Вт, 2024-04-16, 12:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 21 » Палестина домагається визнання ООН, незважаючи на погрози Ізраїлю
10:02
Палестина домагається визнання ООН, незважаючи на погрози Ізраїлю
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

66-а сесія Генеральної Асамблеї ООН, яка почала свою роботу 13 вересня, багато в чому визначить долю Палестини. Її лідер Махмуд Аббас має намір звернутися до ООН з проханням про визнання палестинської держави у межах 1967 року. Ізраїль загрожує найсерйознішими наслідками, аж до анексії палестинських територій. США в авральному порядку намагаються не допустити ні того, ні іншого, передає "КоммерсантЪ-Україна".

Виступ палестинського лідера Махмуда Аббаса перед Генасамблеєю ООН намічено на п'ятницю. Тоді ж він планує передати генсекуі ООН Пан Гі Муну звернення з проханням визнати державу Палестина і зробити її повноправним членом Об'єднаних Націй.

Як заявив пан Аббас, він розчарувався в переговорному процесі після того, як переконався: незважаючи на усі зусилля, ні Джорджу Бушу, ні Бараку Обамі не вдалося змусити Ізраїль проявити гнучкість, адже нинішній президент США обіцяв створити палестинську державу до вересня 2011 року. Але навіть в таких умовах, помітив Махмуд Аббас переговорний процес був би можливий - коли б не категорична відмова Ізраїлю заморозити будівництво єврейських поселень на палестинських територіях.

У Ізраїлі, який традиційно виступає проти інтернаціоналізації палестинської проблеми, із самого початку були проти звернення пана Аббаса в ООН. Прем'єр єврейської держави Біньямін Нетаньяху навіть вирішив особисто відправитися в Нью-Йорк. "ООН - не те місце, де Ізраїль може розраховувати на підтримку, - визнав він. - Незважаючи на це, я прийняв рішення виступити на майбутньому засіданні Генеральної Асамблеї і сказати всьому світу правду. Правда в тому, що Ізраїль хоче миру, а палестинці роблять усе можливе для зриву прямих переговорів".

У палестинській ініціативі таїться реальна загроза Ізраїлю. Незважаючи на уявну незначність повноважень держави - спостерігача в ООН, за бажання Палестина зможе серйозно ускладнити життя Ізраїлю. Справа в тому, що навіть обмежений статус надасть їй право вступу в міжнародні організації, у тому числі Міжнародний кримінальний суд.

Зокрема, у разі визнання держави Палестина і її звернення в Міжнародний кримінальний суд, загроза нависне над ізраїльтянами, які нині проживають на палестинських територіях.

Можливо, саме такі похмурі перспективи спонукали прем'єра Нетаньяху учора виступити із закликом до Махмуду Аббасу повернутися за стіл переговорів. "Я закликаю голову Палестинської автономії почати прямі переговори в Нью-Йорку і продовжити їх в Єрусалимі і Рамаллі", - заявив Біньямін Нетаньяху. Проте палестинці виставили свою давню умову: Ізраїль повинен погодитися повернутися в межі 1967 року і припинити будівництво поселень на палестинських територіях. Відповіді з боку ізраїльтян доки не послідувало.

Куди більше завзяття в прагненні відрадити Махмуда Аббаса, проявляють США, стратегічний партнер ізраїльтян. Як визнав глава Палестини, в останні дні він піддається "жахливому тиску". Ряд членів конгресу США пригрозили позбавити Палестину щорічної американської допомоги у розмірі 500 млн дол. "В цьому випадку перед Палестинською автономією постане реальна загроза фінансового краху", - визнав глава палестинського центробанку Джихад аль-Вазір.

Ізраїльтяни готуються до негативного сценарію. МВС Ізраїлю вже відзвітувало, що в очікуванні масових виступів палестинців і ізраїльських арабів для потреб поліції закуплена велика кількість гранат із сльозоточивим газом, водометів, гумових палиць щитів і іншої амуніції. Як запевняють в поліції, у разі потреби закупленого спорядження вистачить на місяць безперервної боротьби.

Зазначимо, Пан Гі Мун підтримує ідею створення суверенної палестинської держави, що мирно співіснуватиме з Ізраїлем. " Її слід було створити багато років тому", - заявив Пан Гі Мун.

Уряд США відчайдушно намагається відмовити Палестинську національну адміністрацію від винесення питання про визнання Палестини в ООН. А наприкінці серпня Державний департамент США надіслав звернення до дипломатичних відомств понад 70 країн із закликом виступити проти будь-яких односторонніх дій палестинців в ООН, оскільки це може "підважити стабільність" у регіоні.

Тим часом багато країн вже офіційно оголосили про визнання палестинської держави, не чекаючи на жодне голосування в ООН і навіть оголошення самими палестинцями своєї незалежності.

Останнім палестинську державність визнав Сальвадор - наприкінці серпня цього року. Раніше про визнання оголосили представники Гондурасу, Коста-Ріки, Нікарагуа та Домініканської Республіки. В останні місяці таке ж рішення ухвалили кілька латиноамериканських країн - Аргентина, Бразилія, Болівія, Чилі та Еквадор.

Палестинці стверджують, що їм вдалося заручитися більшістю голосів в Радбезі

Для отримання необхідної більшості в Раді Безпеки ООН палестинцям необхідно заручитися підтримкою 9 з 15 країн-членів РБ. Махмуд Аббас і міністр закордонних справ ПНА Райад Аль-Малікі стверджують, що в останню мить їм вдалося домовитися про підтримку з Габоном, Нігерією і Португалією, передає NEWSru.co.il.

Сайт Ynet повідомляє, що в МЗС Ізраїлю, співробітники якого впродовж дня намагалися з'ясувати позицію країн-учасників РБ ООН, не виключають того, що Махмуд Аббас і Райад Аль-Малікі не блефують і що дійсно три перераховані ними країни готові підтримати прохання палестинців.

За даними на ранок 20 вересня про підтримку палестинців повідомили: Китай, Росія, Ліван, ПАР, Бразилія, Індія. Таким чином, бракувало "трьох голосів", щоб прохання про визнання незалежності, було прийнято.

Нігерія і Габон можуть не проголосувати за незалежність Палестини

Нігерія утримається при голосуванні в Раді Безпеки ООН з питання визнання незалежності палестинської держави. Прийняти таке рішення президента Нігерії Гудлака Джонатана переконав міністр оборони Ізраїлю Ехуд Барак.

Барак повідомив про рішення Джонатана прем'єра-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, передає NEWSru.co.il.

Між тим, по затвердженнях палестинців, їм вдалося заручитися підтримкою, щонайменше, 9 з 15 країн-членів РБ, що забезпечує ним необхідну більшість при голосуванні.

Крім того, влада Габона заявила, що ще не знають чи підтримає делегація цієї країни в Радбезі ООН вимогу палестинців про визнання незалежності. Про це повідомив глава канцелярії президента Лор Ольга Гонджот. Він заявив, що рішення з цього питання досі не прийнято.

Коментуючи ці повідомлення, ізраїльські ЗМІ відмічають, що результат можливого голосування зараз залежить від невеликої африканської країни з чисельністю в півтора мільйони.

Палестинську незалежність не відмінять, але перенесуть

"MIGnews" припускає, що президент Обама спробує запропонувати палестинцям "перенести" постановку питання про її визнання на деякий час. За даними Associated press, йдеться про рік. За даними ізраїльських ЗМІ може йтися і про декілька тижнів.

На можливе перенесення в ООН натякнув міністр закордонних справ Франції Аллен Жюппе. У інтерв'ю він сказав: "Дипломати невпинно працюють над запобіганням кризі. Здається, що голосування про палестинську незалежність в найближчу п'ятницю не відбудеться".

Коментарі Жюппе підтверджують теорію про те, що коаліція США і західних держав працює над перенесенням голосування.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 798 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ