Чт, 2024-03-28, 19:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 24 » ООН занепокоєна збільшенням попиту на легальні синтетичні наркотики
13:13
ООН занепокоєна збільшенням попиту на легальні синтетичні наркотики
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Збільшений попит на синтетичні наркотики і препарати, які продаються за рецептами, перекреслює успіхи, досягнуті в боротьбі за скорочення споживання кокаїну і героїну в усьому світі, попереджає ООН. У своєму щорічному звіті Управління ООН з наркотиків і злочинності (ЮНОДК) наголошує, що в Європі спостерігається особлива прихильність певних категорій людей до психоактивних речовин, повідомляє Бі-Бі-Сі.

ООН звертає увагу на появу нових синтетичних препаратів, які рекламуються як легальні замінники таких наркотиків, як кокаїн і екстазі.

Агентство ООН описує Європу як новатора в галузі створення нового виду наркотичних засобів. Наприклад, в 2010 році там було зафіксовано 40 нових препаратів-замінників наркотиків, тоді як в 2009 році їх було лише 24.

Зараз з'явилася низка наркотиків, які мають новий склад, що досі не використовувався, йдеться в доповіді ЮНОДК. До них належать похідні від піперазину, катінону, триптаміну, фенетиламіну, а також синтетичний каннабіноїд.

Усі ці препарати не мають такого очевидного наркотичного впливу на людину, як, наприклад, героїн, але здатні порушувати функцію нервово-м'язової системи, що частково може нагадувати стан "під кайфом". Сам піперазин, наприклад, є засобом від глистів і аскарид, але один із компонентів, який входить до нього, - справжнісінький наркотик, пояснюють експерти ООН.

Серед наркоманів ці препарати вважаються "легальною заміною" заборонених наркотиків - таких як кокаїн або екстазі, попереджає ООН. Аналоги того ж самого піперазину наркодилери продають замість екстазі. Мефедрон, наприклад, який сам по собі є цілком легальним препаратом, активно використовується як замінник амфетамінів або кокаїну.

"Щороку без жодного контролю виготовляються нові препарати для задоволення дедалі більшого попиту на речовини, які впливають на психіку", - сказано в доповіді. За словами експертів, часто ці препарати створюються на основі кокаїну, марихуани з додаванням синтетичних елементів і різних опіатів, до яких, наприклад, належить метадон.

Проте найчастіше ці нові види наркотиків продукуються таким чином, що ні за своїм складом, ні за іншими показниками не потрапляють до категорії заборонених, і закон безсилий перед їхніми виробниками. Крім того, ООН стурбована нецільовим використанням препаратів, рекомендованих лікарями, які продаються за рецептами.

Причиною такого сплеску виробництва замінників наркотиків співробітники ООН вважають різкий спад виробництва кокаїну в Колумбії, Перу та Болівії; поява в 2009-2010 роках паразитів, які зробили велику частину врожаю опійного маку в Афганістані непридатною до вживання, а також боротьбу за вплив на наркоринках, яка внесла значні зміни до схеми "постачальник- покупець".

За оцінками ООН, у 2009 році замінники наркотиків приймали від 149 до 272 мільйонів осіб у всьому світі.

Також зазначається, що лідером з виробництва героїну залишається Афганістан.

У 2009 році, як зазначається в доповіді, в Афганістані було вироблено 6,9 тисяч метричних тонн опіуму. Майже 95% афганського опіуму вирощено в південних провінціях країни. З місць виробництва героїн розподіляється у трьох напрямках - по-перше, в прикордонні з Іраном провінції, по-друге, в східні і північні райони Афганістану, по-третє, до кордонів Пакистану.

У доповіді наголошується, що у 2009 році на міжнародний ринок надійшло 365 метричних тонн героїну з Афганістану, причому більшість - у сусідні країни. Близько 160 метричних тонн пішло в Пакистан, 115 метричних тонн до Ірану і 90 метричних тонн - в Середню Азію, зокрема Таджикистан, Узбекистан і Туркменістан.

За даними, представленими для доповіді країнами ООН, в Західній і Центральній Європі в 2009 році було вжито 70 метричних тонн чистого героїну. Ще 7,5 тонни було перехоплено і конфісковано правоохоронними органами. Головний сухопутний маршрут трафіку в Європу лежить через Балкани, але бере свій початок в Афганістані через Іран і Туреччину.

У Східній Європі в 2009 році було вжито 73 метричні тонни героїну. Правоохоронні органи перехопили 3,1 метричних тонни наркотику.

Нагадаємо, нещодавно експертна комісія ООН дійшла висновку, що війна проти розповсюдження наркотиків у світі провалилася. Глобальна комісія мала сформулювати пропозиції про напрями боротьби з поширенням наркотиків у світі. Серед її пропозицій - легалізація деяких наркотичних засобів і припинення кримінального переслідування наркоманів. Білий дім відкинув висновки цієї доповіді, заявивши, що вони хибні.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 962 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ