Ср, 2024-04-24, 13:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Листопад » 6 » Переговори "четвірки": баз ОБСЄ на Донбасі має бути більше
22:21
Переговори "четвірки": баз ОБСЄ на Донбасі має бути більше
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна пропонує залучити до переговорів Тристоронньої контактної групи в Мінську експертів БДІПЛ/ОБСЄ для аналізу пропозицій щодо проведення виборів на непідконтрольних владі територіях окремих районах Донецької і Луганської областей.

Про це в п'ятницю 6 листопада повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін за підсумками берлінської зустрічі в "нормандському форматі", передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми наголосили, що майбутні модальності виборів на Донбасі повинні базуватися на українському законодавстві та відповідати міжнародним стандартам, зокрема БДІПЛ/ОБСЄ. І я наполягав, щоб такі експерти були присутні постійно на зустрічах в Мінську і відразу робили чіткий аналіз – чи відповідають пропозиції демократичним стандартам", - сказав він.

Клімкін також повідомив, що він наголошував присутнім колегам, що на Донбасі немає постійного припинення вогню: "у нас були на цьому тижні випадки обстрілу з непідконтрольною нами території, у нас 5 поранених".

"Щоб досягти постійного режиму припинення вогню необхідно завершити відведення танків і артилерії менше 100 мм. Нам, звичайно, потрібно працювати над новою ефективною процедурою для відводу важкого озброєння, оскільки всі ми знаємо, скільки такого озброєння заховано на Донбасі – у шахтах, на заводах", - сказав Клімкін.

Він додав, що дуже важливо почати розмінування.

"Ми обговорили сьогодні різні гуманітарні аспекти, політичний процес. Але ключовою умовою поліпшення безпеки є повний доступ спостерігачів ОБСЄ до всіх районів Донбасу. Тому ключовим для мене було питання розширення кількості баз, із яких вони зможуть здійснювати спостереження, включаючи бази неподалік від україно-російської кордону. Без такого 100% доступу впевненості, що можна поліпшити безпеки, немає", - сказав Клімкін.

Міністр також повідомив, що в гуманітарному вимірі є кілька проблем, в першу чергу обмін полоненими, "який не рухається вперед", немає доступу гуманітарних місій до Донбасу. Клімкін наголосив, що, незважаючи на те, що немає прогресу в наданні гумдопомоги і стабільного припинення вогню, українська сторона йде на відкриття нових пунктів пропуску, зокрема в Луганську.

"Ми будемо працювати над тим, щоб жителі змогли купляти продукти за українськими цінами, а не за тими спекулятивними цінами, які існують на окупованій території", - сказав Клімкін.

За словами міністра, чергова зустріч "четвірки" має відбутися до кінця 2015 року, втім, конкретну дату ще не визначили та узгодять пізніше.

Як заявив голова МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр, голови МЗС країн "нормандської четвірки" домовилися до кінця листопада завершити роботу над угодою про порядок розмінування на Донбасі.

"Ми домовилися, що до кінця листопада ми повинні виробити угоду, в якій будуть закладені пріоритети, схеми, необхідні технічні засоби", - сказав він за підсумками переговорів міністрів закордонних справ "нормандської четвірки" в Берліні.

"До початку зими роботи із розмінування буде розпочато. Коли почнеться зима, через снігопади розмінування стане неможливим", - додав він.

Нагадаємо, 21 жовтня голова підрозділу з питань "Східного партнерства" Зовнішньої служби ЄС Дірк Шубель на засіданні делегації Європейського парламенту, яка є складовою частиною міжпарламентського Комітету асоціації Україна-ЄС, заявив, що у Європейському Союзі вважають, що термін виконання Мінських домовленостей може бути продовжено максимум на кілька місяців. За його словами, Мінські домовленості "не можуть бути виконані до кінця цього року, тому що вибори на території сепаратистів не можуть бути проведені до цього часу".

Раніше прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон і канцлер Німеччини Ангела Меркель заявили, що Європейський Союз повинен зберігати санкції щодо Росії, поки мінські домовленості щодо врегулювання ситуації в частині сходу України не буде виконано повністю.

2 жовтня в Парижі відбулася зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" (Україна, РФ, Франція і Німеччина). За її підсумками Порошенко повідомив, що відведення легких озброєнь має відбуватися 41 добу.

Також всі учасники переговорів "нормандської четвірки" виступили на підтримку проведення виборів в деяких районах Донецької та Луганської областей за українським законодавством під наглядом ОБСЄ.

У свою чергу президент Франції Франсуа Олланд заявив, що вибори на Донбасі повинні відбуватися за українським законодавством протягом 80 днів після ухвалення відповідного закону, а усім кандидатам на виборах у так званих "ДНР" і "ЛНР" має бути надано імунітет.

Олланд додав, що в рамках зустрічі обговорювалося питання амністії, яка "повинна статися разом з виборами".

6 жовтня в Мінську на зустрічі Тристоронньої контактної групи представники угруповань "ДНР" і "ЛНР", які тимчасово контролюють окремі райони Донецької та Луганської областей, погодилися перенести проведення місцевих виборів на 21 лютого 2016 року, таким чином відмовившись від проведення псевдовиборів, які планували на 18 жовтня і 1 листопада відповідно.

В українській ЦВК вже пояснили, що потрібно для проведення виборів в окремих районах Донбасу.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 774 | Додав: adminA | Теги: донбас, бази ОБСЄ, переговори четвірки
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ