Чт, 2024-05-02, 13:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Березень » 16 » Під прикриттям засідання ради ЄврАзЕС Янукович їде до "старого нового" Путіна
16:48
Під прикриттям засідання ради ЄврАзЕС Янукович їде до "старого нового" Путіна
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

19-20 березня президент Віктор Янукович здійснить робочий візит до Російської Федерації. Про це заявив глава адміністрації президента Сергій Льовочкін, повідомляє прес-служба президента.

Президент України Віктор Янукович їде в Москву: офіційно - на засідання міждержавної ради Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС), фактично - заново "знайомитися" з обраним президентом Росії Володимиром Путіним.

Експерти назвали майбутню зустріч "рекогносцировкою перед генеральним боєм". У Києві побоюються, що з поверненням Путіна в Кремль Москва посилить вплив на сусідів і буде "закручувати гайки". Тому Україні зараз важливо придивитися і зрозуміти, як говорити з російською владою, пише "Независимая газета".

Відносини двох країн зараз переживають не найкращі часи. По-перше, в Україні вважають, що Росія "закабалила її високими цінами на газ", як висловився днями директор Інституту країн СНД, екс-депутат Держдуми РФ Костянтин Затулін (цитата з УНІАН). По-друге, Київ непокоїться через свої плани євроінтеграції, яким Москва цілком може перешкодити, посиливши тиск.

Водночас України перебуває під політичним тиском Євросоюзу. "Поки ніщо не свідчить про те, що в найближчому майбутньому зовнішньополітична стратегія України може змінитися: ми, як і раніше, сповідуємо євроінтеграцію - на 30 березня заплановано парафування Угоди про асоційоване членство України в ЄС", - сказав експерт Київського міжнародного центру політичних досліджень і конфліктології Антон Фінько.

При цьому, вимагаючи підписати нову газову угоду, яка дозволяє знизити ціну, Київ не погоджується йти на відповідні поступки. Серед них саме й називається відмова від євроінтеграції та переорієнтація на членство в об'єднаннях, ініційованих Росією. Крім того, російський "Газпром" бажає часткового контролю над газотранспортною системою України і над внутрішнім українським ринком газу.

Сенсацій від майбутньої зустрічі чекати не варто, вважають експерти. За всього бажання встановити нормальні відносини з Росією ні команда Януковича, ні великі українські бізнесмени, які орієнтуються на владу, не готові йти на поступки Москві. Російська сторона теж не має наміру робити Києву газові подарунки.

Про те, що ситуація поки що не змінилася, можна судити з коментаря президента Російського газового товариства, депутата Держдуми Валерія Язєва: "Ми готові до переговорів і беремо участь в них, але хотілося, щоб вимоги були розумними і обґрунтованими. Українська сторона не пропонує нічого натомість - просто вимагає прямолінійно, тупо знизити ціну на газ".

Експерт Інституту української політики Олексій Полтораков сказав "НГ", що Янукович їде в Москву, щоб тільки придивитися: "Це як рекогносцировка перед генеральним боєм. Києву важливо зрозуміти, як в нових умовах говорити з російською владою, яка зараз переживає період перезавантаження".

На думку Костянтина Затуліна, в керівництві України і Росії зростає роздратування одне одним, і це дуже тривожна ситуація. "Не виникає загального порозуміння, всі стоять у такій обороні своїх позицій і не зрушуються з них, - сказав російський політик.

Він не вважає, що відразу після інавгурації Путіна відбудеться перезавантаження двосторонніх відносин. За словами Затуліна, потрібно нормалізувати відносини між політичними класами, для чого задіяти наявний дипломатичний, формальний і неформальний потенціал.

Нагадаємо, що Станіслав Говорухін, начальник передвиборного народного штабу кандидата в президенти РФ Володимира Путіна, висловив думку про те, що відмова України від пропозиції Росії вступити в Євразійський союз стане для президента Віктора Януковича і Партії регіонів початком кінця. Експерти вважають, що Москва ще сильніше тиснутиме на Київ

Російський політолог, директор Центру східноєвропейських досліджень Андрій Окара, навпаки, передбачає, що невдовзі Путін почне політичний пресинг Януковича.

"Перемога Путіна на виборах не буде глобальним наслідком для логіки українсько-російських відносин. Як тиснули, так і будуть тиснути, але зміниться динаміка. Політичний пресинг на Януковича посилиться в усіх напрямках - Євразійський Союз, Митний союз, справа Юлії Тимошенко", - заявив він минулого тижня виданню Gazeta.ua.

Путін зацікавлений в ослабленні Януковича, для цього він використовує противагу українській владі - опозицію, міркує експерт. Тимошенко, якщо вийде на свободу завдяки тиску Путіна, буде його політичним боржником, і це дасть ще один козир в колоду Кремля. Але й без того обраний президент РФ володіє достатньою кількістю формальних і неформальних важелів впливу на Київ.

Політолог зазначив, що у програмних статтях Путіна не було ні слова про Україну. "Або не встигли написати, або Україна не розглядають повноцінним зарубіжжям для виборця і російської бюрократії", - зробив висновок Окара.

Посилення курсу Москви щодо України передбачають і на Заході. На думку автора статті на сайті The Financial Times, навіть російські опоненти Путіна "підтримають головне завдання його зовнішньої політики - зміцнення регіонального впливу Москви".

В останні роки Путін успішно зміцнив зв'язки з Бєларуссю і країнами Центральної Азії. Митний союз і угода про свободу торгівлі в СНД вважаються кроками до створення Євразійського союзу. "Київ поки що чинить опір, запевняючи, що його стратегічним завданням залишається вступ до ЄС. Але українська уразлива економіка переживає стрес, почасти через все вищі ціни на російський газ", - йдеться в статті, яку переказує і цитує InoPressa.

Тепер позиції Києва особливо слабкі: Брюссель теж незадоволений Януковичем через імовірні гоніння на опозиціонерів і зволікання з реформами енергетичного сектора. Київські чиновники кажуть, що напружено працюють над реформою "Нафтогазу". Але вони жадають хоча б мінімальної підтримки з боку Брюсселя на своїх важких переговорах з Москвою.

"Вони також починають скаржитися, що країни ЄС несправедливо переходять на позиції Москви, чинять всупереч інтересам України, односторонньо підтримуючи проект "Південного потоку", - пише автор.

Путін напевно "закрутить гайки" у відносинах з Києвом, знаючи, що ЄС поглинений своїми проблемами, а Вашингтон зосереджений на виборчій кампанії в США. "На боці Путіна час, гроші і влада", - підсумовує журналіст.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 948 | Додав: adminA | Теги: Янукович, старого нового Путіна, ЄврАзЕС
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ