Пт, 2024-03-29, 11:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 13 » Переговори про свою ядерну програму Іран готовий відновити
15:54
Переговори про свою ядерну програму Іран готовий відновити
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Іран готовий відновити переговори про свою ядерну програму в турецькій столиці Анкарі. Таку заяву сьогодні зробив спікер іранського парламенту Алі Ларіджані за підсумками зустрічі з чільниками Туреччини, передає РБК. 

"Цього разу ми хочемо, щоб переговори були серйозними", - підкреслив представник іранської влади. Він також додав, що всі наявні проблеми з ядерною програмою цілком вирішувані шляхом домовленостей. Аналогічну позицію висловив раніше Саїд Джалілі, глава іранської делегації з ядерних переговорів, закликавши США, Росію, Китай, Великобританію, Францію і Німеччину відновити переговори.

Сторони також домовилися про те, що 28 січня до Ірану прибуде делегація фахівців Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ). Цей візит обговорювалося і раніше, проте конкретна дата досі не називалася.

Стосовно Ірану діють односторонні санкції США, Великобританії і Канади, спрямовані проти енергетичного і фінансового секторів іранської економіки. При цьому влада Франції підтримує запровадження нових, "безпрецедентних" санкцій, зокрема заморожування активів Центрального банку Ірану, а також призупинення закупівлі іранської нафти. Напередодні влада Японії висловила готовність скоротити імпорт іранської нафти.

Причиною нових санкцій стала доповідь МАГАТЕ, в якому йшлося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і досі. США, Ізраїль і низка країн Заходу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма має мирний характер.

У США відреагували на новини про відновлення в Ірані робіт зі збагачення урану, назвавши дії Ірану "кричущою безвідповідальністю" і закликавши негайно припинити збагачення ядерного палива.

Росія заявила, що НАТО готує змову проти Сирії та Ірану

Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев звинуватив країни НАТО і нафтовидобувні країни Перської затоки в змові з метою здійснення в Сирії "лівійського сценарію" і повалення режиму Башара Асада. Патрушев також вважає ймовірним військовий удар США по Ірану, передає InoPressa. 

"Штати прагнуть перетворити Тегеран з ворога на лояльного партнера, а для цього - будь-якими засобами змінити тамтешній владний режим", - переконаний він.

Секретар Радбезу Росії також заявив, що доказів того, що Іран намагається створити ядерну зброю, у західних країн немає. "Наявність військової складової в ядерній програмі Тегерана досі ніхто так і не довів", - сказав він.

Коментуючи заяву Патрушева, американська The Financial Times зазначає, що Москва намагається запобігти втручанню у справи Сирії - головної союзниці Росії серед арабських країн. Газета вважає, що російська провладна еліта ще більш підозріло почала ставитися до Заходу після мітингів опозиції в грудні минулого року. Але у російських політиків є і більш суттєві заперечення проти західної підтримки повстань в арабських країнах - побоювання, що до влади прийдуть ісламісти.

Після повалення Асада "ми побачимо мільйони біженців, сотні тисяч убитих і гарантовану загибель християнської громади" в Сирії, спрогнозував Євген Сатановський, президент Інституту Близького Сходу (Москва).

США запровадили санкції проти китайських, арабських та сингапурських компаній за співпрацю з Іраном

США наклали санкції на компанії з Китаю, ОАЕ та Сингапуру за ведення бізнесу з іранським енергетичним сектором, продовжуючи тиск на Тегеран задля дотримання ним зобов'язань в ядерній галузі.

"Державний секретар Хілларі Клінтон оголосила санкції проти трьох компаній, відповідно до закону про санкції проти Ірану, ...за ведення бізнесу з іранським енергетичним сектором, - йдеться в повідомленні Держдепу. - Цими трьома фірмами є Zhuhai Zhenrong Company (Zhenrong), Kuo Oil (S) Pte. Ltd. (Kuo) і FAL Oil Company Limited (FAL) ".

Зокрема, зазначають у Держдепартаменті, Zhenrong, що базується в Китаї, "є найбільшим постачальником очищених нафтопродуктів в Іран". США встановили, що за посередництва Zhenrong з липня 2010 року по січень 2011 року в Іран було поставлено пального на понад 500 мільйонів доларів, тоді як за американським законодавством не підлягають санкціям угоди на загальну суму до 5 млн доларів за річний період.

Операції з Іраном наприкінці 2010 і на початку 2011 року еміратської нафтової компанії FAL США оцінили в 70 млн дол, а сингапурської Kuo - в 25 млн дол.

Всі три компанії відтепер позбавлені права на отримання ліцензій США на експорт, фінансування американського експортно-імпортного банку і надання фінустановами США кредитів у розмірі понад 10 млн дол.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 975 | Додав: adminA | Теги: Іран готовий відновити переговори п
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ