Чт, 2024-04-25, 22:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 27 » Перспективи Палестинської автономії. Чи Палестини?- InoPressa
10:36
Перспективи Палестинської автономії. Чи Палестини?- InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
Проект Махмуда Аббаса з мирного розвитку ПА не витримує конкуренції зі "стоїчною здатністю" ХАМАСу тримати удар, розкол Сектора Гази і Західного берега стає дедалі очевиднішим, Ізраїлю терміново необхідний прийнятний територіальний компроміс з палестинцями, пишуть ЗМІ. "Ініціатор угоди в Осло" Йосі Бейлін вважає, що палестинська державність - в інтересах Ізраїлю і США.

"Восьмиденна атака Нетаньяху на Сектор Гази винагороджена. З політичного погляду отримана підтримка більшості ізраїльтян за два місяці до парламентських виборів, з дипломатичного - шкоду іміджу Ізраїлю за кордоном обмежено угодою про припинення вогню, нарешті, стратегічно операція розчистила майданчик для його найважливішої турботи - припинення ядерної програми Ірану, пише The Times. Крім того, ліванська "Хезболла" отримала попередження: система ПРО "Залізний купол" показала свою ефективність.

"Тим часом для Нетаньяху все, що відбувається навколо Гази, - майже інтермедія", - вважає кореспондент: Ізраїль створює перехоплювач, який буде діяти зовсім на інших висотах, щоб протистояти значно більш серйозній загрозі з боку Ірану.

Перемир'я між ХАМАСом і Ізраїлем відкриває масштабні перспективи розвитку конфлікту, вважає оглядач Le Figaro Александр Адлер. Воно фіксує нічию в протистоянні: Ізраїль може бути задоволений шкодою, знову заподіяною логістичній системі ХАМАСу, і знищенням кількох бойових лідерів, а ХАМАС - тим, що продемонстрував стоїчну здатність тримати удар і відстояв свою захитану владу в Секторі Гази.

Це погана новина для Махмуда Аббаса: пропагандистський проект мирного розвитку ПА не витримує конкуренції з органічним авторитетом, завойованим справжніми борцями, вважає автор. ХАМАС за шість місяців, безумовно, проробив величезний шлях, мовиться в статті: "Рух повернувся в лоно сунітського ісламізму, як його розуміють "Брати-мусульмани" в Каїрі і їхній спонсор Катар".

Ще однією приголомшливою новиною нинішнього протистояння став безпрецедентний потенціал нового єгипетського уряду як посередника. "Президент Мурсі ніби вже уповноважений відігравати роль поручителя за справи і вчинки ХАМАСу. На думку автора, зароджується взаємопроникнення єгипетських "Братів-мусульман" і ХАМАСу.

Що стосується Західного берега, Адлер пропонує згадати про заклик відомого палестинського діяча Фарука Каддумі: він виступав за об'єднання Йорданії і Західного берега в якусь подобу конфедеративної держави. Таким способом ПА могла б запропонувати палестинській громадській думці звільнення від Ізраїлю, а йорданська монархія, що опинилася під загрозою після піднесення "Братів-мусульман", - знайти політичну перспективу, що дозволяє їй убезпечити себе в контексті сирійського хаосу.

Розкол між Сектором Гази і Західним берегом ризикує виявитися більш визначеним, ніж здавалося раніше, і відповідальність Ізраїлю за якнайшвидше досягнення прийнятного територіального компромісу з ПА теж більш визначена, резюмує автор.

"Підтримайте палестинську державність!" - пише колишній заступник міністра закордонних справ Ізраїлю та фактичний ініціатор угоди в Осло Йосі Бейлін у The New York Times.

Останнє перемир'я між Ізраїлем і палестинцями посилило популярність воєнізованого угруповання ХАМАС, яке відмовляється визнавати існування Ізраїлю, констатує Бейлін. Ця екстремістська організація стала єдиним співрозмовником для арабського світу, для Заходу і, побічно, для Ізраїлю. Водночас Палестинська адміністрація на чолі з партією Махмуда Аббаса ФАТХ швидко втрачає легітимність.

"Якщо світ таки хоче висловити підтримку палестинській партії, яка бажає досягти мирної угоди, в рамках якої палестинська держава існувала б пліч-о-пліч з Ізраїлем, а не замість нього, такий шанс випаде на цьому тижні, коли Аббас звернеться в ООН з проханням про визнання палестинської держави", - стверджує автор статті.

"Ізраїльське МЗС тепер погрожує анулювати угоду в Осло, якщо світ визнає палестинську державу, - нарікає Бейлін. - Але твердження, що палестинці порушують цю угоду, вносячи подібну пропозицію на розгляд Генасамблеї, абсолютно безпідставне", - вважає він.

Аббас дав чітко зрозуміти: якщо Генасамблея визнає палестинську державу, то він погодиться на переговори з ізраїльським урядом без будь-яких попередніх умов, - і ця ініціатива в інтересах і Америки, і Ізраїлю, вказує автор статті. "Нетаньяху повинен першим визнати палестинську державу, а Обама - останнім перешкоджати цьому", - робить висновок Бейлін.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 996 | Додав: adminA | Теги: Палестинської автономії.Палестини
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ