Пт, 2024-03-29, 17:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 15 » Новий конфлікт між Росією і Україною виник в ядерній енергетиці
10:04
Новий конфлікт між Росією і Україною виник в ядерній енергетиці
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Україна і Росія зіткнулися з новою перешкодою в енергетичній сфері - тепер в ядерній енергетиці. Сторони відчувають труднощі в питанні підготовки ТЕО для будівництва нового заводу з фабрикації паливних елементів для українських АЕС. Російська сторона, всупереч домовленостям, не поспішає передавати Україні технології, хоча саме їх отримання стало вирішальним чинником при виборі російської корпорації ТВЕЛ як партнера з будівництва заводу, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Вчора, 14 вересня, російський концерн "Ядерне паливо" розповсюдив прес-реліз, в якому йдеться про ускладнення, що виникли в питанні будівництва заводу по виробництву тепловиділяючих елементів в Україні.

"Найсерйозніші ускладнення сторони почали відчувати з початком розробки техніко-економічного обгрунтування, оскільки були проблеми з передачею до України початкових технологічних даних, - сказано в прес-релізі.- Ускладнення були обумовлені наявністю розбіжностей в законодавствах двох країн".

Питання було вирішене за допомогою вибору російського інституту ВАТ "Державний спеціалізований проектний інститут" як субпідрядника для розробки техніко-економічного обгрунтування (ТЕО). Спочатку передбачалося, що всі роботи візьме на себе український інститут ДП "УкрНДПДпромтехнології", який ТВЕЛ забезпечить інформацією, необхідною для підготовки ТЕО.

Основний постачальник ядерного палива для українських АЕС - компанія ТВЕЛ - в 2010 році продала ДП "НАЕК "Енергоатом"" ядерне паливо на суму 608,1 млн дол. Згідно з даними ТВЕЛу, в загальному обсязі експорту компанії частка реалізації ядерного палива до України становила 54,9%. Український концерн "Ядерне паливо" і ТВЕЛ підписали рамкову угоду про <а href="/finance/27oct2010/tvel1.html">створення СП для реалізації проекту будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива. Частка України в ньому становитиме 50%+1 акція, Росії - 50%-1 акція. Аналогічний завод пропонувала побудувати і американська Westinghouse, проте ТВЕЛ був обраний, оскільки, на відміну від конкурента, в своїй тендерній заявці зобов'язався передати Україні всі необхідні технології.

Виконавчий директор дирекції зі зв'язків з громадськістю ТВЕЛу Іван Дибов вчора заявив, що технології по фабрикації ядерного палива будуть передані Україні, не уточнивши, втім, коли саме. "Просто потрібно провести певні процедури. Новий завод в Україні вироблятиме паливо відповідно до поданої тендерної заявки", - заявив Дибов.

Втім, оптимізм ТВЕЛ не розділяють в Міненерго. Офіційно в міністерстві не стали коментувати заяву російській компанії. Але високопоставлене джерело в Міненерго заявило, що в наявності спроба утримати весь масив інформації.

"Спочатку ТВЕЛ заявив, що наш концерн повинен купити у нього необхідні дані, які повинні були передати нам безоплатно, і 4 квітня ми навіть оголосили тендер на купівлю всієї необхідної інформації для написання техніко-економічного обгрунтування. Але потім в травні за наполяганням ТВЕЛ ми цей тендер сксували", - розповів співрозмовник. За його словами, в липні представники ТВЕЛу заявили, що всі креслення залишаться у них, і проектувати завод буде російський інститут. "Вони, по суті, хочуть відтіснити нас від технологій, інакше це не поясниш", - зазначило джерело.

Про те, що ТВЕЛ може не передати весь масив даних, як зобов'язався свого часу, говорять і експерти. "Зараз готується навіть не проект, а всього лише ТЕО, і вони вже приховують інформацію. Уявіть, що буде, коли справа дійде до проектної документації", - говорить експерт Інституту стратегічних досліджень Ольга Кошарна. На її думку, без передачі всій необхідній інформації вибір ТВЕЛ, а не Westinghouse, втрачає будь-який сенс.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима заявив, що дії російської корпорації змусять Україну активніше шукати співпраці з американською Westinghouse. "ТВЕЛ вибрав не кращий час для того, щоб намагатися переграти контракт. Зараз стосунки з Росією і без того розжарені через газові розбіжності, і Україна намагається максимально скоротити залежність від російських енергоносіїв", - говорить Гудима.

"Окрім Westinghouse, є і інші потенційні інвестори - про намір продати свої технології з виробництва ядерного палива Україні раніше заявляли Канада і Південна Корея", - зазначає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн.

Слід зазначити, що раніше Державний концерн "Ядерне паливо" вирішив рекомендувати уряду затвердити як майданчик під розміщення заводу з фабрикації ядерного палива майданчик у смт Смоліно на Кіровоградщині.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1210 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ