Пт, 2024-04-26, 20:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 1 » НП в Еквадорі: президента поранено, на вулицях – мародери. ВІДЕО
08:34
НП в Еквадорі: президента поранено, на вулицях – мародери. ВІДЕО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

  Щонайменше одна людина загинула і близько 50 поранені в ході акцій протесту в столиці Еквадору Кіто. Отримали поранення також президент країни та міністр закордонних справ.

Напередодні у столиці і в найбільшому місті країни Гуаякіле акції протесту поліцейських вилилися у протистояння президента і незадоволених його політикою представниках правоохоронців, передає ИТАР-ТАСС.

Сотні військовослужбовців і поліцейських, які протестують проти нового закону про обмеження наданих їм грошових надбавок і пільг, захопили казарму в Кіто, декілька військових баз, заблокували роботу столичного міжнародного аеропорту. Також мітингувальники спробували захопити державні теле- і радіостанцію.

Президент країни Рафаель Корреа в інтерв'ю Національному радіо назвав ці дії "спробою державного перевороту". Тим часом, керівництво міністерства оборони заявило про підтримку конституційного президента.

Поліцейські, що збунтувалися, напали на президента, коли він намагався звернутися до протестуючих з президентського палацу. У нього кинули гранату зі сльозогінним газом, якао розірвалася у безпосередній близькості. Президент, покидаючи місце подій, травмував ногу і був доставлений у госпіталь, який заблокували повстанці. Після проведення силової операції Корреа був звільнений і зміг покинути госпіталь.

Бійці армійського спецпідрозділу прорвали кільце поліцейських і забезпечили евакуацію голови держави на броньованому автомобілі з президентського кортежу. У районі госпіталю продовжується перестрілка. Повідомляють про одного вбитого і 51 поранених.

Міністр закордонних справ Еквадору Рікардо Патіньо під час сутички з бунтівними поліцейськими отримав кульове поранення в голову і був госпіталізований.

Після операції по звільненню президент Еквадору звернувся до присутніх на площі незалежності Кіто декількох тисяч своїх сподвижників з балкону президентського палацу. Корреа привітав своїх прихильників і сказав, що "минулий день був днем глибокої скорботи". Він підкреслив, що "ніколи не погодиться вести діалог під тиском, і винуватці сьогоднішніх подій не залишаться безкарними".

В країні оголошений НС. Вже з'явилися мародери

Уряд Еквадору оголосив в четвер "надзвичайний стан на всій національній території протягом тижня" і делегував збройним силам контроль за безпекою в країні. Режим НС, проте, не передбачає запровадження комендантської години.

Попри заворушення, командувач збройними силами Еквадору генерал Луїс Ернесто Гонзалес Віллареаль заявив, що війська залишаються вірними президентові.

Глава Центробанку країни Дієго Борха закликав населення не знімати гроші з банківських рахунків і не піддаватися паніці. Тим часом, поліція повідомляє про випадки мародерства. Багато шкіл і дрібних підприємств закриті.

Як повідомив Бі-Бі-Сі місцевий житель, три місцеві банки були пограбовані. Він назвав Еквадор "зоною лиха". "Ми не знаємо, що відбудеться далі. Правоохоронні органи не працюють. На вулицю вийти не можна", - повідомляє він.

Причиною заворушень, що почалися в Еквадорі, став прийнятий конгресом в середу закон, який скасовує практику збільшення пільг і нагородження поліцейських та військових медалями при кожному підвищенні по службі. Новий закон також збільшує з п'яти до семи років інтервал між наданням чергового звання. Для набуття чинності законодавчий акт має бути опублікований, проте цього поки не відбулося.

Еквадор позбувся доступу до зовнішніх ринків запозичень після того, як у 2008 році оголосив дефолт за глобальними облігаціями на 3,2 мільярда доларів: Корреа назвав цей борг "необґрунтованим". З того часу Еквадору серйозно бракує наявних коштів, країна вимушена покладатися в основному на багатобічні позики і двосторонні кредити.

За останні десять років влада в Еквадорі вже двічі змінювалася внаслідок державного перевороту - у 2000 і 2005 роках.

ООН, США і Фідель Кастро засудили заколот

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловився у п'ятницю на підтримку демократичного уряду Еквадору і висловив неспокій з приводу можливої загрози безпеці президента Рафаеля Корреа, повідомляє РИА "Новости". Він також закликав обидві сторони "прикласти зусиль для мирного розв'язання кризи в рамках закону".

"Генеральний секретар глибоко стурбований подіями в Еквадорі... Він цілком підтримує демократичні інститути країни і вибраний уряд", - говориться у тексті заяви, яка поширена прес-службою Пан Гі Муна. У документі сказано, що Пан Гі Мун "стурбований фізичним станом і благополуччям" президента Корреа.

Держсекретар США Хілларі Клінтон також висловила підтримку президентові Еквадору і закликала до відновлення миру і порядку в країні. "Ми пильно спостерігаємо за розвитком ситуації в Еквадорі. США засуджують жорстокість і беззаконня, ми висловлюємо нашу беззастережну підтримку президентові Рафаелю Корреа і демократичним інститутам країни", - говориться у заяві Клінтон.

А лідер Куби Фідель Кастро вважає, що організатори заколоту в Еквадорі "вже зазнали поразки". "Переворот, на мою думку, вже провалився", - заявив Кастро у статті "Неймовірні новини", опублікованій в четвер на сайті Cubadebate.

"Засудження перевороту наростає. Найбільш поважані латиноамериканські лідери, такі як Уго Чавес і Ево Моралес, оголосили про своє енергійне засудження заколоту", - пише Фідель.

Колумбія і Перу заявили в четвер про закриття кордону з сусіднім Еквадором. "Я розмовляв з президентом Перу, і ми вирішили закрити кордон з Еквадором на знак політичної солідарності з президентом Корреа і підтримки демократичного ладу цієї країни", - заявив президент Колумбії Хуан Мануель Сантос.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 892 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ