Пт, 2024-04-19, 14:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 31 » пільгову іпотеку для бідних можуть отримати багаті
16:09
пільгову іпотеку для бідних можуть отримати багаті
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Уряд розширив коло претендентів на поліпшення житлових умов, які зможуть отримати іпотеку всього під 3% річних, повідомляє "Комерсант-Україна".

Згідно з постановою Кабміну N465 від 23 травня, в "Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов" внесено важливі зміни.

Тепер середньомісячний дохід позичальника та членів його сім'ї повинен бути до 10 середньомісячних зарплат (29,42 тис грн для України; 45,92 тис грн для Києва), тоді як раніше поріг був обмежений п'ятьма середніми зарплатами (для України - 14,71 тис грн ).

Таким чином, претендувати на пільгові кредити зможуть не тільки незабезпечені громадяни, заради яких розробили проект, а й ті, хто щомісяця отримує понад 10 мінімальних зарплат (10,94 тис грн), тому платить підвищену ставку податку в 17%.

В Мінрегіонбуді зміни пояснюють необхідністю усунути соціальну несправедливість.

"Для сім'ї з однієї особи поріг збільшився удвічі і тільки. До змін сукупний дохід позичальника не повинен був перевищувати п'яти середніх зарплат по регіону, тобто для участі в програмі позичальник у Волинській області повинен був мати дохід від 3,8 тис до 11 тис грн . Після зміни сукупний дохід оцінюється для всієї родини і не повинен перевищувати десяти середніх зарплат, наприклад для сім'ї у Волинській області - до 22 тис грн", - повідомили виданню в прес-службі міністерства.

Серед іншого позичальникам дозволили не перебувати на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Проте пріоритет буде саме у "черговиків" та молодих сімей з дітьми.

"Причина в тому, що велика кількість людей, так званих "нечерговиків", які потребують поліпшення квартирних умов, мають достатню фінансову можливість для отримання такого іпотечного кредиту. Перш за все це громадяни, що проживають в гуртожитку або офіційно орендують квартири", - уточнюють в Мінрегіонбуді.

Нормативна площа житла становить 40 кв м загальної площі на самотнього громадянина або сім'ю з двох осіб і 58 кв м на сім'ю з трьох і більше осіб. Діють нормативи і за ціною квадратного метра житла: у Києві - 7 тис грн, у Київській області, обласних центрах, Севастополі та Сімферополі - 5 тис грн, для інших населених пунктів - 4 тис грн.

Позичальник може придбати житло будь-якої площі і вартості, але компенсація буде виплачуватися тільки виходячи з нормативної площі та вартості. При цьому позичальник має можливості відразу ж оплатити різницю між фактичною вартістю квартири та нормативним мінімумом. Цей платіж може бути зарахований в якості початкового внеску - до 25% вартості житла.

Як і раніше, придбане житло має бути основним місцем проживання і не може бути передано в оренду. Проте тепер в документі немає обмеження на його перепродаж лише громадянам, які претендують на часткову компенсацію кредиту.

Експерти вважають, що розширення кола потенційних учасників програми має на меті сформувати позитивне ставлення середнього класу до уряду.

"Підвищення порогу доходу швидше за все обумовлено необхідністю зростання рейтингу влади перед виборами в парламент після низки соціальних реформ, які сприймаються суспільством неоднозначно. Незалежно від мотивів прийняття описаного рішення збільшення зарплатного порога є позитивним для громадян", - говорить директор юридичної компанії "Спектор" Ольга Спектор.

Збільшення кола позичальників автоматично підвищить конкуренцію між ними, оскільки в держбюджеті 2012 проект обмежений сумою в 1 млрд грн.

До того ж поки до проекту приєдналися лише чотири банки - Ощадбанк, Укргазбанк, Брокбізнесбанк і банк "Фінанси та Кредит". Для них залучення заможних громадян для отримання у держави пільгового кредиту є способом знизити ризики неплатежів.

"Люди повинні мати змогу обслуговувати кредит. Для родини з двома працюючими це нормальний дохід, - вважає заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.

Якщо банки будуть відбирати найбільш безризикових клієнтів, державну підтримку отримають лише багаті українці, попереджають експерти.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров раніше заявив, що в програмі "Доступне житло" у 2012 році візьмуть участь 30 тис українських сімей.

Як повідомлялось, в Україні з травня цього року населення зможе брати кредити за держпрограмою на купівлю житла під 2-3% річних у гривнях терміном на 10-15 років. Про це заявив президент України Віктор Янукович.

Він зазначив, що реалізація цієї програми дозволить завантажити будівельні компанії, створити нові робочі місця, підвищити обсяг виробництва вітчизняних будівельних матеріалів, підвищити попит на українську металопродукцію.

Як повідомлялося, за інформацією прем'єр-міністра Миколи Азарова, соцініціатіви Януковича в 2012 році обійдуться державі у 25 млрд грн. При цьому прем'єр зазначив, що ця сума в порівнянні з усіма бюджетними витратами не така велика, щоб викликати інфляцію.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 895 | Додав: adminA | Теги: бідних, отримати багаті, ільгову іпотеку
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ