Чт, 2024-04-18, 03:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 12 » Нобелівську премію з економіки вперше отримала жінка
15:49
Нобелівську премію з економіки вперше отримала жінка
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Американські дослідники Елінор Остром та Олівер Вільямсон стали лауреатами Нобелівської премії 2009 року у галузі економіки, оголосив у понеділок Нобелівський комітет у Стокгольмі, передає "Інтерфакс-Україна".

Остром представляє університет штату Індіана в Блумінгтоні, а Вільямсон - Каліфорнійський університет у Берклі. Нобелівська премія їм присуджується за роботу з аналізу економічного управління.

Цікаво, що Острум стала першою жінкою, яка отримала Нобеля з економіки. Основна її робота, була опублікована у 1990 році. Вона називалася "Управління суспільством: еволюція інститутів колективних дій" (Governing the Commons: The Evolution of Institutions for Collective Action).

Минулого року лауреатом премії з економіки пам'яті Альфреда Нобеля, заснованої шведським Держбанком, став американський дослідник з Прінстонського університету Пол Кругман. Премію було присуджено йому за "його аналіз структури торгівлі і географічного розподіл економічної активності".

Оголошення нобелівського лауреата у сфері економіки традиційно завершує нобелівський тиждень. Сума Нобелівської премії 2009 року становить 10 мільйонів шведських крон (близько 1 мільйона євро).

Церемонія вручення премій проходить у Стокгольмі і Осло 10 грудня, в день кончини її засновника - Нобеля (1833-1896) - шведського винахідника, промисловця, лінгвіста, філософа і гуманіста.

Нобелівськими лауреатами у галузі медицини і фізіології цього року стали троє учених із США - австралійка Елізабет Блекберн (Elizabeth Blackburn), яка працює у США, американка Керол Грейдер (Carol Greider), а також її співвітчизник Джек Шостак (Jack Szostack). Премія ученим вручили за "за відкриття того, як хромосоми захищаються теломерамі і ферментом теломеразою".

Нобелівська премії 2009 року у галузі фізики присуджено британському дослідникові китайського походження Чарльзу Као за розробки оптичних систем передачі даних, і двом ученим зі США Вілларду Бойлу і Джорджу Сміту за винахід оптичних напівпровідникових сенсорів - ПЗС-Матриць

Нобелівську премію 2009 року з хімії присуджено трьом ученим з Великої Британії, США і Ізраїлю - Векатраману Рамакрішнану (Venkatraman Ramakrishnan) з Лабораторії молекулярної біології у британському Кембріджі, Томасу Стайцу (Thomas Steitz) з Йельського університету (США) і Аді Йонат (Ada Yonath) з Вейцмана (Ізраїль) - "за дослідження структури і функції рибосоми", яка прочитує інформацію з ДНК і синтезує білки.

Нобелівським лауреатом з літератури стала німецька письменниця Герта Мюллер.

Найбільше галасу вже розгорілося навколо Нобелівської премії миру, яку присудили американському президентові Бараку Обамі. Багато хто висловив незадоволеність таким рішенням, оскільки, як зазначають критики, Обама багато пообіцяв, але поки що нічого не зробив.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1668 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ