Пт, 2024-04-26, 16:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 3 » "Нобеля" з медицини дали за "революційні" дослідження імунітету
14:43
"Нобеля" з медицини дали за "революційні" дослідження імунітету
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Нобелівська премія з фізіології чи медицини за 2011 рік присуджена Брюсу Бойтлеру, Ральфу Штайнману та Жюлю Хоффману за роботи в області імунології - за дослідження вродженого імунітету, оголосив 3 жовтня в Стокгольмі Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті, передає РИА "Новости".

"Лауреати Нобелівських премій цього року революційним чином змінили наше розуміння імунної системи, відкривши ключові принципи благотворного впливу на неї", - зазначили члени журі з Каролінського інституту Швеції.

Дослідники виконали ряд експериментальних робіт, які допомогли науковцям зрозуміти, як саме відбувається включення систем вродженого імунітету при зустрічі з інфекційними агентами, і як ці системи взаємодіють з механізмами набутого імунітету - більш складною і досконалою формою імунітету.

Хоффман і Бойтлер влітку 2011 року удостоїлися за свої роботи так званої азіатської Нобелівської премії - премії Шоу. Її розмір становить близько одного мільйона доларів.

Уроджений імунітет - це здатність живих організмів впізнавати і знешкоджувати патогени навіть якщо досі вони ніколи з ними не контактували. Це еволюційно найбільш древня система, і вона присутня у всіх багатоклітинних тварин і рослин.

Половину премії в розмірі 10 млн шведських крон (1,46 млн доларів) поділять між собою американець Брюс Бойтлер та уродженець Люксембургу Жюль Хоффманн. Бойтлер народився в 1957 році в Чикаго. Він - професор і голова факультету генетики в дослідницькому інституті Скріппса в Ла-Хойя (Каліфорнія). Його батько, гематолог і медичний генетик Ернест Бойтлер, також був професором і головою факультету в Скріппса. Жюль Хоффманн народився в Люксембурзі в 1941 році. Нині він громадянин Франції, і з 2007 року очолює академію наук цієї країни.

Другу половину премії отримає Ральф Штайнман, який народився в 1943 році в Канаді, а зараз працює в Університеті Рокфеллера (Нью-Йорк). Він ще в 1973 році заклав основи нового напряму в імунології, пояснивши роль дендритних клітин (тип клітин імунної системи, що мають довгі відгалуження, якими вони захоплюють чужорідні об'єкти) шкіри, кишкового тракту і порожнини носа як першу лінію захисту проти деякий бактерій. Робота ряду вакцин заснована саме на стимуляції дендритних клітин. Штайнман - другий по цитованості імунолог в світі і лауреат Ласкеровської премії 2007 року.

Сума кожної з Нобелівських премій цього року, як і всі попередні, становить 10 мільйонів шведських крон (один мільйон євро).

Церемонія вручення премій проходить у Стокгольмі й Осло 10 грудня, у день смерті їх засновника - Альфреда Нобеля (1833-1896) - шведського винахідника, промисловця, лінгвіста, філософа й гуманіста.

Лауреатом премії минулого року став науковець Роберт Едвардс, що розробив технологію штучного запліднення in vitro.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 864 | Додав: admin | Теги: Нобелівська премія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ