Чт, 2024-04-25, 21:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 11 » Перші кроки Путіна-президента на зовнішньополітичній сцені спантеличили всіх
14:01
Перші кроки Путіна-президента на зовнішньополітичній сцені спантеличили всіх
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Рішення новообраного російського президента відмовитися від візиту на саміт "вісімки" в Кемп-Девід стало несподіванкою і для політиків, і для експертів. Що це, відвертий випад на адресу інших учасників саміту чи вимушене рішення? - міркують західні ЗМІ. І хоча сторони запевняють, що повернення Путіна в Кремль не віщує згортання співпраці зі США, антизахідна передвиборна риторика Путіна і нехтування одним з найважливіших зовнішньополітичних заходів - невдалий старт для "перезавантаження" відносин.

"Нехтування самітом G8 - невдалий старт для "перезавантаження" відносин США з Путіним" - стверджує The Christian Science Monitor. Путін оголосив, що йому нема коли їхати на саміт G8 в Кемп-Девід, нагадує оглядач Говард Лафренчі. "Білий дім намагається вирішити, як йому працювати з Путіним ще відтоді, як Путін почав проводити свою виборчу кампанію в набагато більш націоналістичному і войовничому дусі порівняно з підходом Медведєва, налаштованого на співпрацю". На думку видання, саме завдяки Медведєву адміністрація Обами змогла оголосити про "перезавантаження" відносин.

Риторика Путіна під час виборчої кампанії і тактика деяких його прихильників, а також заяви критиків Путіна спонукали держсекретаря Клінтон висловити стурбованість ситуацією в Росії. Путін, у свою чергу, звинуватив пані Клінтон в спробах посіяти смуту, нагадує видання.

Правда, Білий дім повідомив, що Обама і Путін мають зустрітися в червні. "Обом лідерам доведеться зайнятися і атмосферою їхньої співпраці", - зауважує автор.

У ході передвиборної кампанії нинішній президент Росії виступав з відвертими антизахідними заявами, мабуть, тому він не хоче відразу після вступу на посаду зустрічатися з лідерами Заходу, пише Фабриціо Драгосей у Corriere della Sera.

"Щоб покласти початок новій "добі Путіна", російський президент вирішив підвищити голос. Рішення, оголошене Путіним вчора Бараку Обамі про своє небажання їхати на саміт G8, має слугувати тому, щоб привернути увагу світу до існування колишньої наддержави під назвою Росія", - пише видання.

"Уже давно було відомо, що Путін відхилив також пропозицію взяти участь у саміті НАТО в Чикаго. Провівши виборчу кампанію в різко антизахідних тонах, Путін, ймовірно, відчував труднощі, пов'язані з необхідністю відразу ж з'явитися на "сімейних фото" з усіма світовими лідерами. Звідси і така пильна увага до внутрішніх проблем. Путін підписав низку указів, які повинні повернути Росію в центр сцени. Але виникає підозра, що цієї мети досягти буде важко", - зауважує автор статті.

Замість Путіна на саміт вирушить новий прем'єр Дмитро Медведєв. Що це, "відвертий випад на адресу інших учасників саміту чи вимушене рішення?" - запитує автор публікації в Sueddeutsche Zeitung Юліан Ханс.

Навряд чи для Путіна, який давно перебуває в тандемі з Медведєвим, прізвища міністрів нового кабінету стали сюрпризом, мовиться в статті. "Той факт, що Путін посилає свого попередника на участь в одному з найважливіших зовнішньополітичних заходів після свого офіційного вступу на посаду, дає привід припустити, якою напруженою насправді є ситуація в московських владних колах".

На думку автора, відмова від візиту на саміт викликана невідповідністю пропагованого Путіним іміджу впливового і популярного політика і реальною ситуацією в країні, де громадяни відмовляють у законності нинішній владі. Крім того, "образ Росії і світлого майбутнього, який малює в своїх виступах Путін, перекреслюють регулярні повідомлення про катастрофи" саме в тих галузях, які повинні, на думку Путіна, стати мотором для інновацій та економічного зростання. Отож, констатує автор, "в колі представників G8 Путін не зміг би зображувати могутнього політика".

Аналітики шукають політичний сенс у відмові Путіна приїхати в Кемп-Девід, пишуть журналісти The New York Times Хелен Купер, Стівен Лі Майєрс і Елен Баррі. І російські, і американські політологи спантеличені: очікувалося, що перша зустріч Обами і Путіна як президентів "розтопить кригу" у двосторонніх відносинах.

"Правильно, в Москві відбуваються серйозні баталії, але я не можу повірити, що саме через них Путін не може приїхати на саміт. Дуже, дуже дивно. Значить, прем'єр, тобто глава кабінету міністрів, може поїхати на саміт, а Путін не може?" - дивується Ендрю Качинс з Центру стратегічних ті міжнародних студій (Center for Strategic and International Studies) у США.

Московські аналітики припустили: рішення Путіна відображає невдоволення заявами Держдепу про акції протесту напередодні інавгурації або "Законом Магнітського".

"У таборі Путіна цілком впевнені, що Росію обвели навколо пальця, а Медведєв проявив деяку наївність при контактах з адміністрацією Обами", - каже Дмитрій Саймс з Центру національних інтересів (Center for the National Interest). Він вважає симптоматичним той факт, що Путін не вживає терміну "перезавантаження".

Правда, заступник держсекретаря США Філіп Х. Гордон, виступаючи в Сенаті, перерахував угоди, укладені США з Путіним під час його перебування президентом і прем'єром, і заявив: повернення Путіна в Кремль не віщує широкомасштабного згортання співробітництва.

"Тільки одному Путіну відомо, чому він віддав перевагу направити на давно запланований саміт прем'єр-міністра Дмитра Медведєва замість себе, але непередбачувані події останніх днів у Москві, які швидко розвиваються, вочевидь викликали активні маневри за сценою", - пише в сьогоднішній статті в The Washington Post Кеті Леллі.

За деякими оцінками, Путіну доведеться переглянути склад свого кабінету через безперервні протести, і тому йому таки треба залишитися в Росії.

Те, що Путін відрядив "Медведєва в Америку в той момент, коли прем'єр повинен приймати рішення по кабінету, демонструє всім - публіці, еліті, усім охочим отримати якусь позицію, що він бос і єдина людина, чия думка має значення", вважає політолог Андрій Піонтковський.

За іншою теорією, Путін незадоволений Сполученими Штатами або уникає появи на міжнародній арені в момент, коли він, здається, вибитий з колії. Марк Галеотті, експерт з Нью-Йоркського університету, поділяє думку про те, що Путін, можливо, роздратований заохоченням протестів ззовні, надто з боку США, і не хоче здатися слабким на саміті.

За словами одного з інсайдерів, було б хибно з боку Путіна зробити поїздку у США до відвідування своїх більш лояльних союзників. Тобто йому слід було б в першу чергу відвідати країну-члена російського Митного союзу (візит до Казахстану опрацьовується), потім Євросоюз, потім Китай (поїздка запланована на наступний місяць) і тільки потім - США.

"Це було б хибним сигналом світовій спільноті, ніби США є першочерговим пріоритетом", - сказав політолог Сергій Марков, проректор РЕУ ім. Плеханова.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1043 | Додав: adminA | Теги: спантеличили всіх, кроки Путіна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ