Ср, 2024-05-01, 12:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Березень » 28 » Опозиція знайшла для Лутковської конкурентку на крісло омбудсмена
10:31
Опозиція знайшла для Лутковської конкурентку на крісло омбудсмена
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Народні депутати від опозиції вирішили висунути кандидатом на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини президента Міжнародного правозахисного центру "Ла Страда - Україна" Катерину Левченко. Необхідні для реєстрації цієї ініціативи 113 підписів вони обіцяють зібрати "найближчим часом", повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

Представники парламентської більшості підтримують кандидатуру Валерії Лутковської і вважають, що шанси бути обраною у пані Левченко невисокі.

Рішення підтримати кандидатуру Катерини Левченко на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини ухвалено на засіданні парламентської фракції "БЮТ-Батьківщина" в п'ятницю, 23 березня.

"Фракція вирішила висунути Катерину Левченко, вона - відомий правозахисник, людина, яка серед іншого займається і проблемами гендерної рівності, крім того, депутат минулого скликання Ради", - повідомив газеті перший заступник голови парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Віктор Таран ("БЮТ-Батьківщина").

Пані Левченко прийняла пропозицію опозиції без зволікання. "Після того як Євген Захаров вирішив не висувати своєї кандидатури, мені подзвонили з секретаріату фракції "БЮТ-Батьківщина" і запросили на засідання - я повернулася з відрядження і вже в п'ятницю відповідала на запитання депутатів про свою діяльність як правозахисника", - розповіла вона.

У виборах омбудсмена, за її словами, "важлива не перемога, а участь". "Необхідно привернути увагу до правозахисного руху, висування може стати приводом для того, щоб наші ідеї були почуті", - підкреслила правозахисник.

Відповідно до закону "Про уповноваженого Верховної Ради з прав людини", висувати кандидата на цей пост можуть голова Верховної Ради і народні депутати за умови, що за нього підпишуться не менш як 113 депутатів. Поки що на посаду омбудсмена офіційно претендує лише пані Лутковська. На її підтримку парламентська більшість зібрала більш як 260 підписів. "Інших пропозицій поки що немає", - констатував на початку тижня спікер парламенту Володимир Литвин, уточнивши, що вибори уповноваженого призначено на 24 квітня.

В опозиції обіцяють офіційно висунути свого кандидата "найближчим часом". "Підписи почали збирати минулого тижня - у нас є твердих 100 голосів, і ми можемо розраховувати на підтримку колег з НУ-НС", - сказав пан Таран. Він нагадав, що перед голосуванням претендентів має розглянути профільний парламентський комітет - з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. "Засідання комітету відбудеться на початку квітня. Не думаю, що за минулі 20 днів у Валерії Лутковської з'явився досвід правозахисної діяльності, тому впевнений, що він схвалить кандидата від опозиції", - додав Віктор Таран.

У Партії регіонів зазначають, що шанси Катерини Левченко бути обраною невеликі. "У нас є своя кандидатура - Валерія Лутковська, але правозахисник від опозиції зможе пройти комітет і представити свою програму з трибуни Верховної Ради", - сказав заступник голови профільного комітету Верховної Ради Іван Попеску (Партія регіонів).

Як повідомлялося, 15 березня жодна з двох кандидатур, запропонованих на пост омбудсмена, не набрала необхідної кількості голосів: Лутковська набрала 212 голосів депутатів з необхідних 226, співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров отримав 134 голоси. Лутковську запропонувала на пост омбудсмена Партія регіонів, Захарова підтримували депутати опозиційних фракцій.

Згодом голова Верховної Ради України Володимир Литвин заявив, що внесе на розгляд парламенту кандидатуру омбудсмена, коли буде впевнений, що цю кандидатуру підтримають 226 депутатів.

20 березня лідер парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що очолювана ним фракція вже зібрала понад 226 підписів за кандидатуру Лутковська на пост омбудсмена і збере не менш ніж 260.

21 березня українські ЗМІ повідомили, що Захаров не має наміру повторно балотуватися на пост уповноваженого з прав людини Верховної Ради. "Я не буду висуватися на пост омбудсмена вдруге, бо в цьому немає сенсу... В цій Верховній Раді мене ніколи не оберуть, що показало голосування. Думаю, що мені вже й не будуть пропонувати балотуватися", - заявив правозахисник.

Захаров вважає, що у Лутковської найбільше шансів стати омбудсменом

Правозахисник Євген Захаров не виключає, що парламентська опозиція буде висувати представника міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла Страда - Україна" Катерину Левченко на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини, повідомляє "Сегодня".

"Я знаю, що обговорюється кандидатура Катерини Левченко фракціями "Наша Україна" і БЮТ, щоб підписи за неї зібрати, але не знаю, зібрано підписи чи ні", - сказав Євген Захаров.

У той же час правозахисник вважає, що найбільше шансів на призначення омбудсменом у Валерії Лутковської. "Мені здається, що Валерія Лутковська цього разу переможе, оскільки її підтримує парламентська більшість і багато підписів зібрано. Цього разу парламент за неї проголосує", - додав він.

"У Валерії Лутковської є досвід правозахисної діяльності. Вона - людина енергійна, компетентна. На мою думку, вона розуміє, що таке права людини. Я сподіваюся, що після обрання вона буде добре виконувати ті обов'язки, які визначені законом про уповноваженого з прав людини", - пояснив правозахисник.

Однак, за словами Захарова, було б краще, якби на цю посаду був обраний представник громадянського сектору, а не виконавчої влади.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 902 | Додав: adminA | Теги: крісло омбудсмена, Лутковської конкурентку, опозиція
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ