентних органів відносно правозахисника лежать в руслі китайських законів.

"Китай твердо дотримується захисту свободи слова, але користуватися цією свободою необхідно у рамках чинного законодавства", - заявила у вересні офіційний представник МЗС КНР Цзян Юй у відповідь на прохання прокоментувати нинішнє положення правозахисника і позицію КНР відносно його номінації на премію.

Європейські країни закликають Китай звільнити Лю Сяобо

Німеччина і Франція звернулися до китайської влади із закликом звільнити з в'язниці правозахисника і дисидента Лю Сяобо, якому в п'ятницю присудили Нобелівську премію миру.

Франція вітає присудження Нобелівської премії миру ув'язненому китайському правозахисникові Лю Сяобо і закликає звільнити його з в'язниці, заявив голова МЗС Франції Бернар Кушнер.

"Франція, як Європейський союз, висловила заклопотаність його (Лю Сяобо) арештом, і неодноразово закликала до його звільнення. Вона (Франція) повторює свій заклик", - говориться в поширеній в п'ятницю заяві міністра.

За словами Кушнера, рішення Нобелівського комітету - це потужне послання усім тим, хто мирно бореться за захист і просування прав людини.

Китайський дисидент не знає про присудження йому Нобелівської премії

Китайський дисидент Лю Сяобо не знає про те, що став лауреатом Нобелівської премії миру 2010 року, оскільки нині він знаходиться у в'язниці і не має зв'язку із зовнішнім світом, повідомили в п'ятницю в інтерв'ю агентству ЭФЭ адвокати укладеного Мо Шаопін і Пу Чжіцян.

"Лю нічого не знає про премію. Зараз ніхто не може поспілкуватися з ним. Треба почекати щомісячного побачення між Лю і його дружиною Лю Ся, з якою мені також не вдалося поговорити", - сказав Мо Шаопін.

"Я знаю, що Лю Ся не може виходити з будинку, вона знаходиться під спостереженням, я намагаюся зв'язатися з нею, починаючи з п'ятої годин. Я упевнений, що Лю Сяобо нічого не знає про нагороду, про це йому скаже дружина під час наступного побачення", - заявив зі свого боку Пу Чжицян.

"Мені б хотілося передати найкращі побажання його дружині і усім, хто працює на благо демократії в Китаї. Думаю, що премія сприятиме розвитку демократії в моїй країні", - додав він.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 969 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ