Сб, 2024-04-20, 10:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 8 » Новий регламент ВР: опозиція стала безправна, а спікера легко звільнити
18:52
Новий регламент ВР: опозиція стала безправна, а спікера легко звільнити
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/



Сьогодні Верховна Рада погодила свій регламент з нормами Конституції 1996 року. Законом було встановлено мінімальну кількість народних депутатів для формування депутатської фракції і порядок їх функціонування, порядок розподілу посад голів комітетів і членів комітетів, процедура відкликання спікера та голів парламентських комітетів.

Крім того, було визначено порядок дій у разі імпічменту президента, а також призначення і відкликання прем'єр-міністра і генпрокурора.

Верховна Рада шляхом прийняття законопроекту внесла зміни в регламент своєї діяльності, узгодивши його положення з нормами Конституції 1996 року. За закон про внесення змін до регламенту Верховної Ради проголосували 253 депутати з 418, що зареєструвалися у залі.

Законом встановлюється, що мінімальна кількість народних депутатів для формування депутатської фракції має становити не менш ніж 15 народних депутатів (раніше 14). Відповідно до закону, депутат може входити до складу лише однієї депутатської фракції.

Крім того, законом встановлюється, що депутатська фракція або група, до складу якої входить менше ніж 15 депутатів, через 15 днів після настання такого факту оголошується головою Верховної Ради розпущеною. Регламент також надає право позафракційним депутатам об'єднуватися у депутатську групу, мінімальна кількість для формування депутатської групи має становити не менше 15 депутатів.

Спікер і два його заступники не можуть очолювати депутатські фракції. Народний депутат, якого виключили або який вийшов зі складу фракції, є позафракційним.

Законом встановлюється, що депутат може входити до складу лише однієї депутатської групи. Згідно з регламентом, зареєстрована депутатська група має права депутатської фракції.

Квоти розподілу посад голови комітетів і членів комітетів визначаються пропорційно відповідно до кількісного складу депутатських фракцій і груп.

Звільнити Литвина стало простіше

Регламентом також встановлюється процедура відкликання спікера. Новий регламент передбачає, що спікер може бути звільнений з посади 226 голосами незалежно від кількості депутатів, що беруть бюлетені для голосування.

Нагадаємо, що раніше, згідно з регламентом, який діяв до рішення Конституційного суду, спікера звільняли з посади простою більшістю голосів. Проте бюлетені для голосування повинні були отримати на руки не менше 300 парламентаріїв. Це дозволяло голові Верховної Ради більш впевнено себе почувати - адже 300 депутатів зібрати у Верховній Раді для вирішення того чи іншого питання завжди складно.

Депутат від НУ-НС Руслан Князевич зазначив: "Я думаю, що така ідея виникла в Адміністрації президента для того, щоб в будь-яку хвилину мати важелі для зняття спікера з посади".

"Для позбавлення посади будь-якого голови парламенту вистачить і звичайного голосування, при якому" за "проголосують 226 депутатів, - каже секретар регламентного комітету В'ячеслав Коваль. - Зараз ПР має всю повноту влади. І для того щоб функціонувати в парламенті, їм не потрібна коаліція, їм і Блок Литвина фактично не потрібен, та й комуністи не потрібні. Тому і питання про зняття-призначення глави парламенту виглядає зовсім по-іншому ".

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик прогнозує, що прийняття нового регламенту загрожує звільненням Литвина. Однак, за його словами, "є варіант, що нинішнього спікера залишать, але крові з нього вип'ють стільки, що він стане ще більш лояльним і гнучким".

Також парламент виключив з переліку повноважень спікера організацію роботи парламенту, координацію діяльності його органів, видачу розпоряджень з питань організації роботи Ради, в тому числі про порядок підготовки документів, координацію діяльності комітетів, тимчасових спеціальних комісій.

Регламент розписує також процедуру відкликання з посади голови комітету. Глава комітету може в будь-який час за рішенням Верховної Ради бути відкликаний зі своєї посади. Рішення про включення до порядку денного такого питання приймається на наступному пленарному засіданні парламенту після дня внесення такої пропозиції.

Регламент встановлює, що право законодавчої ініціативи у Верховній Раді мають президент, народні депутати, Кабінет міністрів і НБУ.

Крім того, в регламенті встановлюється, що з моменту оголошення головуючим на пленарному засіданні про дострокове припинення повноважень президента у зв'язку зі звільненням його з посади в порядку імпічменту на період до обрання і вступу на пост нового президента обов'язки глави держави виконує прем'єр-міністр.

Президент отримав більше влади над прем'єром

У законі розписана і процедура надання згоди на призначення президентом України прем'єр-міністра. Відповідно до цієї процедури, подання президента про надання згоди на призначення прем'єр-міністра подається до Верховної Ради письмово і розглядається в парламенті згідно з Конституцією. Верховна Рада розглядає питання про надання згоди на призначення прем'єр-міністра не пізніше ніж у п'ятиденний термін з дня внесення відповідного подання президентом.

Кандидатура прем'єр-міністра попередньо розглядається на засіданні комітету, до предмета відання якого належить таке питання. Кандидата на пост прем'єр-міністра на пленарному засіданні Верховної Ради представляє президент. Регламент також встановлює, що на обговорення кандидатури на посаду прем'єр-міністра на засіданні парламенту відводиться 1 година часу, за цей час кандидат має 20 хвилин для виступу з відповідною доповіддю.

Крім того, регламентом встановлюється порядок призначення та звільнення з посади за поданням президента голови НБУ, членів ЦВК, членів Рахункової палати, членів Ради НБУ, членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Регламентом визначається процедура надання згоди на призначення на посаду та звільнення з посад президентом голови Антимонопольного комітету, голови Фонду державного майна, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення.

Встановлюється також порядок надання згоди на призначення на посаду президентом генерального прокурора. Відповідно до цієї процедури, президент подає до Верховної Ради письмове подання про надання згоди на призначення на посаду генерального прокурора разом з даними про кандидатів на цей пост. Верховна Рада розглядає подання президента не пізніше ніж через 10 днів після надходження такого подання.

Під час розгляду питання про надання згоди на призначення генерального прокурора у пленарному засіданні парламенту бере участь президент або уповноважена ним особа.Кандидат на посаду генерального прокурора має можливість відповісти на запитання депутатів під час засідання, а обговорення опитування має тривати не менше години.

Крім того, регламент розписує процедуру висловлення недовіри генеральному прокурору. Питання про висловлення недовіри генеральному прокурору може бути розглянуто у Верховній Раді за пропозицією не менше, ніж 1/3 народних депутатів (150 депутатів), підтриманим відповідними підписами, і також за таку пропозицію повинні проголосувати не менш ніж 226 народних депутатів.

Регламент передбачає порядок розгляду питань про обрання суддів Верховного суду, звільнення з посад суддів Конституційного суду, а також суддів, обраних безстроково.

У зв'язку з прийняттям нового регламенту не можна відкидати появи нових депутатських груп. "Враховуючи те, що повертається Конституція 1996 року, і є можливість створювати в парламенті депутатські групи, які будуть об'єднувати окремих депутатів, які вийшли з парламентських фракцій, я думаю, ці процеси прискоряться найближчим часом", - заявив голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Як повідомлялося раніше, 1 жовтня Конституційний суд оприлюднив прийняте 30 вересня рішення про визнання неконституційним закону №2222-IV "Про внесення змін до Конституції" від 8 грудня 2004, яким, зокрема, вводився імперативний мандат, і доручив органам державної влади привести законодавство у відповідність до Конституції 1996 року.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1040 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ