Чт, 2024-04-25, 09:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 27 » ОУН - урізали, а повернули Велику Вітчизняну в шкільні підручники з історії
16:35
ОУН - урізали, а повернули Велику Вітчизняну в шкільні підручники з історії
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

З вересня школярі вивчатимуть історію за новими підручниками. Автори їх повернули термін "Велика Вітчизняна війна" та скоротили інформацію про діяльність ОУН.

Спочатку конкурс Міносвіти виграли книги трьох авторів - професорів Олени Пометун, Олексія Стукевича і доктора історичних наук Станіслава Кульчицького, але останню, за словами її автора, зняли з публікації держзамовлення, пише "Сегодня".

Видання відзначає, що в цілому, вони помітно змінилися за змістом, адже у зв'язку з поверненням до 11-річки, скоротили всі навчальні програми. У книзі знову на почесне місце виходить термін Велика Вітчизняна війна - він фігурує в назві розділу, який раніше називався "Україна під час Другої світової війни".

"Менше стало інформації про діяльність ОУН, але при цьому не можна сказати, що в підручнику проводиться якась чітка антинаціоналістичні лінія - боротьба повстанців і радянських партизанів у роки війни подані приблизно в рівних частках. Учасників націоналістичного руху називають борцями проти сталінського тоталітаризму, але паралельно згадують в числі колабораціоністів (прислужників окупантів)", - пише видання.

Одна із авторів Олена Пометун в коментарі пояснює деякі аспекти своєї книги:

"Що стосується колабораціоністів з націоналістами, то прямо прислужниками їх у підручнику не називаємо, а констатуємо факти. Говориться, що були різні прояви колабораціонізму - поліцаї, співробітники управ, журналісти, "здійснювалися спроби прислужитися новій владі і з боку лідерів українського націоналістичного руху" (зворот цей ввела, до речі, літературний редактор)", - заявила Пометун.

"Ігри з термінами "Велика Вітчизняна війна" і "Друга світова війна" йдуть уже 20 років, який з них йде в шкільний підручник, залежить від лінії міністерства. Особисто я наполягаю на першому - це данина поваги до літніх людей, для яких війна завжди була тільки Вітчизняної. Найбільше змінився розділ "Україна часів незалежності". Термін "помаранчева революція" більше не застосовується - об'єктивно ті події революцією не були, тому що кардинальних змін не принесли", - підкреслила вона.

Що стосується подій Майдану 2004 року, то вони описані лише кількома абзацами, без оціночних суджень, а визначення "помаранчева революція" не використовується.

"Найбільшу кількість голосів набрали Ющенко і Янукович. Але опозиція звернулася до протестних акцій, звинувачуючи владу у фальсифікації підрахунку голосів. За позовом опозиції Верховний суд України визнав результати другого туру недійсними і призначив переголосування. Зрештою на виборах переміг Віктор Ющенко".

Опис сучасної історії закінчується обранням президента Віктора Януковича в 2010 році і фразою про те, що він скасував зміни Конституції і України знову стала президентсько-парламентською республікою. Це теж дається без будь-яких оцінок.

"З іншого боку, під час опису такого тонкого питання як церковне, від оцінок і натяків не втрималися. Так, автор пише, що "рівень національної свідомості українців" позначається на популярності тих чи інших церков в різних регіонах країни. УПЦ-КП і УАПЦ більш поширені в західних і центральних областях, а в східному і південному регіонах домінує УПЦ-МП", - зазначає видання.

Раніше термін "Велика Вітчизняна війна" існував і у попередніх підручниках під авторством Станіслава Кульчицького і Юлії Лебедєвої, але не використовувався для позначення всієї війни. Так, у підручнику Кульчицького і Юрія Шаповала 2005 року йшлося лише, що термін "Велика Вітчизняна війна" було введено радянськими ідеологами, а сама глава називалася "Україна під час Другої світової війни".

Нагадаємо, у березні 2011 року Дмитро Табачник заявив, що в нових підручниках історії для 11 класу буде відновлено термін "Велика Вітчизняна війна", а інформація про ОУН-УПА буде подаватися об'єктивно.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 929 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ