Чт, 2024-04-25, 16:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 14 » Новий закон про вибори Венеціанська комісія розкритикувала
17:29
Новий закон про вибори Венеціанська комісія розкритикувала
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Міністерство юстиції України оприлюднило попередній висновок Венеціанської комісії щодо законопроекту "Про вибори народних депутатів України", який містить ряд істотних зауважень до нього, повідомляє "Дзеркало тижня. Україна".

Як відзначає газета, офіційна позиція Венеціанської комісії буде висловлена за підсумками візиту делегації комісії до України 22-23 вересня. Попередній висновок оприлюднений на сайті Міністерства юстиції. Зараз міністерство готує переклад українською мовою.

Згідно з попереднім висновком, низка положень законопроекту потребує удосконалень. Під час підготовки законопроекту не були враховані попередні рекомендації Венеціанської комісії і ОБСЄ. Зокрема, залишаються нерозв’язаними такі питання:

обмеження на право бути кандидатом для тих, хто осуджений за навмисний злочин, незалежно від тяжкості злочину;

- відсутність чітких критеріїв і термінів визначення меж виборчих округів;

- відсутність ясності в питанні про можливість оспорити результати виборів;

- відсутність повної інформації про джерела і суми фінансування виборчої кампанії.

Крім того, у Венеціанській комісії відзначили дуже часту зміну виборчих правил (повернення до змішаної системи, що може підірвати довіру виборців, політичних партій і громадянського суспільства. У комісії рекомендують приймати такі зміни шляхом широкого і відкритого обговорення в парламенті за участю всіх політичних сил.

Також у законопроекті не було враховано принцип, згідно з яким процедури для виборів всіх рівнів мають бути зведені до одного кодексу.

У Венеціанській комісії вважають закон дуже складним і важким для розуміння учасниками виборчого процесу і членами виборчих комісій.

У комісії відзначили і ряд позитивних новин:

- необмежений доступ ЗМІ до всіх публічних заходів, пов`язаних з виборами;

- обов`язкове навчання для голів, заступників голів і секретарів ДВК;

- виключення необмеженого права виключати членів виборчих комісій.

У той же час, як вважає міністерство юстиції, Венеціанська комісія в цілому схвально оцінила проект закону України "Про вибори народних депутатів України".

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, це констатується у попередньому неофіційному висновку Венеціанської комісії щодо проекту Закону України "Про вибори народних депутатів України.

"В цілому законопроект передбачає детальне регулювання парламентських виборів та включає низку удосконалень виборчого законодавства", - повідомив міністр.

В міністерстві впевнені, що в проекті реалізовано низку рекомендацій щодо удосконалення законодавства про вибори народних депутатів, висловлених раніше різними внутрішніми та міжнародними організаціями, в тому числі Венеціанською комісією та ОБСЄ.

Наразі, за словами міністра юстиції, текст попереднього висновку Венеціанської комісії передано для перекладу українською мовою.

Крім того, попередній висновок комісії розіслано членам робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори з тим, щоб вони могли ознайомитися з висновками європейських колег та надати пропозиції щодо подальшого удосконалення законопроекту.

Як повідомлять у мін’юсті, висновок ґрунтується на коментарях до законопроекту, наданих двома членами Венеціанської комісії – Айварсом Ендзінсом (Латвія) та Срджаном Дармановичем (Чорногорія), а також правовим експертом ОБСЄ – Доном Біссоном.

Нагадаємо, Міністерство юстиції 23 червня надіслало на експертизу до міжнародних організацій новий закон про вибори народних депутатів.

Цей законопроект передбачає, зокрема, підвищення прохідного бар'єру для партій до 5% з нинішніх 3%, а також обрання депутатів за змішаною системою.

Зазначимо, голова Верховної ради Володимир Литвин виступає за обов'язковість голосування на виборах кожної людини, яка має право обирати і бути обраною. За його словами, потрібно визнати, що "немає досконалої виборчої системи і кожна з них має свої позитиви і негативи".

Раніше Литвин заявив, що парламент розпочне розглядати закон про вибори народних депутатів після надходження рекомендацій від Венеціанської комісії.

Зміни до виборчого законодавства можуть бути внесені і через зміну положень Конституції України. Таку думку озвучив депутат Тарас Чорновіл. "Є константа, яка мабуть буде на першому етапі схвалена. Я, наприклад, думаю, що Венеціанська комісія підтримає цей закон і дасть хороші висновки", - зазначив він.

Президент Віктор Янукович пообіцяв особисто прослідкувати, як будуть враховані зауваження Венеціанської комісії до нового закону про вибори.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 906 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ