Чт, 2024-04-25, 22:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 27 » ООН обстежує в Сирії місця проведення семи хіматак
19:50
ООН обстежує в Сирії місця проведення семи хіматак
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Інспектори, які повторно прибули до Сирії для встановлення фактів застосування в країні хімічної зброї, завершать свою роботу в найкоротші терміни і будуть готові надати звіт протягом двох тижнів після цього.

При цьому обсяг робіт чималенький: належить зібрати додаткові відомості по атаці, яка ледь не призвела до війни Заходу проти САР; а також обстежити місце першого випадку застосування хімзброї і ще п'ять подібних інцидентів, пише NEWSru.com.

Група експертів планує завершити роботу в понеділок, 30 вересня, і повернутися до Європи. Далі інспектори планують протягом двох тижнів підсумувати зібрані відомості і представити доповідь ООН в середині жовтня, передає Reuters з посиланням на заяву ООН.

"Місія об'єднаних націй, яка розслідує імовірне застосування хімічної зброї в Сирії, у п'ятницю продовжила роботу над вичерпним доповіддю, який вона сподівається підготувати до кінця жовтня", - цитує ИТАР-ТАСС повідомлення офіційного представника генсека ООН Мартіна Несірке.

Він вперше відкрито перерахував сім інцидентів з можливим застосуванням отруйних речовин. Це події в Хан-ель-Асалі 19 березня, Шейх-Максуді 13 квітня, Саракебі 29 квітня, Гуті 21 серпня, Баххарії 22 серпня, Джобарі 24 серпня і Ашрафії-Сахнаї 25 числа того ж місяця. Всі ці випадки будуть включені в остаточну доповідь експертів.

Останні три додані до розслідування на прохання Дамаска. За інцидентом у Гуті експерти вже представили проміжну доповідь, яка підтвердила застосування отруйного газу зарину.

"Команда інспекторів ООН, яка повернулася до Сирії для другого візиту 25 вересня, розраховує закінчити роботу до понеділка, 30 вересня", - повідомив Несірке. За його словами , "експерти отримали кілька документів та зразків", а також опитали безліч очевидців, медиків і постраждалих.

Зазначимо, що тривалість другого сирійського відрядження експертів не перевищить першій: в кінці минулого місяця інспектори, розслідуючи хіматаку під Дамаском 21 серпня, провели в Сирії всього кілька днів. Так, дозвіл Дамаска було отримано 25 серпня, а вже 31 числа експерти повернулися до Гааги. П'яти днів їм вистачило для того, щоб зробити висновок про застосування зарину в передмісті сирійської столиці . Тоді були підозри, що нагальний від'їзд експертів може бути пов'язаний з початком військової операції Заходу.

Чи це вплинуло на терміни роботи інспекторів, вже не настільки важливо. Але варто зазначити, що і тепер їх дослідження триватиме лише близько п'яти днів - це притому, що роботи буде в сім разів більше.

Раніше, 20 вересня, базована в Гаазі Організація з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) повідомила, що Сирія почала надавати дані про свої арсенали хімічних озброєнь у відповідності з умовами російсько-американської домовленості.

У Раді Безпеки ООН все ще узгоджують підсумковий текст резолюції щодо Сирії

Тим часом п'ятеро постійних членів Ради Безпеки ООН намагаються узгодити підсумковий текст резолюції по Сирії, яка буде включати вимогу виконання Дамаском зобов'язань, взятих на себе з питання знищення наявної в урядовій армії хімічної зброї. Як стало відомо в п'ятницю, російські та американські експерти дійшли висновку, що роботи з хімічного роззброєння Сирії можна завершити раніше, ніж планувалося.

Справа в тому що аналітики оцінили загальний обсяг сирійського хімзброї приблизно в одну тисячу метричних тонн. Причому лише 300 тонн - це сірчистий іприт, а більша частина - рідкі незмішані хімічні прекурсори нервово-паралітичний речовин. Процеси знищення корозійних і небезпечних токсинів добре відпрацьовані і не займають так багато часу, як потрібно для нервово-паралітичний газів, так що всю хімзброю можна буде ліквідувати за якихось дев'ять місяців, розраховують експерти.

Що стосується резолюції, яка повинна санкціонувати проведення даних робіт та визначити відповідальність сторін, у тому числі в разі невиконання приписів Радбезу, то члени РБ, схоже, досягли принципової згоди. Найбільш інтригуючим моментом є той факт, що Росія спочатку категорично відмовлялася допустити згадка в тексті будь-якої можливості застосування сили проти Сирії.

Проте у результаті Москва погодилася на згадування в документі VII розділу статуту ООН, що допускає застосування сили відносно країни, що порушує умови резолюції Радбезу. Дипломати, втім, наполягають, що їх позиція з питання військового втручання залишається колишньою.

"Ніяких поступок немає. Немає ні найменшого відхилення від тексту рамкової домовленості, досягнутої між делегаціями Росії і США 14 вересня в Женеві. Головне, що тут виключений автоматизм застосування 7-го розділу", - заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков в інтерв'ю "Голосу Росії".

Він пояснив, що "у разі невиконання даної, що зараз готується для прийняття резолюції йдеться про застосування заходів по 7- му розділі".

"Це стосується передачі хімічної зброї під міжнародний контроль або використання такої зброї ким би то не було в Сирійській Арабській Республіці", - сказав Рябков.

"Без констатації цих фактів (застосування хімзброї урядовими військами Сирії) і без винесення консолідованого рішення на цей рахунок дане положення не може бути застосоване. Таким чином, дане положення не може бути застосоване негайно. Якщо хтось трактує інакше, значить, він іде проти статуту ООН і повертається до логіки агресії в порушенні міжнародного права", - заявив Рябков.

За словами заступника міністра, процес узгодження тексту резолюції ще не завершений, він також не зміг підтвердити інформацію про те, що голосування за проектом документа може відбутися вже в п'ятницю ввечері.

Рішення Ради Безпеки ООН з сирійського питання - історичне, якщо врахувати, що протягом двох з половиною років постійні члени виробили безліч проектів резолюцій, але із жодного не змогли дійти згоди - здається, буде прийнято найближчим часом. Росія, США, Китай, Франція і Великобританія узгодили текст резолюції, яка повинна зобов'язати Сирію виконати взяті на себе зобов'язання за хімічним роззброєння.

Коло мечеті під Дамаском стався вибух та стрілянина: загинули десятки

Щонайменше 30 людей загинули в результаті прогримів в передмісті Дамаска вибуху, повідомляє агентство AP з посиланням на базовану у Лондоні сирійську Наглядову раду з прав людини. Близько 30 людей отримали поранення.

Тим часом місцеві жителі заявляють про 37 загиблих і понад 100 поранених. Телеканал Al Arabiya з посиланням на представників опозиції повідомляє про 60 загиблих.

Офіційного підтвердження цієї інформації не надходило.

Повідомляється, що вибуховий пристрій був закладений в автомобілі, припаркованому поряд з мечеттю в населеному пункті Ранкус. Як повідомили в наглядовій раді, час вибуху збігся із закінченням полуденної молитви, коли парафіяни виходили з мечеті.

Урядові війська почали обстріл в тому ж районі незабаром після того, як стався вибух. Повідомляється, що в результаті цього загинула ще одна людина. Reuters не може самостійно перевірити інформацію, що надходить через високий рівень секретності і обмежень з безпеки.

Раніше повідомлялося, що процес радикалізації сирійської опозиції триває: нові воєнізовані формування, які воювали проти урядових військ Башара Асада, оголосили про свою прихильність до ісламістського екстремізму і про зв'язок з терористичними організаціями.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1231 | Додав: adminA | Теги: місця, ООН, семи хіматак, Сирії
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ