Пт, 2024-04-19, 11:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Жовтень » 22 » Парламентські перегони можуть стати рекордними за явкою виборців
11:22
Парламентські перегони можуть стати рекордними за явкою виборців
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Явка виборців на вибори до Верховної Ради України 28 жовтня буде більша, ніж на попередніх виборах у 2006 році, на позачергових виборах у 2007 році і виборах президента України 2010 року. Таку думку висловив політичний експерт, керівник аналітичного центру "Спільна мета" Руслан Бортник, повідомляє УКРІНФОРМ.

"Так, явка виборців на виборах до Верховної Ради України в 2006 році становила 67,6%, на позачергових виборах у 2007-му - 62%, у першому турі виборів президента України 2010 року - 66,7%. Тепер же, за даними різних соціологічних досліджень, явка виборців 28 жовтня становитиме 65-70%. Хоча, на мою думку, ця цифра буде ближче до 69-70% і результату 2002 року - 69,26%. Україна може чекати на рекордну за останній час явку виборців", - вважає Бортник.

На його думку, це обумовлено, зокрема, тим, що парламентські вибори будуть проходити за мажоритарно-пропорційною виборчою системою, а це значно підвищить мобілізацію електорату. Експерт зауважив, що виборця будуть агітувати не тільки представники політичних партій, з яких реальні шанси на потрапляння в парламент мають лише 5-6, а й понад 3 тисячі мажоритарних кандидатів.

"На вибори прийде голосувати за "свого кандидата" частина виборців, які б ніколи не пішли голосувати за партії. За мажоритарно-пропорційної системи люди суб'єктивно усвідомлюють себе більш причетними до вироблення державної політики", - підкреслив політолог.

За словами Бортника, слід враховувати й те, що політична реклама та методи мобілізації стають все більш комерціалізованими й ефективними. Інтенсивність і якість такої реклами помітно зросла в порівнянні з попередніми виборчими компаніями, зазначає він.

"І хоча унікальний результат у 80,6% явки виборців, досягнутий під час другого туру президентських виборів у 2004 році, навряд чи вдасться повторити найближчим часом, за умови збереження нинішніх тенденцій і виборчої системи кількість виборців, які приходять на дільниці, найімовірніше, зростатиме", - підсумував керівник центру "Спільна мета".

Зазначимо, що заступник директора компанії TNS Ukraine Микола Чурилов заявляв, що явка на виборах буде від 50% до 60%, при цьому в сільській місцевості явка може перевищити 80%, а в містах не сягне й 50%.

Як повідомлялося раніше технології підкупу виборців на парламентських виборах можуть не спрацювати, оскільки виборці, отримуючи гроші від кількох кандидатів, забувають, скільки і від кого брали. Про це під час прес-конференції повідомив голова правління Комітету виборців Олександр Черненко.

Українські виборці не очікують особливих позитивних зрушень у парламенті після виборів цього року. Про це повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, який представив результати соціологічного та експертного опитування. На запитання, чи зміниться суспільно-політична ситуація після виборів, 41% респондентів відповіли, що не зміниться, а 28% взагалі не знають відповіді на це питання. Поліпшення очікують лише 23%, тоді як погіршення - 7%.

Вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 за змішаною пропорційно-мажоритарною системою: 225 депутатів будуть обиратися за списками політичних партій (бар'єр для проходження в Раду - 5%), ще 225 - у мажоритарних округах.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1050 | Додав: adminA | Теги: Парламентські перегони. явкою вибор
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ