Пт, 2024-04-26, 02:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 15 » Одну людину застрелили і кількох поранили підбурювачі внаслідок несанкціонованої антиурядової ходи в Тегерані
13:18
Одну людину застрелили і кількох поранили підбурювачі внаслідок несанкціонованої антиурядової ходи в Тегерані
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Учасник несанкціонованої антиурядової ходи в Тегерані в понеділок загинув і кілька людей зазнали поранень унаслідок стрілянини, зчиненої прихильниками опозиції, повідомляє РИА "Новости".

Сутички між опозиціонерами і співробітниками правопорядку пройшли в понеділок перед Тегеранським університетом. Повідомлялося, що іранські поліцейські застосовують сльозогінний газ і рушниці, заряджені кульками з фарбою. Було заблоковано доступ до інтернет-сайтів, також намагалися глушити мовлення супутникових телеканалів.

- У Бахрейні є жертви антиурядових демонстрацій
- Держдеп США підтримав іранських опозиціонерів

"Одну людину застрелили і кількох поранили підбурювачі, які організували цю акцію", - передає іранське агентство Fars з посиланням на анонімні джерела.

У минулий четвер іранська влада посадила під домашній арешт одного з лідерів іранської опозиції та екс-кандидата в президенти Мехді Карубі у відповідь на його заклик до проведення акції на підтримку єгипетських демонстрантів. Біля будинку Карубі в Тегерані було виставлено пости охорони, які не впускали до опозиціонера навіть його родичів. Подібні обмеження мали діяти до 14 лютого.

Кярубі разом з лідером іранської опозиції Мір-Хоссейном Мусаві звернувся до уряду Ірану з проханням дозволити провести 14 лютого акцію на підтримку народу Єгипту, який виступив за повалення режиму президента Хосні Мубарака.

Прокурор Ірану Голам-Хоссейн Мохсен Еджейє 9 лютого відхилив прохання опозиціонерів і попередив їх про наслідки, які можуть виникнути у разі, якщо акція все ж відбудеться в понеділок. У той же час він відзначив, що всі охочі підтримати єгиптян можуть приєднатися до державної акції на честь тридцять другої річниці ісламської революції 1979 року, запланованої на п'ятницю.

Як зазначалося, влада Ірану заборонила проведення маніфестацій, бо вважає, що під приводом підтримки народів Єгипту та Тунісу іранці влаштують акцію протесту проти чинної влади.

Внутрішньополітична ситуація в Ірані загострилася після минулих в країні 12 червня президентських виборів. Махмуд Ахмадінежад здобув впевнену перемогу, набравши понад 60% голосів, а його основний суперник - лідер іранської опозиції Мір-Хоссейн Мусаві - більш як 30%. Проте опозиція звинуватила владу в підтасовуванні результатів голосування і вимагала їх скасувати. Тоді, у результаті масових заворушень в Тегерані загинули не менш ніж 30 людей, близько тисячі було арештовано.

Неспокійно й в інших арабських країнах. Протестувальників в Алжирі, Ємені, Бахрейні надихнув приклад єгипетських маніфестантів, яким вдалося домогтися відставки президента Хосні Мубарака. Раніше після масових протестів свій пост був змушений покинути президент Тунісу Зін аль-Абідін Бен Алі.

Тимчасом у Палестині Кабінет міністрів повним складом пішов у відставку. Прем'єр Салам Фаяд за дорученням президента Махмуда Аббаса має обрати нові кандидатури на посади міністрів.

Держдеп США підтримав іранських опозиціонерів

Держсекретар США Хілларі Клінтон висловилася на підтримку іранських опозиціонерів, які провели в понеділок маніфестацію на підтримку єгипетських демонстрантів перед Тегеранським університетом.

"Іранці заслуговують тих же прав, яких, як вони бачили, домоглися єгиптяни, і які у них самих є за правом народження", - цитують американські ЗМІ главу зовнішньополітичного відомства. "Ми очевидним і безпосереднім чином підтримуємо сподівання людей на вулицях Тегерана", - заявила Клінтон, додавши, що високо цінує мужність і хоробрість, проявлені демонстрантами.

Держдепартамент США завів на Twitter.com мікроблог на фарсі, щоб звертатися до громадян Ірану. У повідомленнях, опублікованих у мікроблозі, містяться звинувачення на адресу іранського керівництва.

Зокрема, владу Ірану звинувачують у лицемірстві, адже вона підтримала антиурядові виступи в Єгипті, проте аналогічні виступи власного народу воліє придушувати. Тим часом офіційні іранські ЗМІ або уникають згадок про протести, які охопили Тегеран, або звинувачують лідерів опозиції у зв'язках із Заходом.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 872 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ