Пт, 2024-04-19, 03:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 6 » Отруйні відходи з Угорщини можуть потрапити в українські річки
15:44
Отруйні відходи з Угорщини можуть потрапити в українські річки
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

  Другу добу Угорщина перебуває під пильною увагою всього світу. У понеділок біля містечка Айка, що за 400 кілометрів від українського кордону, прорвало дамбу. Потужний потік води за лічені секунди змив алюмінієвий завод і кілька резервуарів з отруйною речовиною - червоним шламом, пише "Комсомольська правда в Україні".

Незважаючи на заяву влади, що ситуація в неї під контролем, учора в район лиха поспішали десятки спецзагонів хімічного захисту, а в 40-кілометровій зоні навколо змитого заводу оголошено евакуацію. Вчора весь день з Угорщини надходили суперечливі дані. Спочатку йшлося про одного загиблого, але наприкінці дня уряд країни підтвердив інформацію про чотирьох загиблих і сотні потерпілих.

Зрозуміло, що ситуація в Угорщині відразу стривожила екологів Україні. Вчора український МНС відзвітував, що нам нічого не загрожує і загрози потрапляння отруйних відходів з Угорщини в річку Тиса та на територію України немає: "Велика відстань, це знаходиться поза басейном річки Тиса, тому загроза потрапляння шкідливих речовин у річку Тиса або загроза території України повністю виключена", - зазначив директор Департаменту управління рятувальними силами МНС України Григорій Марченко.

Проте українські та угорські екологи не такі оптимістичні. "Те, що сталося в Угорщині, вже зараз можна назвати Армагедоном, - стверджують місцеві екологи. - На відновлення ґрунту, флори і фауни тепер знадобляться десятки років. І ми не знаємо, скільки червоного шламу потрапило в ґрунт і воду. Влада нам каже, витекло 700 тисяч кубометрів, але, за словами місцевих жителів, вони бачили цунамі червоного кольору. Ця стіна води змила кілька будинків, автомобілів, а потім заповнила місцеві річки та озера. Якщо це правда, шлам вже завтра може потрапити в Тису і Дунай. І ось тоді ми будемо говорити вже про катастрофу міжнародного масштабу".

"Потрібно точно знати, скільки отрути потрапило в річки, і вже зараз вживати заходів, - говорить хімік Микола Задорожний. - Маючи точні дані, можна порахувати, коли отрута досягне території України і які райони можуть потрапити в зону ураження. Червоний шлам - це небезпечна речовина, утилізувати яку складно і дорого - вона зберігається в резервуарах десятки років. Неважко здогадатися, що може статися з людиною, який ризикне випити наповнену шламом воду. Тому вже зараз можна сказати: якщо в Тису потрапить шлам, населені пункти в районі Мукачевого і Чопа доведеться евакуювати".

"Це екологічна катастрофа", - сказав глава міністерства з охорони навколишнього середовища Угорщини Золтан Іллеш. За його словами, токсичні відходи можуть потрапити в три річки країни, зокрема в Дунай, другу за довжиною ріку в Європі.

Нагадаємо, що аварія сталася в районі міста Айка. У результаті руйнування греблі відстійника, куди зливалися відходи алюмінієвого заводу, стався витік червоного шламу. З резервуара витекло щонайменше 700 тисяч кубометрів токсичної речовини. Постраждалих з опіками та отруєннями в екстреному порядку доставили до лікарень, навіть у Будапешт.

Отруйна рідина частково затопила кілька сусідніх сіл і залила залізничні колії. Станом на 5 жовтня населення цих селищ евакуйовано. Крім цього, рух по залізничній гілці на ділянці Будапешт - Сомбатхей перекрито. Пошкоджено газопровід високого тиску. У регіоні оголошено надзвичайний стан. Власник заводу поки що ніяк не коментує подію.

Екологічні катастрофи в країнах Східної Європи останнім часом не така вже й рідкість. У липні-серпні 2008 року в Румунії сталася серія повеней, яка забрала життя чотирьох людей і змусила залишити будинки близько 12 тисяч людей. Через повінь у захисній дамбі на одному з озер-відстійників утворився пролом, і вода, яка містила важкі метали і, можливо, ціаніди, вилилася в сусіднє озеро, створивши небезпеку для всього регіону.

У грудні 2007-го у Польщі в результаті витоку з нафтопроводу "Дружба", прокладеного по дну річки Вісла, утворилася величезна нафтова пляма завширшки 300 метрів і завдовжки кілька кілометрів.

У червні 2004 року на Чеській АЕС в містечку Темелін, за 60 кілометрів від кордону з Австрією, в результаті розриву труби в системі охолодження другого блоку АЕС стався витік 3000 літрів радіоактивної води.

У серпні 2002-го на північному заході Румунії зливи прорвали відстійники одного з гірничодобувних підприємств і тисячі тонн відходів ринули на вулиці шахтарського міста Лупені.

У лютому 2000 року в Угорщині з вини невеликої австралійської золотодобувної компанії Esmeralda Exploration стався витік ціаніду, що використовувався при видобутку золота та срібла. Це підприємство розташоване недалеко від річки Тиса, що протікає і по території Угорщини - таким складним шляхом ціанід потрапив у Дунай. У результаті близько 2 млн людей втратили доступ до питної води, серйозної шкоди було завдано довкіллю. Загинула величезна кількість птахів і диких тварин, на поверхню Дунаю спливли десятки тонн риби.

Трапляються подібні випадки і в Україні. Так, у 2008 році через повінь в Західній Україні було оголошено надзвичайну екологічну ситуацію. Крім того, в результаті тієї повені виникла загроза затоплення складів пестицидів і отрутохімікатів на Львівщині.

Довідка:

У результаті роботи більшості алюмінієвих заводів утворюються відходи, що складаються здебільшого з оксидів заліза, алюмінію, титану та інших корисних металів. Ці відходи називаються "червоними шламами" і є подрібненими відходами, що містять велику кількість цінних компонентів, добування багатьох з яких може бути рентабельним. "Червоний шлам" утворюється при очищенні бокситу (основна сировина для виробництва алюмінію) у виробництві глинозему в процесі отримання чистого окису алюмінію. "Червоний шлам", з якого вилучено окис алюмінію, забруднений лугом і тому становить небезпеку для довкілля і людини: потрапивши на шкіру, починає її роз'їдати.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 909 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ