Чт, 2024-04-25, 08:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 23 » Нова скандальна "прописка": кому, коли і що через неї зміниться
14:49
Нова скандальна "прописка": кому, коли і що через неї зміниться
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Громадян України, які щось комусь винні, можуть взяти під жорсткий контроль - вони будуть зобов'язані протягом 10 днів повідомити про місце свого фактичного перебування в органи реєстрації (паспортний стіл в жеку, сільрада), якщо їдуть з місця, де вони зареєстровані (по-старому - прописані), більше ніж на місяць. Закон про це прийняла Верховна Рада.

Як розповів газеті "Сегодня" автор закону нардеп Володимир Олійник (ПР), законопроект стосується всіх іноземців, як тих, що в'їжджають в Україну, так і тих, що проживають тут постійно або тимчасово, і лише тих громадян України, які мають певні зобов'язання перед державою (військовозобов'язані або беруть участь в судовому процесі), іншими громадянами (аліментники) або банком (позичальники).

Всіх інших громадян України це не стосується. Наприклад, людина може бути зареєстрована в Одесі, а жити і працювати в Києві, пишуть Олександр Панченко та Катерина Стулень в матеріалі "Приїжджих в Україні поставлять на облік".

"Це - європейська практика, закон розроблено відповідно до рекомендацій Ради Європи, - роз'яснив Олійник. - Зараз такої вимоги в наших законах немає, що створює складнощі судам, військкоматам, виконавчій службі - вони не можуть вручити повістку в суд, закликати в армію, стягнути борг. Реєстрація місця перебування не вимагає жодних документів, крім заяви - я, такий-то, прибув звідти-то, прошу зареєструвати місце мого фактичного перебування за такою-то адресою".

Що стосується іноземних громадян або осіб без громадянства, то вони зобов'язані стати на облік протягом 10 днів, як це прийнято в Європі та Росії. Автор упевнений, що такий захід має перешкоджати незаконній міграції в Україну, яка стала транзитною державою для мігрантів.

Крім цього, за словами Олійника, в нововведеннях чітко прописаний механізм, що стосується дітей, передають "Факты".

"Раніше при народженні дитини законодавством було врегульовано тільки питання реєстрації в органах загсу. А місце її реєстрації врегульовано не було. В результаті іноді діти просто "зависали", чим порушувалися їхні права", - цитує автора закону Олександр Лещенко в публікації "Тепер іноземці, які приїжджають в Україну, повинні будуть зареєструватися протягом десяти днів".

"Тепер же ми прописали цю норму таким чином, що як тільки пройшла реєстрація в загсі, протягом місяця дитина повинна бути зареєстрована за місцем проживання батьків. Крім того, тепер потрібна обов'язкова згода власників житла на прописку дитини", - додав Олійник.

Утiм, назвати хоча б приблизну дату набуття чинності закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні" не може навіть його автор - нардеп–"регіонал" Володимир Олійник. Мовляв, наразі "м'яч на полі президента", зазначає Іван Бойко в статті "Їдуть гості. Реєструйте!" для "України молодої".

У Державній міграційній службі, яка розробила цей закон ще минулого року і передала для внесення на розгляд ВР пану Олійнику, уникають прямих запитань щодо того, чи бува цей закон не створено саме під Євро–2012. Мовляв, закон "розроблено на виконання п.38 Національного плану... щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, затвердженого Указом президента України від 22 квітня 2011 року №494". І крапка.

"Найбільше можуть постраждати ті, хто платить аліменти (оціночно це близько 5 млн, переважно чоловіки) і чоловіки призовного віку (до 25 років, таких близько 3 млн), їм доведеться регулярно відзначатися при тривалих поїздках в інші регіони на заробітки, навчання, для решти ніяких складнощів я не бачу, адже судяться і беруть кредити не так багато людей в порівнянні з цими категоріями", - розповів "Сегодня" нардеп Євген Царьков (КПУ).

"Я закон підтримав, тому що він допоможе навести хоч якийсь порядок перш за все з веденням судових справ. Якщо людина проходить відповідачем або свідком у справі і її не можуть знайти, це затягує судовий процес. А штраф дисциплінує, - зазначає Царьков. - Думаю, що будуть задоволені і банкіри, які видали кредит, - це зайвий важіль, щоб позичальники платили вчасно. Хоч і невеликий, адже штрафи за порушення паспортного режиму поки що символічні - 17-51 грн".

Голова комітету ВР з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський (Блок Литвина) вважає, що закон не обмежує прав людини, тому що реєстрація фактичного місця перебування має явочний, а не дозвільний характер: "Навпаки, ті, хто мають якісь зобов'язання перед іншими членами, не зможуть своєю відсутністю обмежувати їх права".

Але, схоже, що більшість українців навряд чи відчують наслідки ухвалення закону про реєстрацію місця перебування. За даними соцопитування КМІС, 36% жителів України жодного разу взагалі не виїжджали за межі своєї області, не кажучи вже про те, щоб покинути свій будинок на місяць і більше. Ще майже стільки ж (35,8%) - виїжджали, але рідше разу на рік. Приблизно кожен четвертий (23,1%) не буває вдома кілька разів на рік, 2,7% - раз на місяць і 2,4% - частіше, ніж раз на місяць.

Юристи кажуть, що завдяки новому закону боржник не зможе сховатися від відповідальності, але в той же час через нововведення і без того високі ціни на оренду житла можуть поповзти вгору.

"Це правильний і потрібний закон! Його в першу чергу оцінять ті, від кого ховаються боржники. Наприклад, у мене дуже багато судових справ, за якими відповідачів просто не знайти, - каже адвокат Тетяна Монтян. - До того ж це заощадить багато грошей, які витрачаються на розшук таких ось боржників. Але штрафи за відсутність реєстрації можна було б зробити і більшими (ст. 197 Адмінкодексу передбачає штраф від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів, від 17 до 51 грн). І ще я б додала штраф тим, кого правоохоронці або судові виконавці не можуть знайти за вказаною ним адресою".

Її колега Володимир Столітній вважає, що багато людей, які, наприклад, приїхали на заробітки в інше місто і живуть на орендованій квартирі, не зможуть зареєструватися, тому що в цьому їм відмовлять орендодавці.

"Ні для кого не секрет, що більшість орендодавців здають житло нелегально, тобто в обхід податкової, - каже юрист Володимир Столітній. - А реєстрація полегшить податковій завдання пошуку таких людей. Звісно, господарі квартир не дадуть згоду, щоб його квартиронаймач вказав, де він проживає. І тоді наймачеві залишається тільки платити штрафи. В такому випадку орендодавцям взагалі вигідніше буде закрити квартиру і нікому не здавати житло".

За його словами, якщо господар квартири все ж таки вирішить працювати "по-білому" і погодиться платити податки зі здачі житла, то відразу ж підніме квартплату, щоб "відбити" гроші, сплачені як податки.

У цьому побоюванні його підтримує і Тетяна Монтян: "Це суттєва недоробка закону. Варто було б змушувати вказувати не місце проживання, а адресу, за якою можна знайти людину. Наприклад, місце його роботи або навчання. Тоді б проблема з орендодавцями відпала сама собою".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1220 | Додав: adminA | Теги: зміниться, Скандальна нова прописка, ЩО
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ