Сб, 2024-04-20, 09:00


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 29 » Опозиційну акторку влада Ірану відпустила
09:51
Опозиційну акторку влада Ірану відпустила
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Влада Ірану звільнили актрису Марзіє Вафамехр, засуджену в липні до 90 ударів батогами і року в'язниці за роль в австралійському фільмі "Мій продажний Тегеран" (My Tehran for Sale, 2009), який був показаний на міжнародному кінофестивалі на захист прав жінки. Про це повідомляється на сайті міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Актрису заарештували в липні цього року, коли копії фільму, в якому вона знялася, потрапили до Ірану. Фільм розповідає історію життя молодої актриси в Тегерані, чия театральна робота заборонена владою, і вона вимушена вести таємне життя. У одній з сцен фільму Вафамехр з'явилася без традиційної іранської хустки на голові, а в іншій - пила алкоголь, що суперечить іранським законам і традиціям.

Фільм не був схвалений для показу в Ірані і розповсюджувався в країні нелегально. Актриса була заарештована в липні через звинувачення у дискредитації влади. Її адвокат оскаржив вирок в суді вищої інстанції. А в Інтернеті була розміщена онлайн-петиція на підтримку Марзіє Вафамехр, яку можна підписати.

За даними правозахисників, актрису звільнили ще в понеділок після того, як апеляційний суд в Тегерані скоротив термін її тюремного ув'язнення з року до трьох місяців і скасував рішення суду, згідно з яким актриса була засуджена до 90 ударів батогами, передає РИА "Новости".

Вафамехр не є єдиним представником іранського кінематографа, засудженим останнім часом в ІРІ. У червні цього року у власному будинку була заарештована і відвезена в невідомому напрямку іранська кінематографістка і захисниця прав жінок Махназ Мохаммаді.

В кінці минулого року за антиурядову пропаганду і участь в акціях опозиції на шість років в'язниці засудили відомих іранських режисерів Джафара Панахи і Мохаммеда Расулофа. Їм також було офіційно заборонено знімати кіно, писати сценарії і виїжджати з Ірану протягом 20 років (щодо Расулофа остання заборона в травні 2011 року була знята). Картини обох режисерів, присвячені процесу над ними владою Ірану, були включені в програму 64-го Міжнародного Каннського кінофестивалю.

В середині жовтня цього року Апеляційний суд в Тегерані залишив без змін вирок режисерові Панахи. Разом з тим, Расулофу, якого спочатку засуджували до шести років позбавлення волі, скоротили термін ув'язнення до одного року.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 890 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ