Пт, 2024-03-29, 04:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 18 » Нову Конституцію України напишуть за півтора року і без опозиції
22:02
Нову Конституцію України напишуть за півтора року і без опозиції
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Перший президент України (1991-1994 рр.), голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук прогнозує завершення процесу внесення змін до Конституції до 2014 року, передає "Інтерфакс-Україна".

"Це процес тривалий і складний. Я думаю, що до 2014 року ми маємо його завершити", - сказав він на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

За його словами, робота Конституційної асамблеї над проектом змін до Конституції відбуватиметься в два етапи. Перший етап буде пов'язаний з напрацюванням ініціатив правового порядку. Кравчук сподівається, що цей етап буде завершено до парламентських виборів в Україні - до жовтня 2012 року.

На другому етапі, за словами голови Конституційної асамблеї, буде остаточно сформований проект змін до Конституції загалом.

Кравчук прогнозує, що перше засідання Конституційної асамблеї відбудеться, орієнтовно в найближчі 20 днів.

- Кравчук виступає за всеукраїнський референдум з питання внесення змін до Конституції

Леонід Кравчук виступає за проведення всеукраїнського референдуму з обговорення внесення змін до Конституції.

"Це питання (проведення референдуму - ред.) варто обговорити і визначитися з думками людей з цього приводу. Хотілося б ухвалити таку Конституцію, щоб не повертатися до цієї теми так часто", - сказав він на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

Водночас він наголосив, що до проведення референдуму на цю тему Конституційна асамблея не має жодного стосунку - це питання має вирішувати Верховна Рада.

- Зміни до Конституції не стосуватимуться норми про всенародне обрання президента

Леонід Кравчук виключає зміну порядку обрання президента України у результаті внесення змін до Конституції.

"Під час організації Конституційної асамблеї ні в кого не виникало питань про зміну порядку формування влади і обрання президента. Я не допускаю обрання президента України в парламенті", - сказав він на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

На його думку, зміна цієї норми була б великою політичною помилкою, і змінювати цей історично сформований процес немає потреби.

Кравчук участі у виборах не братиме, а у перемогу опозицї не вірить

Голова Конституційної Асамблеї Леонід Кравчук сумнівається, що опозиційні сили за результатами виборів зможуть отримати більшість у парламенті. Про це він заявив у п'ятницю на брифінгу в Києві, відповідаючи на запитання журналістів.

"У мене немає такої переконаної позиції в тому, що опозиційні сили можуть взяти реванш", - сказав він.

"Але якщо візьмуть, то ці опозиційні сили, я переконаний, не будуть або не можуть бути ворогами українського народу. Якщо вони справді досвідчені і будуть виконувати ті засадничі речі, які вони сьогодні проголошують, то ті зміни, які торкатимуться Конституції, не будуть в конфронтації з сьогоднішніми їхніми заявами", - сказав Кравчук.

За його словами, якщо представники опозиції дійсно керуватимуться інтересами українського народу, демократичними засадами, європейськими і світовими цінностями, вони мусять подивитися спочатку на характер тих змін до Конституції, які будуть запропоновані Конституційною Асамблеєю.

Також Кравчук не має наміру балотуватися на найближчих парламентських виборах. Про це він сказав у п'ятницю на прес-конференції.

"Що стосується моєї участі в парламентських виборах, я вирішив за себе, що брати участі не буду", - заявив Кравчук.

Крім того голова конституційної асамблеї Кравчук вважає, що досвід Віктора Медведчука був би корисним при розробці нової редакції Конституції. Про це Кравчук заявив на брифінгу в Києві, відповідаючи на запитання журналістів.

"Якщо Віктор Медведчук захоче прийти на "круглий стіл" чи обговорення, він зможе це зробити і йому будуть надані всі можливості… Його досвід був би корисним, але це все залежить від Віктора Медведчука", - сказав Кравчук.

Як відомо, Медведчука називали автором конституційної реформи 2004 року.

- Опозиція відмовляється брати участь у Конституційній асамблеї Януковича

Опозиція не увійде до складу Конституційної асамблеї, оскільки вважає, що президент Віктор Янукович створив неконституційний орган.

"Ми і раніше заявляли, що Конституційна асамблея - неконституційний орган. Такий орган може створювати тільки Верховна Рада", - сказав член фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв журналістам у п'ятницю, відповідаючи на запитання про те, чи увійдуть представники опозиційних фракцій парламенту до складу Конституційної асамблеї, створеної Віктором Януковичем.

Соболєв нагадав, що всі зміни до Конституції України або нові Конституції завжди готував конституційний орган, створений у Верховній Раді, - спеціальна комісія Верховної Ради.

"Конституційна асамблея - такого органу в принципі не існує", - наголосив Соболєв.

За його словами, Конституційна асамблея може бути дорадчим органом при президентові України.

"Вона може бути дорадчим органом при президентові України. Тому було б дивно, якби опозиція увійшла до дорадчого органу при президентові", - сказав він.

"Якщо дійсно хочуть міняти Конституцію, такий орган має створений при Верховній Раді", - наголосив Соболєв.

Як повідомлялося, 17 травня президент підписав указ "Про Конституційну асамблею".

Згідно з документом, Конституційна асамблея - спеціальний допоміжний орган при президентові України. У завдання цього органу, які перераховані в положеннях про Конституційну асамблею, входить підготовка законопроекту (законопроектів) про внесення змін до Конституції України, організація суспільного, професійного (за участю міжнародних експертів) обговорення цього законопроекту, а також доопрацювання тексту за результатами такого обговорення. Потім асамблея надає доопрацьований текст змін до Конституції президенту України, який вносить його на розгляд Верховної Ради.

До складу асамблеї входить не більш ніж 100 членів, які є громадянами України, мають відповідну професійну підготовку та досвід роботи в сферах державного і правового будівництва, що мають авторитет у суспільстві, і які, як правило, не є особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Персональний склад Конституційної асамблеї затверджує президент України.

Конституційна асамблея утворена у складі 94 осіб. Наразі в ній немає представників опозиційних партій.

Як повідомлялося, президент України своїм указом "Про підтримку ініціативи щодо створення Конституційної асамблеї" від 21 лютого 2011 року підтримав ініціативу першого президента України Кравчука щодо створення Конституційної асамблеї для підготовки змін до Конституції України. Указом від 25 січня 2012 року він визначив дату, до якої можна подавати пропозиції щодо складу Конституційної асамблеї, - 16 квітня 2012 року.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1104 | Додав: adminA | Теги: півтора року, без опозиції, Нову Конституцію України
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ