Чт, 2024-04-25, 21:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Липень » 24 » Парламент Болгарії оточили. Бої з поліцією на барикадах
09:28
Парламент Болгарії оточили. Бої з поліцією на барикадах
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
У Софії кілька сотень учасників акції протесту з вечора вівторка, 23 липня, блокували виходи з парламенту - Народних зборів республіки - і звели навколо будівлі барикади. Міністри, депутати та журналісти не могли вийти з приміщення практично всю ніч. Лише вранці поліції вдалося відтіснити протестувальників від парламенту, щоб його змогли покинути "заручники".

Більшість депутатів від Болгарської соціалістичної партії і Руху за права і свободи у супроводі співробітників поліції вже залишили парламент. Народні представники від партії "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЄРБ) повідомили, що вийдуть з будівлі останніми, передає ІТАР-ТАСС.

Протестувальники вимагали відставки уряду і заявляли, що не знімуть блокаду, поки цього не станеться.

Міністри: фінансів Петар Чобанов, економіки та енергетики Драгомир Стойнев, а також праці та соціальної політики Хасан Адема, - і разом з ними понад сто депутатів, представників профспілок і журналістів - провели всередині вісім годин. Усі вони брали участь у спільному засіданні парламентських комісій з питання коригування держбюджету, коли їх заблокували маніфестанти.

Вночі в парламенті відкрили буфет, де ті, хто опинився в "заручниках", могли купити воду і їжу.

Демонстранти розташувалися біля всіх виходів з будинку парламенту і звели барикади. До металевих огорож навколо будівлі маніфестанти поклали, зокрема, плитку, зняту з тротуарів, а також сміттєві контейнери таким чином, щоб відрізати шлях до парламенту автотранспорту.

Учасники акції протесту навіть розділилися на кілька груп і встановили чергування коло всіх виходів з парламенту, не втомлюючись скандувати вимоги про відставку. Один з демонстрантів заявив, що "блокада триватиме всю ніч, поки кабінет Пламена Орешарскі не складе свої повноваження".

Поліцію закидали камінням

Спочатку поліція вжила було спробу вивезти депутатів на автобусі. Однак протестувальники перегородили йому шлях, стали закидати машину камінням і розбили кілька вікон.

Унаслідок сутичок учасників акції протесту з поліцією постраждали в цілому десять чоловік, зокрема двоє поліцейських. Їм надано медичну допомогу.

Вночі надійшла навіть така інформація: співробітники поліції не вживають будь-яких дій проти маніфестантів. Багато правоохоронців зняли захисні каски і поклали їх на землю разом зі щитами.

Правоохоронцям вже довелося застосувати силу раніше у вівторок, 23 липня, коли демонстранти спробували перешкодити проїзду кількох депутатських машин. Тоді один чоловік був затриманий, повідомили в прес-центрі МВС.

У зв'язку з акцією демонстрантів рух на кількох центральних вулицях Софії перекрито для автотранспорту. Будівлю болгарського парламенту по периметру обгороджено металевим парканом, виставлено поліцейське оточення.

Протестувальники також намагалися заблокувати парламент і кілька днів тому, причому один з учасників навіть облив себе горючою рідиною і намагався вчинити акт самоспалення. Однак правоохоронці встигли йому перешкодити.

Президент просить зберегти мирний характер акцій протесту

Голова Народних зборів Михайло Міков заявив, що вимагатиме сьогодні скасувати засідання парламенту. "Депутати не можуть бути мішенню", - сказав спікер болгарського парламенту. Він наголосив на необхідності забезпечення нормальних умов для роботи вищого законодавчого органу країни.

Президент Болгарії Росен Плевнелієв виступив зі зверненням до народу, закликавши учасників акції протесту "зберегти її мирний характер". "Вперше від початку виступів протесту ми стали свідками спроб провокацій. Я закликаю утриматися від будь-яких дій, які можуть призвести до ескалації напруженості і порушення громадського ладу", - сказав глава болгарської держави.

Колишній прем'єр-міністр і лідер партії "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЄРБ) Бойко Борисов виступив за негайне складання повноважень чинним Кабінетом міністрів.

"Необхідно, щоб Пламен Орешарскі (глава уряду) подав у відставку, оскільки тільки так можна заспокоїти людей", - сказав екс-прем'єр, чия партія перемогла на дострокових парламентських виборах 12 травня, але не отримала більшості в найвищому законодавчому органі.

Антиурядові мітинги, що збирають найбільшу кількість учасників у Софії, тривають у Болгарії вже близько місяця. Днями це викликало навіть контрмітинг: до будівлі софійської адміністрації на акцію протесту вийшли противники щоденної транспортної блокади Софії. Від мера міста Йорданки Фандикової зажадали внести ясність у маршрути щоденних походів протестувальників, які день від дня змінюються і стають хаотичними.

Поштовхом до невдоволення болгар своїм урядом стало призначення 14 червня головою Державної служби національної безпеки підприємця і медіамагната Деляна Пеєвскі (від партії Рух за права і свободи). Депутати парламенту 19 червня проголосували за скасування цього рішення.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1151 | Додав: adminA | Теги: Парламент Болгарії, барикадах, бої
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ