Чт, 2024-03-28, 10:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 15 » ОПЗ і "Турбоатом Росії краще, ніж вступ до Митного союзу
16:41
ОПЗ і "Турбоатом Росії краще, ніж вступ до Митного союзу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У обмін на нову знижку на газ Росія може отримати контроль над Одеським припортовим заводом, а також харківським підприємством "Турбоатом". Київ більш охоче розплатився б з Москвою підприємствами, ніж вступом до Митного союзу, пише "Деловая столица".

"Що дійсно готові гарантувати росіянам українські парламентери, так це негласне політичне сприяння в отриманні контролю над стратегічними активами. Це, перш за все, харківський завод атомного машинобудування "Турбоатом", в якому українська держава володіє 75% акцій", - йдеться в публікації.

Про те, що Росія зацікавлена брати участь в його розвитку, недавно заявляв глава "Росатому" Сергій Кириєнко. За його словами, Росія готова створити на базі заводу спільне підприємство з російським "Атоменергомашем" для виробництва нового покоління турбін для атомної промисловості.

Інтерес росіян до "Турбоатому" зрозумілий: щоб побудувати аналогічний завод з нуля, знадобилося б не менше десяти років і мільярдні інвестиції. 50% підприємства в обмін на газову знижку - це буде неймовірно успішна операція для російського атомпрому.

Навіть якщо росіяни захочуть отримати додатково до перерахованих заводів авіабудівні і суднобудівельні підприємства, що залишаються поки у власності держави, немає ніяких гарантій, що виторгувана натомість прийнятна ціна на газ залишиться такою надовго. Адже формульної ціни розрахунку на блакитне паливо ніхто скасовувати не збирається. А це означає, що воно дорожчатиме пропорційно зростанню цін на нафтопродукти.

Інтерес Росії до українських стратегічних підприємств не обмежується "Турбоатомом". Це також "Зоря-машпроект", "Запорізький трансформатор", а раніше серед активів, які Росія хотіла б отримати в обмін на дешевший газ для України, називалися також "Мотор Січ", НВО імені Фрунзе. Контроль над ними може стати однією з умов зниження ціни на газ для Києва.

Як відомо, переговори України та Росії з приводу газу зайшли у безвихідь. За даними джерела у Міненерго, напередодні під час зустрічі міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрія Бойка і голови правління "Газпрому" Олексія Міллера Бойко запропонував Москві два варіанти розв'язання проблеми.

Київ пропонує переглянути угоду і понизити ціну газу або почати транспортувати середньоазійський газ через територію Росії до України, у такому разі Україна підніме вартість транзиту палива своєю територією.

"У нас є можливість купувати 25-30 млрд кубометрів газу в Середній Азії по 200-220 дол за тисячу кубометрів. Цього вистачить, щоб якось компенсувати ціну російського газу, який за підсумками року в середньому коштуватиме близько 250 дол", - зазначив співрозмовник.

Він нагадав, що Україна цього року купить у Росії 50 млрд кубометрів газу - тобто більше, ніж будь-яка з країн Східної Європи. "Ми упевнені, що втрачати такий ринок не на користь "Газпрому", - кажуть у Міненерго.

Жоден із запропонованих варіантів Росію не влаштував, стверджує джерело "Комерсанта", близьке до "Газпрому". "Якщо Україна хоче переглянути ціну, їй доведеться вступити до Митного союзу або об'єднати "Нафтогаз" із "Газпромом". Інакше ціна залишиться тією самою", - заявив співбесідник.

Про плюси вступу України в Митний союзу нещодавно на переговорах з прем'єром Миколою Азаровим розповів і прем'єр РФ Володимир Путін. Офіційно переговори довкола газу закінчилися лише створенням робочої групи для обговорення газових питань.

6 червня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" не планує змінювати формулу ціни на газ для України і не прив'язуватиметься до інших енергоносіїв. "Винаходити якусь для когось нову формулу або прив'язувати її до будь-яких інших енергоносіїв ми не будемо", - сказав він, підкресливши, що закладена в контракті з Україною формула ціни "є абсолютно ринковою".

Київ зробив заяву у відповідь - якщо РФ не перегляне формули ціни, для неї зросте вартість транзиту газу по українській території. "Україна зазнає збитків, не отримуючи компенсації. Раз у нас зросла ціна газу, компенсуйте нам ставки транзиту", - заявив прем'єр-міністр України.

Раніше президент України Віктор Янукович заявив, що зростання ціни на газ відповідно до контракту 2009 року між Україною і Росією становить загрозу українській економіці. "Дуже серйозно стоїть питання ціни на газ. Ми опинилися в надзвичайно складному становищі, тому що формула, яка задіяна в ціні на газ у контракті 2009 року, ніяк не відповідає ні економічним, ні будь-яким іншим розрахункам. Проте вона сьогодні діє", - сказав він.

Київ наполягає на перегляді формули формування ціни російського газу, внаслідок чого його вартість має знизитися з 350 до 240 дол за тисячу кубометрів.

Як відомо, ціна російського природного газу, що імпортується до України, в першому кварталі 2011 року зросла до 264 дол за 1 тис куб м у порівнянні з 252 дол за 1 тис куб м у четвертому кварталі 2010 року.

У другому кварталі цього року вартість газу зросла до 297 дол за 1 тис куб м.

Згідно з поданими на переговорах розрахунками Кабінету міністрів, в IV кварталі 2011 року ціна за тисячу кубометрів газу для кінцевого споживача може досягти 510 доларів з урахуванням, з одного боку, 100-доларової знижки, а з другого - ПДВ і транспортування.

21 квітня прем'єр Микола Азаров повідомив, що Україна неухильно виконуватиме чинну угоду з Російською Федерацією про постачання природного газу і при цьому буде домагатися перегляду формули ціни на газ.

"Ми його (контракт) виконуватимемо доти, доки не домовимося з Росією про перегляд цього кабального - я ще раз підкреслюю - для України договору", - сказав глава українського уряду.

При цьому він наголосив, що угода виписана таким чином, що Україна не може її розірвати в односторонньому порядку.

Як відомо, згідно з формулою, ціна на російський газ для України у IV кварталі 2011 р. становитиме 347 дол/тис куб м. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

"Якщо взяти формулу, в I кварталі у нас вхідна ціна на газ - 264 дол (за 1 тис куб м), II кварталі - 293 дол, III - кварталі 313 дол, а в IV кварталі - 347 дол. Це велика ціна навіть з урахуванням знижки у 100 дол", - сказав він.

"Газпром" i "Нафтогаз" 21 квiтня 2010 року в Харкові пiдписали доповнення до контракту на постачання газу, згiдно з яким українська сторона отримала знижку в цiнi на газ, яка дорiвнює величинi зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згiдно з постановою уряду РФ вiд 30 квiтня, нульове експортне мито при постачаннях росiйського газу до України дiє по 2019 рiк включно.

За контрактної цiни на газ нижче 333,33 дол за 1 тис кубометрiв розмiр мита дорiвнюватиме нулю. Якщо цiна дорiвнюватиме або буде бiльшою за 333,33 дол, то мито визначатиметься як рiзниця 30% контрактної цiни та суми в 100 доларів.

Спецiальний митний збiр дiє щодо 30 млрд куб м газу, що постачається до України в 2010 роцi, i 40 млрд куб м газу, який щороку постачатиметься Українi з 2011 по 2019 рiк. Обсяги газу, що перевершують цей показник, оподатковуватимуться загальним 30-вiдсотковим митом на експорт газу з Росiї. Мито застосовується з 1 квiтня 2010 року.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням. Так, в I кварталі 2009 року ціна газу для України становила 360 дол за тисячу кубометрів, у II - 270,95 дол, у III - 198,34 дол, в IV - 208 дол. Отже, середньорічна ціна, виходячи з обсягів закупівлі газу, становила 228 дол за тисячу кубометрів.

У березні 2010 року держхолдинг імпортував газ на суму 576 млн дол, в квітні - на 419 млн дол, в травні - на 730 млн дол, в червні - на 710 млн дол, в липні - на 780 млн дол, в серпні - на 711 млн дол, у вересні - на 715 млн дол, в жовтні - на 1,063 млрд дол, в листопаді - на 1,043 млрд дол, в грудні - на 1,078 млрд дол, в січні-2011 - 1,4 млрд дол, в лютому - 1,6 млрд дол.

Представники російської газової монополії раніше неодноразово заявляли, що "Газпром" не має наміру переглядати формулу ціни на газ для України.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 952 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ