Чт, 2024-04-18, 05:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Травень » 31 » ОМОН жбурляє гранати в протестувальників, десятки жертв - у Киргизстані президент ввів надзвичайний стан
12:29
ОМОН жбурляє гранати в протестувальників, десятки жертв - у Киргизстані президент ввів надзвичайний стан
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
У Джеті-Огузському районі Іссик-Кульської області Киргизстану тривають масові заворушення у зв'язку з невдоволенням місцевих жителів "грабіжницькою" угодою з канадською компанією Centerra Gold Inc., що отримала права на розробку золотого рудника "Кумтор". Протести, що йдуть четвертий день, змусили президента республіки з 31 травня ввести в районі надзвичайний стан. Попередні підсумки протистояння міліції та протестувальників - 30 постраждалих з обох сторін і понад 90 затриманих.

"Ввести надзвичайний стан на території Джети-огузскую району Іссик-Кульської області з 15:00 годин 31 травня 2013 на період до 10 червня 2013 з встановленням комендантської години з 21:00 до 06:00 години", - цитує "24kg" указ Алмазбека Атамбаєва.

Також у зв'язку з подіями порушено кримінальні справи за статтями "Хуліганство", "Самовільне захоплення будівель та споруд", "Самоправство". За попередніми даними, до з'ясування обставин затримано 92 особи. Також правоохоронні органи продовжують роботу з виявлення організаторів протестних акцій. "Імовірно ми встановили їх. Але назвати прізвища не можемо, так як їм будуть пред'явлені серйозніші звинувачення", - повідомили в генпрокуратурі Киргизстані.

На екстрені заходи киргизька влада пішла після того, як увечері 30 травня близько 15 протестуючих проникли на територію підстанції в селі Тамга і знеструмили рудник. Працівники станції повідомляли, що крім "Кумтора" без світла залишилися і три киргизьких села, а також розташовані поблизу прикордонної. Протестувальники поставили владі ультиматум: подача електроенергії буде відновлена, якщо уряд розірве угоду по найбільшому промисловому проекту в країні. Втручанням спецназу загарбників вдалося вивести з об'єкта і затримати.

"Їхні дії створили загрозу національній безпеці Киргизької Республіки і завдали істотної шкоди економіці країни", - цитує K-news президента країни. - Злочинні дії організаторів та учасників цієї акції поставили під загрозу виконання бюджету Киргизстану ". Крім того, за його словами, зупинка робіт на" Кумтора ", з урахуванням руху відвалів пустих порід, призведе до серйозної екологічної катастрофи на родовищі.

Заворушення в Іссик-Кульської області почалися у вівторок, 28 травня, коли декілька сотень людей почали блокувати дорогу, що веде до рудника, а також, за наявними даними, ряд будівель місцевої адміністрації та правоохоронних органів. Головною вимогою протестуючих була націоналізація "Кумтора".

Ситуація загострилася у четвер під час захоплення електропідстанції та стояння на провідній до копальні трасі. Вимагали націоналізації "Кумтора" протестувальники дали відсіч міліцейському сспецназу. Є інформація, що учасники заворушень зуміли заволодіти частиною міліцейського спорядження. За словами одного з очевидців, приблизно 10 мітингувальникам вдалося підібрати у міліціонерів каски, щити і кийки, які ті розкидали під час зіткнення. "Але вогнепальної зброї у мітингуючих я не бачив. В основному, камені і палиці", - заявив очевидець "24kg".

У п'ятницю зіткнення з поліцією продовжилися, одна сутичка сталася у пансіонату "Волна" в тамга, куди рано вранці доставили затриманих за перекриття дороги до копальні, передає "Інтерфакс". Група агресивно налаштованих громадян спробувала звільнити затриманих. Натовп намагалася силою проникнути на територію, вела себе агресивно, закидала міліціонерів камінням.

"Міліція застосувала сльозогінний газ і світлошумові гранати", - повідомили правоохоронці. При цьому очевидці розповіли, що для відтискування мітингувальників застосовувалися також палиці і гумові кулі.

Крім цього, в п'ятницю вранці учасники акції протесту намагалися прорватися в розташований в селі Барскаун офіс компанії "Кумтороперейтінг компані" - оператора з розробки рудника. Протестуючі закидали камінням співробітників міліції, що охороняють офіс. У відповідь були застосовані всі ті ж світлошумові гранати.

Постраждалі в ході зіткнень на електропідстанції, у пансіонату і в офісі компанії є з обох сторін. Точне число поки не встановлено. Попередньо відомо, що з мітингувальників травми отримали 10 осіб. "Втрати" серед правоохоронців - 20 осіб. Як повідомили в МВС Киргизстані, в основному міліціонери отримали травми від каменів, які в них кидали мітингувальники.

У п'ятницю вдень протестні заходи трохи вщухли, проте місцеві жителі висловлюють переконаність, що протести поновляться до вечора, коли завершиться намаз. "Мітингувальники налаштовані агресивно. Ситуація критична, - повідомив" 24kg "свідок подій. - Я їздив в пансіонат« Хвиля », де зупинилися міліціонери, там помітні сліди недавніх заворушень. У тому числі, до цих пір не прибрали автобус, який підпалили мітингувальники. Він згорів повністю ".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 994 | Додав: adminA | Теги: Киргизстан, надзвичайний стан, Президент
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ