Пт, 2024-04-26, 07:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 10 » Обама "поставив на паузу" війну в Сирії. Обіцяє поки що не бомбити
13:43
Обама "поставив на паузу" війну в Сирії. Обіцяє поки що не бомбити
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Якщо Башар Асад відмовиться від хімічної зброї, удар по Сирії буде поставлено на невизначено довгу "паузу". Президент США Барак Обама підтвердив це в інтерв'ю телекомпанії ABC.

На запитання про те, чи будуть заморожені плани удару по Сирії, якщо Дамаск справді передасть хімічну зброю під міжнародний контроль, Обама відповів, що це "абсолютно" так. Але на прохання уточнити, про яку паузу може йти мова - тривалістю в дні, тижні чи більше - він конкретної відповіді не дав.

Президент США і раніше казав, що у військовому плані зі здійсненням удару по Сирії немає особливого поспіху, зазначає ИТАР-ТАСС.

Коментуючи російську ініціативу з передачі сирійських запасів хімічної зброї під контроль міжнародного співтовариства, Обама зазначив: "Я вважаю це досить позитивною подією".

"Подивимося, чи вдасться нам прийти до формулювання, що уникає удару, але що досягає наших ключових цілей - домогтися того, щоб хімічна зброя не застосовувалася", - додав він.

Цього разу в інтерв'ю цілій низці американських телекомпаній він підкреслив, що ініціатива з хімзброї досягнута під впливом "реальної загрози" такого удару і про те, що "послаблювати" цю загрозу він не збирається.

Відповідаючи на запитання CBS про те, чи може він прийняти російську пропозицію, Обама сказав: "Ми поки що не знаємо його подробиць. Але я думаю, що потенційно це позитивний розвиток подій", який може стати першим кроком на шляху до припинення конфлікту.

Президент США повідомив, що дав вказівку держсекретареві Джону Керрі обговорити російську пропозицію, підтриману сирійцями, з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим. Крім того, Сполучені Штати мають намір поговорити на цю тему з іншими членами Ради Безпеки ООН і генеральним секретарем Об'єднаних Націй Пан Гі Муном.

"Подивімося, що станеться в наступні кілька днів" , - сказав Обама, додавши, що необхідно упевнитися в реалістичності російської ініціативи.

Він також зазначив, що, перефразовуючи Рональда Рейгана, який використав колись відому російську приказку, можна сказати, що Сполучені Штати "не тільки довіряють, а й перевіряють".

Тому, заявив американський лідер, міжнародне співтовариство має бути впевнене в тому, що хімічна зброя у Сирії буде поставлена під контроль, не буде більше використовуватися, а в перспективі буде вивезена за межі країни і знищена. "У Сирії величезні запаси цієї зброї, одні з найбільших у світі", - підкреслив Обама.

Він зазначив, що наразі не хотів би говорити, як повинна виглядати майбутня домовленість щодо хімзброї в Сирії, і хотів би вивчити деталі російської ініціативи. "Думаю, що для мене було б передчасним складати проект документа. Я хочу дізнатися, в чому насправді полягає пропозиція", - заявив президент США.

"Ми були б украй зацікавлені в тому, щоб від Росії та Сирії надійшла серйозна пропозиція, і ми могли б побачити, про що в ній йдеться", - сказав Обама.

Президент США впевнений, що у сирійського лідера немає можливості серйозно погрожувати США ударом у відповідь у разі військового вирішення конфлікту в Сирії. Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу CNN.

"Пан Асад не має таких коштів. У нього є можливість погрожувати дітям, у нього є можливість погрожувати опозиції, яка не має у своїх лавах професійно навчених бійців, але у нього немає коштів, щоб серйозно погрожувати Сполученим Штатам", - підкреслив Обама.

Сенат переніс голосування щодо резолюції про бомбовий удар

Голосування в Сенаті Конгресу США стосовно резолюції, яка санкціонує застосування Сполученими Штатами військової сили проти урядових сил президента САР Башара Асада, перенесено з середи на пізнішу дату. Про це повідомило агентство AP.

Згідно з його даними, відповідне рішення було ухвалено у зв'язку з тим, що обговорення щодо факту застосування хімічної зброї в Сирії тривають. За словами лідера демократичної більшості в Сенаті Геррі Ріда, неважливо, "як швидко" буде прийнято рішення, важливо знати, "наскільки це буде добре зроблено".

Раніше очікувалося, що Сенат проведе голосування щодо резолюції 11 вересня, а Палата представників проголосує на наступному тижні. Чи схвалить Конгрес документ, невідомо - багато законодавців виступають проти.

Як повідомили місцеві ЗМІ, не виключено, що голосування в Сенаті все ж пройде на цьому тижні. За їхньою інформацією, воно було перенесено через пропозиції глави МЗС РФ Сергія Лаврова про передачу арсеналів хімічної зброї в Сирії під контроль міжнародного співтовариства.

Хілларі Клінтон заявила про повну підтримку дій Обами

Згода Сирії здати хімічний арсенал під міжнародний контроль стала б "важливим кроком". Про це заявила колишній держсекретар США Хілларі Клінтон. Разом з тим вона підкреслила, що "це не може бути черговим приводом для відстрочок або обструкції".

"І Росія повинна щиро підтримати зусилля міжнародного співтовариства, або бути притягнута до відповідальності", - додала Клінтон. Клінтон було запрошено на захід в Білому домі.

"Дуже важливо підкреслити, - сказала американський політик, - що вся ця дискусія про потенційний міжнародний контроль над сирійськими припасами могла мати місце лише в контексті реальної військової загрози з боку Сполучених Штатів - задля збереження натиску на сирійський уряд і тих, хто підтримує Сирію, як-от Росія".

Разом з тим Клінтон підкреслила, що кінцевою метою всіх зусиль у Сирії має бути політичне врегулювання. "Це зажадає інтенсивних дипломатичних зусиль на основі тієї дорожньої карти, яка була узгоджена міжнародною спільнотою в Женеві в червні 2012 року", - сказала екс-держсекретар США. (Врегулювання в Сирії на базі повного виконання женевських домовленостей активно підтримує і Росія.)

"Необхідно знайти можливість почати переговори для просування до врегулювання, - сказала Клінтон. - Ми з нашим президентом обговорили ці виклики. Я і надалі буду підтримувати його зусилля і сподіваюся на такий же підхід з боку Конгресу".

Це, звичайно, можна розуміти і як сигнал до підтримки пропозиції президента США про військовий удар по Сирії, спрямованої Бараком Обамою в Конгрес. Але прямої підтримки такої операції в наведених словах Клінтон немає, зауважує російське інформагентство.

Ці висловлювання вивчаються надзвичайно уважно. Колишнього держсекретаря вважають провідним претендентом на пост кандидата в президенти країни від Демократичної партії США на виборах 2016 року.

Нагадаємо, 21 серпня 2013 року 1188 осіб стали жертвами застосування хімічної зброї у Східній Гуті - передмісті Дамаска. За наявною інформацією, атаку начебто здійснили урядові сили, використавши ракету класу "земля-земля".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 994 | Додав: adminA | Теги: війну, Обама, не бомбити, сирі, паузу
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ