Чт, 2024-03-28, 11:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Травень » 15 » Опозиція пояснила, чому так важливо бути недоторканним
11:16
Опозиція пояснила, чому так важливо бути недоторканним
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Законопроектами про скасування депутатської недоторканності та про обмеження мирних зібрань чинна влада унеможливлює контроль за президентськими виборами у 2015 році. Таку думку 14 травня в ефірі телеканалу ТВі висловив народний депутат від фракції ВО "Свобода" Ігор Мірошниченко.

"Розумієте, це знову підміна понять і банальний піар. Партія регіонів збирається зняти недоторканність з депутатів. І Ганна Герман, яка представляла позицію владної партії, дуже чітко сказала, кого вони мають намір переслідувати і за що", - зазначив Мірошниченко.

За словами "свободівця", депутатів будуть переслідувати, зокрема, за вимогу говорити у стінах ВР державною мовою. "Коли ми вимагаємо дотримання Конституції і спілкування українською мовою в парламенті; за паркан, який ми знесли біля Верховної Ради для того, щоби громадяни могли потрапити принаймні до парламенту; за пам'ятники, які стоять на чужих ділянках незаконно, без жодних документів, і за інші дрібниці", - уточнив націоналіст.

Водночас він вважає, що нова, впроваджувана владою, система контролю є значно ширшою.

"Завтра можуть розглядати, наприклад, законопроект про обмеження мирних зібрань – це також комплекс заходів, яким унеможливлюють контроль за виборами у майбутньому 2015 році", - сказав нардеп.

"Якщо депутатів позбавити недоторканності, а при цьому недоторканними залишаються президент та судді, яких він особисто призначає, це означає, що кожного депутата будуть запрошувати під час виборчої кампанії до прокуратури, до слідчих на допити, і ми не зможемо контролювати виборчу кампанію", - підсумував Мірошниченко.

Ляшко: депутати вважають себе напівбогами, яким усе можна, яким закон не писаний

Лідер Радикальної партії, позафракційний народний депутат Олег Ляшко голосував за скасування депутатської недоторканності і заявив, що водночас недоторканність має бути знято не лише з народних депутатів, а і з президента, міністрів і суддів. Про це політик написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

"Вся каста недоторканних має бути раз і назавжди позбавлена свого права зневажати закони і Конституцію. Не можна ділити суспільство на касти чорних і білих людей. Депутати вважають себе напівбогами, яким усе можна, яким закон не писаний. Це треба, врешті-решт, припинити", - заявив народний депутат.

Також Олег Ляшко зазначив, що перед кожними виборами фактично всі політики обіцяють скасування недоторканності, але досі так і не ухвалили цього історичного рішення.

"Коли у депутатів не буде недоторканності, на 2/3 поміняється склад парламенту, тому що зараз у Раді сидять бізнесмени й олігархи, які прийшли по лобіювання свого бізнесу і недоторканність. Вони заробляють такі гроші, що простій людині за десять життів не заробити. Для цього їм і потрібна недоторканність. Ганьба парламенту, який сьогодні в черговий раз не підтримав скасування", - заявив Олег Ляшко 14 травня з трибуни Верховної Ради

Політик пояснив, чому фракції "Батьківщина", "УДАР" і "Свобода" разом з комуністами, частиною Партії регіонів і частиною позафракційних депутатів не підтримали скасування депутатської недоторканності.

"Всі забули про свої передвиборчі обіцянки. Як вони тепер дивитимуться в очі своїм виборцям? Якщо такі лякливі, що їм страшно за свою недоторканність, як вони збираються валити регіоналівський режим? Риторика в "опозиціонерів" така сама, як у комуністів: треба знімати недоторканність з президента, міністрів, суддів і депутатів одночасно. Безумовно, треба знімати недоторканність з усіх. Але сьогодні була можливість позбавити недоторканності хоча б народних депутатів. Та цього не сталося через патологічний страх тих, хто не голосував. І чого, власне, чекати від "опозиції", лідер якої боїться навіть середнього пальця?"- написав Ляшко у Facebook.

Нагадаємо, Верховна Рада України не підтримала законопроект про внесення змін до Конституції України про недоторканність. За постанову, яка пропонувала відправити законопроект на доопрацювання, проголосували 190 народних депутатів з 401 зареєстрованих у залі засідань у вівторок, 14 травня.

Експерт: про недоторканність і мови більше не буде

"Відмова опозиції голосувати за скасування депутатської недоторканності була очікуваною", - заявив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський, коментуючи результати голосування щодо законопроекту, що скасовує недоторканність депутатів.

Нагадаємо, за дане рішення проголосували лише 190 народних депутатів (при необхідних 226) із 401, зареєстрованого у сесійній залі. Фракція Партії регіонів дала 150 голосів на підтримку законопроекту, фракція комуністів - 30 голосів. Також законопроект підтримали 8 позафракційних нардепів і по одному з опозиційних фракцій "Батьківщина", "УДАР", і "Свобода".

"Це звичайна справа, і всі до цього звикли. Вже багато разів таке було, що опозиція заявляє під час передвиборної кампанії, що буде підтримувати скасування недоторканності, але потім знаходиться привід від цього відмовитися", - заявив експерт. Він зазначив, що опозиція, не проголосувавши за скасування недоторканності, виправдовує свої дії необхідністю захищатися від можливих переслідувань.

"Микола Томенко вже сказав, що влада хоче позбавити недоторканності лише народних депутатів, щоб потім переслідувати їх, як Юлію Тимошенко. Але вони просто хочуть зберегти такий привілей, щоб руки були розв'язані", - зауважив Погребинський.

На думку експерта, інший аргумент опозиції, що недоторканності мають бути позбавлені не тільки нардепи, а й президент і судді, є "надуманим". "Є рішення Конституційного суду, і обійти його неможливо. Опозиція каже, що вони проти зняття недоторканності "через президента і суддів", але по суті: раз ви виступали за зняття депутатської недоторканності, то її і знімайте. Потрібно бути послідовним", - заявив Погребинський.

Гасло про зняття депутатської недоторканності тепер навряд чи буде звучати на мітингах, адже опозиція втратила на нього моральне право, вважає експерт. "Замість нього візьмуть "Геть злочинну владу!". Будуть вимагати дострокових президентських виборів тощо. Про недоторканність і мови більше не буде", - сказав Погребинський.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 945 | Додав: adminA | Теги: Опозиція .бути недоторканним
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ