Нд, 2024-04-28, 23:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 17 » ООН не дослухалася до Росії і схвалила нову резолюцію щодо Сирії
11:26
ООН не дослухалася до Росії і схвалила нову резолюцію щодо Сирії
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Генеральна асамблея ООН схвалила резолюцію про Сирію, яка закликає президента Башара Асада негайно припинити кровопролиття і відійти від влади, призначивши в країні нові вибори.

Підтримали резолюцію 137 країн-членів ООН, 12 держав (зокрема, Росія, Китай, Бєларусь, Куба, Іран) – виступили проти, 17 країн утрималися. Ще три країни заявили, що електронна система не зарахувала їхні голоси "за".

Росія категорично заперечувала проти резолюції, вимагаючи засудити не тільки сирійську владу, а й повстанців. Втім, на відміну від Ради Безпеки ООН, на голосуванні у Генасамблеї у Росії та Китаю немає права вето. Водночас резолюції Генасамблеї мають рекомендаційний характер.

Ухвалена резолюція щодо Сирії, підготовлена Єгиптом, закликає втілити план Ліги арабських держав задля припинення насильства в Сирії. Зокрема, протягом двох місяців створити уряд національної єдності, який має підготувати нові вибори парламенту і президента під міжнародним наглядом. Також ООН вимагає призначити спеціального посланника ООН у цій країні.

У резолюції Генасамблея засудила "масові і систематичні порушення сирійською владою прав людини та основних свобод, які тривають" і закликала Дамаск "негайно покласти край усім порушенням прав людини і нападам на цивільних осіб, забезпечити захист свого населення, повністю дотримуватися своїх зобов'язань" за міжнародним правом. В тексті засуджується будь-яке насильство, "звідки б воно не виходило". Співавторами документа виступили понад 70 держав - членів ООН.

Дамаску також пропонується забезпечити безпечний і безперешкодний доступ для надання гуманітарної допомоги. Документ не передбачає проведення спільної миротворчої місії ЛАД і ООН, про створення якої говорили раніше представники арабських країн.

Перед голосуванням посол Сирії в ООН Башар аль-Джаафарі заявив, що резолюція в разі ухвалення буде "неприпустимим втручанням у внутрішні справи країни" за десять днів до референдуму щодо нової конституції, який призначив президент Сирії.

Постійний представник США при ООН Сьюзан Райс привітала ухвалення резолюції. Вона заявила, що цим документом ООН надіслала "чіткий сигнал сирійському народові про те, що світова спільнота підтримує його прагнення до свободи і демократії".

Нагадаємо, заворушення в Сирії почалися 11 місяців тому і тривають досі. За даними ООН, відтоді в сутичках загинули 5,5 тисячі людей, ще понад 25 тисяч стали біженцями. Дамаск стверджує, що в країні діють збройні формування, яких підтримують "ззовні", від рук яких загинули понад 2 тисячі військовослужбовців.

На початку січня президент Сирії Башар Асад заявив, що законодавці країни підготували низку законопроектів, які передбачають реформи соціальних і політичних інститутів. Пізніше Асад призначив референдум щодо нової конституції, але у відставку подавати не збирається.

Сирія засуджує позицію "деморалізованої" ЛАД і "неправильне послання" ООН

Посол Сирії в Організації Башар аль-Джаафарі заявив, що резолюція, схвалена Генеральною Асамблеєю ООН, - "це неправильне послання тим, хто стоїть за терором і диверсіями". На його думку, "цей незбалансований документ висунутий тими країнами, які безпосередньо залучені у ворожу кампанію проти Дамаска і прагнуть ще більше роздути кризу, замість того, щоб сприяти її вирішенню".

У своєму виступі на засіданні ГА ООН аль-Джаафарі висловив жаль, що автори резолюції відмовилися внести до неї поправки, "зокрема ті, які закликають опозицію рішуче відмежуватися від збройних угруповань, причетних до насильства".

Дипломат підтвердив законне право сирійської влади "захищати мирних громадян і вести рішучу боротьбу з тероризмом".

Від імені уряду своєї країни аль-Джаафарі вітає "всі щирі зусилля", спрямовані на сприяння у врегулюванні кризи в Сирії, зокрема висунуту Росією ініціативу щодо організації міжсирійского діалогу.

Він засудив позицію Ліги арабських держав, яка, за словами сирійського посла, "деморалізована і розгромлена після того, як її політичну волю викрали нафтовидобувні монархії Перської затоки". ЛАД "використовується як міст для інтернаціоналізації сирійських подій", підкреслив дипломат.

Генсек ООН закликає владу Сирії почути заклик світу і голос свого народу

Генсек ООН Пан Гі Мун вітає ухвалення Генасамблеєю ООН резолюції із засудженням влади Сирії за військові дії проти озброєної опозиції і загибель мирних громадян, повідомив офіційний представник генсека.

Пан Гі Мун закликав Дамаск почути заклик міжнародного співтовариства і голос сирійського народу.

"Важливо, щоб весь світ одноголосно заявив про необхідність покласти край кровопролиттю і подвоїти зусилля, спрямовані на мирне врегулювання кризи. Саме це сьогодні і зробила Генасамблея", - наводить слова генсека його представник.

Пан Гі Мун готовий виконати свої обов'язки, як того вимагає дана резолюція, і буде працювати в тісному співробітництві з Лігою арабських держав.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 877 | Додав: admin | Теги: Башар Асад, Сирія, резолюція, асамблея ООН
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ