Пт, 2024-03-29, 17:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Квітень » 27 » Парламентські вибори проходять сьогодні в Ісландії
20:03
Парламентські вибори проходять сьогодні в Ісландії
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

В Ісландії у суботу, 27 квітня, пройдуть загальні вибори в альтинг - національний парламент, який вперше зібрався у 930 році і вважається найдавнішим з існуючих у світі.

У нинішній виборчій кампанії беруть участь 15 партій, проти 7 політичних об'єднань чотири роки тому, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Якщо вірити опитуванням громадської думки, виборці з більшою ймовірністю віддадуть на голосуванні перевагу партіям, виступаючим проти приєднання країни до Євросоюзу і проти заходів жорсткої бюджетної економії. Як зазначає британська газета The Financial Times, "соціал-демократи отримають близько половини від 29%, набраних у 2009 році, оскільки їх підтримка введення євро і вступу до ЄС не приваблює виборців". При цьому, на думку видання, може суттєво розширитися представництво ряду нових партій.

"Опитування показали, що виборці, ймовірно, віддадуть перевагу центристам з Прогресивної партії (ПП) або лібералам з Партії незалежності (ПН), на відміну від правлячих соціал-демократів", - пише інтернет-видання EUobserver.com.

Виступаючі з позицій євроскептиків, ці партії "відкидають непопулярні заходи бюджетної економії, обіцяють покласти кінець обмеженням на рух капіталів, полегшити тягар боргів для домогосподарств і знизити податки".

"Очікується, що в разі перемоги вони сформують коаліцію", - вказує видання.

До 2008 року, коли впав роздутий по відношенню до реальної економіки банківський сектор, спровокувавши Світову фінансову кризу, Ісландія була однією з процвітаючих країн Європи. Після рецесії 2009-2010 років на острові, який отримав допомогу Міжнародного валютного фонду (МВФ), відновилося економічне зростання.

Однак пішли часи, коли жителі острова могли користуватися дешевими кредитами, а ціни на житло постійно росли, пише агентство Reuters.

"Через п'ять років після краху середній клас обтяжений боргами, близько 40% населення ледве зводять кінці з кінцями, а 10% не справляються з іпотекою", - зазначають оглядачі інформагентства.

Британська газета The Financial Times представила дані, за якими "кожен другий виборець в Ісландії не проголосує за ту партію, яку він підтримав на піку кризи в ході дострокових парламентських виборів у 2009 році".

Нинішні оцінки, які також наводить Reuters, говорять про те, що до влади можуть повернутися ті самі політичні сили, які управляли країною напередодні фінансового краху. Проте, вказує агентство, "втомившись від тягот, ісландці готові позбутися правлячих соціал-демократів".

У квітні 2009 року Соціал-демократичний альянс (СДА) і Рух лівих "зелених" (РЛЗ) забезпечили собі 34 депутатських мандата (20 і 14, відповідно) з 63. Це був перший випадок, коли ліве крило сформувало коаліцію, отримавши більшість у альтингу. Особливістю тих виборів став і результат ПН, на політику якої покладали основну провину за крах економіки острова: вперше з моменту її заснування в 1929 році вона не зайняла на виборах перше місце, показавши найгірший для себе результат, діставши всього 16 мандатів, втративши близько третини голосів.

"Коли СДА і РЛЗ вели Ісландію в період кризи, економіка країни зросла торік на 1,6%, а безробіття в минулому лютому було всього 4,7% - обидва показники на цілком здоровому рівні в контексті Європи", - коментує обстановку напередодні виборів газета The Financial Times. - Проте ісландці розчаровані. Інфляція протягом останніх двох років залишається вище 4% річних, істотно збільшуючи тиск боргів на домогосподарства, для яких багато іпотечних платежів пов'язані з цим показником".

Нагадаємо, фінансова криза почалася в Ісландії у жовтні 2008 року. Їй передувала криза 2007 року, що охопила ринок subprime mortgages (іпотечні кредити, що видаються у США позичальникам з низьким кредитним рейтингом).

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1010 | Додав: admin | Теги: парламентські вибори, Ісландія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ