Пт, 2024-04-19, 11:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 3 » Новий штам E.coli виявився "супертоксичним" гібридом
11:37
Новий штам E.coli виявився "супертоксичним" гібридом
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Розшифровка геному EHEC показала, що кишкову інфекцію, яка вразила Європу, викликав раніше невідомий штам бактерії - "високозаразливий і токсичний". Кількість заражених не знижується, виявлено два випадки захворювання в США, всі сліди ведуть на північ Німеччини, джерела інфекції досі не знайшли. Реабілітовані іспанські фермери вимагають компенсацій, збитки загрожують усьому ЄС: Росія заборонила імпорт овочів з Європи. Москва робить з мухи слона, обурюються європейці.

Штам E.coli, що викликав занепокоєння по всій Європі, - раніше невідома "супертоксичний" різновид цієї бактерії, повідомляє The New York Times, посилаючись на заяви чиновників і експертів у четвер.

"Наскільки ми розуміємо, цей штам ніколи раніше не виявлявся в умовах спалаху інфекції", - заявив Грегорі Хартль, офіційний представник ВООЗ. Про випадки цього захворювання повідомили на сьогодні 10 країн, але практично всі сліди ведуть на північ Німеччини, пише видання.

Інфекцію викликав "новий штам бактерії - високозаразливий і токсичний", сказано в заяві Пекінського інституту геноміки, який співпрацює з німецькими науковцями з Університетського медичного центру Гамбург-Еппендорф. Китайські дослідники зробили висновок, що новий штам схожий на бактерію EAEC 55989, яка зустрічається в Центрально-Африканській Республіці і викликає сильну діарею.

"Ситуація все ще напружена. На початку тижня ми сподівалися, що кількість заражених почне знижуватися, але цього не відбулося", - сказав директор центру Гамбург-Еппендорф Йорг Дебатін. За словами його колеги, бактеріолога Хольгера Роде, китайська лабораторія вважає, що новий штам є гібридом і дає гостре, потенційно летальне ускладнення - гемолітико-уремічний синдром. "Гени нового штаму приблизно на 80% збігаються зі штамом O104, а інші 20% підібні до інших, більш токсичних бактерій", - переказує газета слова Роді. Раніше Європейський центр запобігання і контролю захворювань ЄС та інші європейські відомства заявляли, що спалах викликаний рідкісним штамом E.coli - O104: H4.

За даними ВООЗ, Швеція повідомила про 28 хворих, Данія - про 7, Франція - про 6 і т.д. Майже всі ці люди нещодавно побували на півночі Німеччини, а один мав контакт з приїжджим звідти.

Спалах інфекції все більше позначається на політичному житті Європи і її економічних зв'язках, зазначає газета. Так, якщо Росія буде жорстко дотримуватися ембарго на ввезення овочів, європейські фермери опиняться в ще більш скрутному становищі, позбувшись одного з найбільших ринків збуту.

"У пошуках ефективних способів боротьби з небезпечною кишковою інфекцією лікарі зробили важливий крок вперед, - повідомляє німецька Frankfurter Allgemeine Zeitung. - Тепер розшифровано геном EHEC, і фахівці шукають вразливі місця свого ворога". У Німеччині тим часом інфекція далі бешкетує - від її наслідків померли 17 осіб. Усього в Німеччині зафіксовано близько 2 тис випадків захворювання кишковою паличкою штаму EHEC. За даними ВООЗ, випадки захворювання зареєстровані вже в десяти країнах Європи.

Експерти Університетської клініки Гамбург-Еппендорф у співпраці з китайськими колегами розшифрували геном бактерії, встановивши, що мова йде про раніше невідомий гібрид ентеробактерій, що викликають так званий гемолітико-уремічний синдром.

Тим часом, йдеться в статті, Іспанія вимагає мільйонної компенсації за шкоду, заподіяну її сільському господарству в результаті поспішних заяв Німеччини.

А вже щонайменше два випадки інфікування кишковою паличкою виявлено у США, повідомляє The Washington Post. Обох хворих госпіталізовано в травні з серйозним синдромом, викликаним мікробом, після повернення з Гамбурга, де, ймовірно, вони були заражені. Чиновники чекають результатів лабораторних аналізів, щоб підтвердити діагноз.

"Дональд Кремер, заступник керівника відділу FDA з контролю харчових продуктів, заявив, що агентство вивчає продукцію, що прибуває з Іспанії та інших країн, де поширилося захворювання", - пише автор статті Ліндсі Лейтон.

Філіп Тарр, фахівець з кишкової палички з кафедри медицини Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, вважає, що спалах навряд чи досягне Сполучених Штатів, тому що бактерія не міститься в харчах, що поставляються на американський ринок. Хоча вона може передаватися від людини до людини, частіше вона викликається зараженою їжею.

Однак якби бактерія, що погубила 18 осіб у Європі, вразила фрукти і овочі, вирощувані в США, запобігти спалаху було б неможливо, тому що від американських виробників не вимагають перевірки харчових продуктів на цей хвороботворний мікроорганізм перед їх потраплянням до супермаркетів. За визнанням фахівців, американська нормативно-правова база в цьому питанні "відстає на пару кроків". При цьому регулюючі органи США концентруються переважно на більш відомій версії кишкової палички, E.coli 0157. Штам, який вразив понад 1600 чоловік в Європі, є особливо небезпечною версією мікроорганізму, E.coli 0104, пише видання.

Зі страху перед кишковою паличкою Росія заборонила ввезення овочів з ЄС, розповідає The Financial Times. Глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко заявив, що заборона набуває чинності негайно, і митникам наказано заблокувати імпорт, надто з Німеччини та Іспанії.

За даними Freshfel, Росія - найбільший ринок експорту для європейських виробників овочів. 34% овочів, увезених до Росії, - європейські, здебільшого з Польщі та Голландії.

Глава Єврокомісії з охорони здоров'я та захисту споживачів Паола Тесторі Коджі написала у відповідь Онищенку "листа в жорстких висловах", закликавши зняти "необґрунтовані обмеження". "Я вважаю такі заходи диспропорційними, не обґрунтованими науково і, отже, вони не відповідають принципам (міжнародних) угод (про торгівлю)", - цитує видання її листа.

Рішення Кремля - ​​ознака того, що спалах інфекції ризикує викликати масову паніку, зауважує газета. Європейські експерти досі не виявили джерела E.coli.

Росія не вперше ухвалює такі жорсткі рішення, зазначає El Mundo, нагадуючи про газову кризу 2009 року, коли Москва притиснула Європу до стінки. Цього разу, за ​​словами професора Європейського інституту при Лондонській школі економіки (LSE) Єна Бегга, Росія продемонструвала "інстинктивну реакцію, що носить радше популістський, аніж науково обґрунтований характер". Можливо, справа в надії отримати дивіденди на майбутніх виборах або в російській звичці робити з мухи слона, але російські аргументи не знають півтонів, пише видання.

Єврокомісія засудила надмірну реакцію Росії, попередивши, що зажадає пояснень, однак всі ці попередження можуть залишитися словами, незважаючи на важкі економічні наслідки такої блокади. "Враховуючи, що Росія не входить до СОТ, а нам потрібно імпортувати її газ, відповідні заходи будуть утруднені", - наводить газета думку Бегга.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 996 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ