Ср, 2024-05-01, 23:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 26 » Парад фальсифікацій
15:53
Парад фальсифікацій
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

 Порушення в ході виборчої кампанії можуть стати підставами для судових позовів з метою перегляду результатів голосування у низці областей. Найпоширенішими порушеннями є втрата печаток, хуліганство, підтверджена інформація про підкуп виборців, зазначають "Экономические известия" у статті Галини Калачової "Порушення на виборах знадобляться тим, хто програв".

Окрім хуліганства і підкупу, а також втрати печатки і документів Комітет виборців України (КВУ) зафіксував і серйозніші види порушень. За словами голови Київської облорганізації КВУ Юрія Бута, основні проблеми стосуються роботи територіальних виборчкомів. Сьогодні в їхньому складі домінують представлені в парламенті політичні сили. П'ятнадцять з вісімнадцяти членів виборчкомів - представники зареєстрованих у Раді партій (від кожної парламентської політсили згідно із законом у складі виборчкому може бути представлено по троє кандидатів).

"У ході виборчої кампанії деякі кандидати не реєструвалися через наявність конкурентів від нинішньої влади", - відзначив пан Бут. За його словами, представники в теркомісіях від Партії регіонів, БЮТ, "Нашої України" перешкоджають реєстрації кандидатів-конкурентів, вишукують помилки в документах аж до коми, затягують з рішенням про реєстрацію. "Такі випадки були зафіксовані в Іванкові, Фастові, Сквирі, Василькові", - підсумував пан Бут. До 50% відмов кандидатам у реєстрації, констатують у КВУ, пов'язано з перебуванням в одній політичній силі при одночасному прагненні балотуватися від іншої або як безпартійні.

"Якщо Київщина - чемпіон з нереєстрації кандидатів, то Одеса лідирує з чорного піару", - розповів голова КВУ Олександр Черненко. За його словами, особливо посилилася конкуренція в Черкасах і Харкові. У обох містах є очевидні лідери політичних перегонів: у Харкові - це "регіонал" Геннадій Кернес, в Черкасах - представник Партії вільних демократів, нинішній мер Сергій Одарич. "Не виключено, що в цих містах робитимуться спроби зняти кандидатів-конкурентів з реєстрації", - прогнозує голова КВУ.

За підсумками виборів кандидати, що програли, як вважають у Комітеті виборців, можуть використовувати порушення як привід для оскарження результатів народного волевиявлення в деяких містах. "Проблеми з визнанням результатів виборів точно будуть в Харкові, де спостерігається сильна конкуренція між кандидатами Арсеном Аваковим (БЮТ) і "регіоналом" Геннадієм Кернесом. Крім того, згідно з проведеним дослідженням, в місті дуже високий рівень недовіри виборців до результатів виборів", - зазначив директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир Фесенко. У інших регіонах, на думку політолога, все залежатиме від того, наскільки результати виборів збігатимуться з очікуваннями політичних сил і оцінкою міжнародних спостерігачів, а також від рішення судів.

"Сегодня" в матеріалі Дмитра Короткова "Тимошенко не визнає виборів" нагадує, що Юлія Тимошенко почала фінальний етап підготовки до місцевих виборів, які відбудуться цієї неділі. Головну ставку вона робить на звинувачення опонентів у фальсифікації виборів.

Тим часом соратник Тимошенко Юрій Луценко, який останнім часом дистанціюється від лідера БЮТ (з чуток, "тимошенківці" не хочуть йому давати гідне місце в списках на парламентських виборах у 2012 році, а тому намагається зараз дещо шантажувати Леді Ю), заявив, що опозиція йде до поразки на місцевих виборах, і готуватися треба вже до виборів президента. "Саме там народ може обрати сильного главу держави з величезними повноваженнями для кардинального оновлення країни за грузинським сценарієм", - сказав Луценко.

Вчора, 25 жовтня, міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов провів нараду з керівниками регіональних підрозділів МВС, обговоривши з ними дії під час завершального етапу виборчої кампанії, пише "КомерсантЪ-Україна" в статті Олени Геди "Анатолію Могильову всі єдині".

Вчора міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов провів нараду з керівниками обласних управлінь органів внутрішніх справ і керівництвом внутрішніх військ МВС, присвячену діям міліції в період виборів до місцевих рад. Відкриваючи нараду, пан Могильов зачитав довідку про зареєстровані МВС порушення, пов'язані з виборчим процесом. За його словами, на сьогодні зареєстровано 701 звернення. Найбільша їх кількість - 109 - надійшло з Вінниччини. "Єдине місце, де немає пригод, пов'язаних з виборчим процесом, - місто Севастополь", - відзначив міністр.

Загалом, на думку міністра, більшість масових акцій, які проводяться в період виборчої кампанії, "мають провокаційний характер": "Мета у них одна - розпалити і розхитати ситуацію, щоб потім стверджувати, що вибори нечесні". Пан Могильов доручив начальникам обласних управлінь МВС налагодити своєчасне отримання інформації про підготовку до масових акцій і обмін оперативними даними з працівниками СБУ та іншими правоохоронними органами. Крім того, він зобов'язав регіональні управління МВС провести роз'яснювальну роботу з керівниками місцевих організацій політичних сил про недопущення порушень як під час проведення масових акцій, так і під час голосування.

Окремо Анатолій Могильов зупинився на участі співробітників міліції у виборах: "Заборонити брати участь у виборах як кандидатів ми не маємо права, але, враховуючи, що міліція повинна бути поза політикою, я хотів би, щоб таких кандидатів серед співробітників міліції було якомога менше". Як пізніше повідомили в департаменті зв'язків з громадськістю МВС, в органи місцевого самоврядування на виборах 31 жовтня балотуються 263 співробітники міліції, з них 76 - за списками політичних партій, а 187 висунули свої кандидатури самостійно.

Могильов також нагадав, що співробітникам міліції забороняється виконувати будь-які доручення членів виборчої комісії, не пов'язані з охороною громадського порядку, давати консультації, висловлювати свої погляди щодо кандидатів, а також надавати будь-яку допомогу виборцям у заповненні бюлетенів. "Все це заборонено - всім зрозуміло?" - про всяк випадок перепитав міністр.

А тим часом мешканці Сквири, що на Київщині, вже встигли охрестити нинішні вибори до місцевих органів влади такими, "які за Кучми не могли й приснитися", відзначає "Україна молода" в репортажі Максима Савчука "Кучмі й не снилось...". На прикладі Сквири можна узагальнити й ситуацію в інших, поки що не підконтрольних Партії регіонів областях, - у Сквирі, містечку з населенням близько 19 тисяч осіб, "регіонали" розгорнули широку кампанію з використанням адмінресурсу. Воно й не дивно - у 2006 році вони тут заледве "нашкребли" 6% голосів. Під тиском влади опинилися опозиційні сили, зокрема найпотужніша гілка в районі - "Наша Україна".

"Перша неприємність сталася 16 жовтня, - розповідає голова районної організації "Нашої України" Василь Галюк. - Тоді виявилося, що жодної кандидатури з тих, які ми подавали до дільничних комісій від "Нашої України", не було затверджено. У списку, надрукованому в районній газеті, з’явилися випадкові люди. Голова районної виборчої комісії Ганна Невмержинська (яка, до речі, працює секретарем голови райдержадміністрації) це пояснила так: людей затвердили за поданням обласної організації "Нашої України". Але ми зв’язалися зі штабом і виявили, що це неправда. Тож виходить, що комісія і кандидатури сама підбирала, і їх затверджувала.

За словами пана Галюка, якщо ситуацію не змінити зараз, після 31 жовтня можна буде не дивуватися, якщо Партія регіонів отримає рекордну кількість голосів - не менш як 80%. Не дивно, що саме такий результат прогнозує чинний голова Сквирської райдержадміністрації і ставленик Партії регіонів Микола Горбалінський. І це при тому, що на останніх виборах президента Янукович набрав у Сквирському районі менш ніж 16% голосів.

"На виборах 2004 року такого бруду не було. Я тоді працювала головою районної адміністрації, то знаю напевне, - говорить Тетяна Власюк, кандидат на посаду міського голови Сквири від "Нашої України". - Голова територіальної комісії не видає "на руки" жодного рішення виборчого процесу, вона фактично виконує обов’язки ще й секретаря і свого заступника. Усю інформацію можемо отримати тільки з районної газети. Але рішення там друкуються із запізненням, порушуючи закон.

До дільничої комісії потрапив єдиний представник від опозиційної сили, мешканець села Буки, Федір Титорчук, позапартійний. Пан Федір трохи докладніше розповів про "політику партії": "Напередодні одного із засідань, у "неофіційній обстановці", один із членів комісії мені так прямо і сказав: ми - приватизовані. А потім я зауважив, що засідання проводилися без попереднього ознайомлення з матеріалами, голосують так: голова усно пропонує, а всі підтримують, причому одноголосно. Я не голосував. Дуже скоро поставили питання про моє виключення. Мовляв, я пропускаю засідання і недобросовісно виконую роботу. Але скажіть, як я можу дістатися до Сквири з рідного села, що за 15 кілометрів, коли мене про час засідання повідомляють менш ніж за годину до його початку?"

Опозиційні партії Сквири ("Пора", Партія захисників Вітчизни, "Батьківщина", "Фронт змін", ВО "Свобода") на чолі з "Нашою Україною" пікетували Сквирську районну виборчу комісію, зібралося близько 500 людей. Вони вимагали виключити з членів дільничних комісій людей, яких не делегували партійні організації, і чекали конструктивних пояснень голови комісії, чому так сталося. За порядком ретельно стежили працівники міліції, голова комісії Ганна Невмержинська відмовлялася поспілкуватися з громадою. Натомість голова райадміністрації Микола Горбалінський спробував був усіх запевнити, що у виборчий процес не втручається, а підготовка до нього проходить демократично.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1210 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ