Ср, 2024-04-24, 21:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Липень » 4 » Переворот відбувся: у Єгипті новий лідер, масові арешти і сутички. ВІДЕО
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
11:50
Переворот відбувся: у Єгипті новий лідер, масові арешти і сутички. ВІДЕО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Вуличні протести знову змінили владу в Єгипті. Увечері в середу, 3 липня, міністр оборони Єгипту Абдель Фаттах ас-Сіссі оголосив про призупинення дії конституції країни і проведення дострокових президентських виборів. Президента Мохаммеда Мурсі відсторонено від керування державою, тимчасовим главою стане голова Конституційного суду країни Адлі Мансур, передає "Інтерфакс".

Щось подібне в країні вже відбулося в ніч проти 12 лютого 2011 року, коли було скинуто режим Хосні Мубарака. Тоді владу передали армії. Цього разу події розвивалися також завдяки активній участі армії, однак, на відміну від Мубарака, президент Мурсі до останнього не погоджувався залишати посаду добровільно.

Як тоді, так і тепер, центр вуличних протестів - площа Тахрір у Каїрі вибухнула радістю. Над площею прогримів тріумфальний феєрверк. "Народ і армія на одній стороні", - скандує Тахрір.

"Ми неодноразово закликали до національного діалогу, але він був відкинутий керівництвом країни, - сказав міністр оборони. - Ми пропонували Мурсі подати у відставку добровільно, але він відмовився, а його останній виступ ніяк не відповідав вимогам народу". За його словами, в останні дні збройні сили докладали максимум зусиль до того, щоб оживити процес національного примирення між усіма політичними силами, в тому числі, і з президентською канцелярією. Ас-Сіссі також закликав всіх "зберігати мирний характер демонстрацій, інакше армія буде діяти жорстко".

Офіційна сторінка канцелярії екс-президента Мурсі у Facebook назвала подію військовим переворотом. "Я як президент закликаю всіх єгиптян мирно чинити опір цьому військовому перевороту", - сказав він, зазначивши, що ті, хто розробив "дорожню карту", не мали на це повноважень, і вона, зрештою, незаконна.

Мурсі було оголошено про позбавлення повноважень, коли закінчився висунутий армією 48-годинний ультиматум. Де саме нині перебуває екс-президент, невідомо. Раніше надходила інформація, що його взяли під домашній арешт у розташуванні президентської гвардії. Зараз повідомляється, що він "під охороною армії перевезений у безпечне місце".

Більш ніж двогодинна затримка з виступом глави міноборони була викликана, за даними ЗМІ, необхідністю розмістити на вулицях Каїра армійську техніку і війська, які взяли під свій контроль будівлю державного телебачення, основні об'єкти інфраструктури та урядові будівлі. Після заяви ас-Сіссі припинили мовлення всі телеканали ісламістів.

Зі свого боку, шейх каїрського ісламського університету "Аль-Азхар" Ахмад ат-Теїб, який виступив після міністра оборони, висловив підтримку плану військових і від свого імені закликав до дострокових президентських виборів. Підтримку військових також висловив глава єгипетської коптської церкви. Представник опозиції Мухаммед аль-Барадеї заявив, що таким чином революцію 2011 року "перезапущено".

"Дорожня карта" військових

Голову Вищого конституційного суду оголошено тимчасовим главою Єгипту, і в даний час формується уряд технократів. Про це оголосив сьогодні міністр оборони Абдель Фаттах ас-Сіссі. "Наша "дорожня карта" наказує призупинити дію конституції, привести до присяги голову Конституційного суду як главу держави, провести дострокові президентські вибори", - сказав міністр.

У Єгипті буде створено технічний кабінет міністрів і комітет з перегляду конституції, формуванням яких займеться тимчасовий глава держави.

"Дорожня карта" військових також передбачає вжиття "заходів для забезпечення свободи слова та ЗМІ".

Тимчасовий голова держави Адлі Мансур був призначений головою Вищого конституційного суду указом президента лише 10 червня цього року і приступив до виконання своїх обов'язків тільки два дні тому. До присяги його буде приведено перед конституційним судом.

Нагадаємо, о 18.00 за Києвом, 3 липня, в Єгипті завершився вже другий ультиматум, висунутий президенту Мохаммеду Мурсі - той, який висунула армія. Термін ультиматуму від опозиції закінчився напередодні. До цього часу сотні тисяч протестувальників зібралися на площах Каїра та інших міст в очікуванні вердикту армії, яка і поставила умови. Після чого події стали розвиватися стрімко. За деякими даними, Мурсі взято під домашній арешт і відрізано від зв'язку зі світом. Обмеження на виїзд з країни, можливо, поширюються на інших високопоставлених членів провладного руху "Брати-мусульмани". За деякими даними, число керівників ісламістських сил, на котрих поширюються військові санкції, може сягати 270.

Нові жертви

Вісім людей загинули і 343 зазнали поранень в сутичках у 17 провінціях Єгипту. З такою заявою виступив міністр охорони здоров'я Мухаммед Мустафа Хамед.

При цьому він зазначив, що "116 постраждалих все ще перебувають у лікарнях, а решта покинули медустанови після того, як їм покращало". За інформацією Хамеда, загибель трьох осіб зафіксована в провінції Ель-Мінья, чотирьох - у Мерса-Матрух і ще одного - в Александрії.

Тим часом, за відомостями телеканалу Al-Jazeera, жертвами сутичок стали щонайменше 14 людей. Армійські підрозділи і служба безпеки вживають заходів, аби запобігти проявам насильства, проте масовий характер маніфестацій на захист та проти президента не дозволяє уникнути сутичок.

Сутички спалахнули після того, як армія оголосила про позбавлення влади президента Мухаммеда Мурсі. В Мерса-Матрух ісламісти спробували напасти на військовослужбовців, ті змушені були відкрити вогонь.

Також з'являються повідомлення про сутички в Каїрі й Александрії. Біля мечеті Рабіа-аль-Адау в столиці чути постріли. У Асуані, на півдні країни, розлючені прихильники "Братів-мусульман" готують погроми і трощать машини. Перестрілка між прихильниками і супротивниками ісламістів спалахнула і в місті Ель-Фаюм. В Ель-Міньї вчинено спробу нападу на штаб-квартиру розвідки.

Заарештовано лідерів "Братів-мусульман"

Друга людина в керівництві асоціації "Брати-мусульмани", головний її фінансист Хейрат аш-Шатер заарештований в єгипетському курортному місті Хургада. Про це повідомив телеканал Al-Arabiya.

За інформацією агентства МЕНА, сили нацбезпеки Єгипту вже затримали представника вищого керівництва асоціації Саада аль-Кататні. Він обіймав пост голови політичного крила "Братів-мусульман" - Партії свободи і справедливості. Всього єгипетська влада видала ордер на арешт більш як 300 "братів".

Поліція увірвалася в офіс "Аль-Джазіри" в Каїрі

Співробітники єгипетських сил безпеки увірвалися в каїрський офіс міжарабського телеканалу "Аль-Джазіра", мовлення звідти припинено. Поліцейські заарештували ведучого телеканалу, гостей студії, а також продюсерів.

Раніше в Єгипті було припинено мовлення чотирьох телеканалів, що підтримують рух "Брати-мусульмани". МВС оголосило про затримання 35 власників релігійних телеканалів, ведеться пошук ще 30 представників керівництва "братів".

США вивозять дипломатів. Велика Британія закликала підданих не їхати до Єгипту

Держдепартамент США санкціонував від'їзд з Єгипту тих дипломатів, перебування яких у даний момент на робочому місці не є обов'язковим. Про це повідомив офіційний представник американської адміністрації.

Він також підкреслив, що розпорядження про від'їзд поширюється і на членів сімей всіх дипломатів. За його словами, "відповідна директива про від'їзд" була спрямована до посольства США в Каїрі Держдепартаментом після того, як єгипетські військові оголосили про відсторонення від влади президента АРЄ Мухаммеда Мурсі.

Поряд з цим представники адміністрації США повідомили, що єгипетські воєначальники запевнили Вашингтон у своєму небажанні залишатися при владі.

Згідно з цими даними, в ході телефонних бесід з міністром оборони США Чаком Хейгелом і главою Комітету начальників штабів (КНШ) ЗС США генералом Мартіном Демпсі єгиптяни висловили намір незабаром передати владу цивільному уряду.

Вони також пообіцяли, що всі американці, які перебувають у країні, включаючи представників дипломатичної місії, будуть у безпеці.

Водночас Держдепартамент застеріг громадян країни від поїздок до Єгипту і закликав американців, що там перебувають, покинути країну. "Держдепартамент США закликає своїх громадян утриматися від поїздок до Єгипту, а тих американців, котрі там проживають, - покинути територію країни через політичну і суспільну напруженість", - йдеться в заяві Держдепу.

Зі свого боку, схожу заяву поширив британський "Форін офіс". "Ситуація небезпечна, і ми закликаємо всі сторони кризи в Єгипті проявляти стриманість й утримуватися від насильства. Ми також рекомендуємо підданим Великобританії не їздити без крайньої потреби до Єгипту, за винятком курортів Червоного моря", - йдеться в заяві британського МЗС.

У той же час у відомстві заявили, що Лондон "не вважає військове втручання способом вирішення суперечностей у демократичному суспільстві".


Категорія: Новини світу | Переглядів: 1084 | Додав: adminA | Теги: Єгипті новий лідер, Переворот відбувся, масові арешти і сутички
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ