Пт, 2024-03-29, 11:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2009 » Листопад » 20 » Плідна зустріч прем'єрів: Путін пообіцяв піти назустріч
09:55
Плідна зустріч прем'єрів: Путін пообіцяв піти назустріч
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявив про досягнуту домовленість щодо коригування російсько-українських угод у газовій сфері, передає "Інтерфакс-Україна".

"Прем'єр-міністр України поставила низку питань, пов'язаних з кризою. Ми визнали можливим піти назустріч і скорегувати раніше досягнуті домовленості. В результаті оформлення цих домовленостей ні в кого ніяких проблем не повинно виникнути", - сказав Путін після переговорів з прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Він висловив надію на те, що "ми зустрінемо Новий рік без проблем". "Ми щиро розраховуємо, що всі раніше досягнуті домовленості українською стороною будуть виконуватися. Зі свого боку ми гарантуємо їхнє виконання", - підкреслив російський прем'єр.

Він зазначив, що в газовій сфері у двох країн "є діючі механізми і конкретні домовленості." Їхнє чітке дотримання дозволить забезпечити стабільну, безперебійну роботу всієї газотранспортної системи ", - сказав Путін.


Росія не штрафуватиме Україну

При цьому він пообіцяв, що Росія не буде стягувати з України штрафні санкції за недобір газу.

"Це звичайна, загальносвітова практика і такі контракти Газпром підписує не тільки з Україною, а й з усіма своїми партнерами в Європі. Це не якийсь підступний ексклюзив для України", - зазначив Путін.

"Маючи на увазі умови, в яких перебуває економіка наших країн, і України перш за все, ми чудово розуміємо, що обсяг споживання впав. Маючи на увазі особливий характер наших відносин, прийнято рішення не висувати ці санкції", - сказав прем'єр РФ.

"Я ще раз хочу публічно це підтвердити. Санкції пред'являтися не будуть", - підкреслив Путін.

"Газпром має пряму вказівку, і ще раз я її підтвердив. Жодні штрафи українським партнерам пред'являтися не будуть. У рамках контрактів вони (Газпром і Нафтогаз.-ред.) повинні там між собою розібратися, але штрафів не буде", - сказав прем'єр РФ.

За його словами, ухвалено рішення про те, що на наступний рік "Газпром" і "Нафтогаз" домовляться про нові обсяги закупівлі газу Україною.

Також Путін заявив, що наступного року в України не буде 20% знижки від європейської ціни на газ, але і не буде ніяких пільг з транзиту російського газу до Європи, і плата за транзит збільшиться приблизно на 60%.

"Ми пішли на це свідомо і в цьому немає нічого незвичайного. Це в рамках контрактів", - підкреслив він.

Черномирдін уточнив: у договорі залишилися пункти про штрафи

При цьому, як пояснив радник президента Віктор Черномирдін, "Газпром" не буде стягувати штрафи з України за невибрані газ, але відповідний пункт у контракті "звичайно, залишиться".

Черномирдін також підкреслив, що основною запорукою стабільності в російсько-українських газових відносинах є тільки повна своєчасна оплата Україною російського газу. "Гроші на бочку, і жодних несподіванок", - сказав він.

На його думку, "ми і так пішли на великі поступки (відмовившись від штрафних санкцій-ред.)". "Тут російські сторона пішла на серйозний крок - і підтримала економіку України, прокредитували фактично", - сказав він.

Путін задоволений українським урядом, який виконує всі зобов'язання

Путін заявив, що Україна в поточному році чітко виконує свої зобов'язання з транзиту і оплати російського газу. "Україна повністю виконує свої зобов'язання. Нам потрібно це не зруйнувати", - сказав він.

"Протягом багатьох останніх років Україна вперше послідовно і в повному обсязі виконує всі свої зобов'язання і це суттєвий фактор у підвищенні енергетичної стабільності в Європі", - зазначив Путін.

"Я повинен віддати належне уряду України, воно виконує всі свої зобов'язання", - заявив прем'єр РФ.

За його словами, "і формула ціни, і формула транзиту - це європейське числення і того й іншого". "Ніякого ексклюзиву і ніякої засідки тут немає", - сказав Путін.

"Нам потрібно дорожити тим, що ми досягли, а не руйнувати, щоб ввалить це все в кризу і хаос. Ми зі свого боку будемо виконувати всі взяті на себе зобов'язання", - заявив він.

Тимошенко оцінила зговірливість Путіна

У свою чергу, Тимошенко заявила, що Україна розраховувалася і буде розраховуватися за російський газ вчасно.

"Україна розраховується і буде розраховуватися вчасно. А крім цього ми будемо дуже акуратно і чітко здійснювати наші функції з транзиту російського газу", - сказала вона.

"Ми змогли саме у 2009 році підписати довгостроковий, до 2019 року, контракт щодо постачання російського газу в Україну, з транзиту газу через Україну до Європи. Це був прорив у наших відносинах в газовому секторі", - вважає прем'єр.

"І ви, і ми спільно виконуємо цей договір і дуже важливо, що і ви, як сильна країна в криза йдете назустріч Україні, щоб врахувати кризові умови і виконання газових контрактів відбувалося з урахуванням кризових явищ ", - заявила Тимошенко, звертаючись до Путіна.

При цьому, вже "з 1 січня 2010 року перший раз Україна отримає ринкову ціну за транзит російського газу через територію України в Європу і, відповідно, НАК" Нафтогаз "отримає мільярди доларів доходу", - сказала вона.

"Плата за транзит газу збільшиться приблизно на 60%, ми це зробимо, так як це передбачено контрактами і" Газпром "пішов на це з відкритим забралом", - сказав Путін.

Український прем'єр звинуватила всіх, кому не подобаються газові контракти, в любові до корупції

Тимошенко так само, як і Путін, назвала стандартними і аналогічними договору на постачання газу для України та інших європейських країн, також як і контракт між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" укладений у 2009 році.

"Україна має між НАК" Нафтогаз України і ВАТ "Газпром" стандартний контракт, саме такий, як з "Газпромом" мають інші європейські країни. І всі розмови про те, що контракт поганий або хороший не мають під собою ніяких підстав. Він просто стандартний ", - підкреслила вона.

"І те, що ми вперше за 18 років підписали цей ринковий контракт, це є абсолютна зміцнення суверенітету України. Це є відносин рівних партнерів. І в той же час приємно наголосити на тому, що добрі партнерські відносини на кризовий 2009 рік допомогли сформувати кілька полегшені умови для України. Це, зокрема, сформувати на 20% знижку від ринкової ціни на природний газ від Росії для України і, як наслідок, відсутність штрафних санкцій ", - сказала вона.

"І тому всі події, які відбуваються в Україні навколо контрактів на газ, вони мені дуже зрозумілі - багатьом в Україні, у тому числі і високопоставленим політикам не подобаються ці контракти, тому, що всі попередні роки, на жаль, була мегакоррупційна модель, яка працювала на газовому ринку", - вважає Тимошенко.

Крім того, вона заявила, що найближчим часом з Росією може бути підписано стратегічний контракт в ядерній енергетиці до 2020 року.

"Ми підписали контракт, який діє до 2011 року. Але водночас відпрацьовано нашими міністерствами стратегічний контракт до 2020 року, що також готовий до підписання", - сказала вона.

"Думаю, у найближчі місяці ми зможемо завершити ще один важливий документ, який дасть нам стабільність на багато років у нашій співпраці", - зазначила Тимошенко.

Вона також запропонувала Росії обмінятися міноритарними пакетами акцій авіабудівних підприємств України і РФ.

"Україна створює комплексне і потужне підприємство, яке об'єднає наші авіазаводи, інтелектуальні центри з будівництва літаків як КБ Антонова", - зазначила вона "Ми готові виступити з пропозицією про обмін міноритарними акціями між вашим авіапромом і нашим концерном", - заявила Тимошенко.

У свою чергу, Путін, на прес-конференції за підсумками переговорів з Тимошенко, заявив, що підтримує таку пропозицію.

"Юлія Володимирівна запропонувала обмінятися міноритарними пакетами акцій створеної корпорації і нашого акціонерного товариства" Об'єднана авіабудівна корпорація ", - сказав прем'єр РФ. "Я думаю, що це можливо. У будь-якому випадку, об'єднання зусиль в такій найважливішою високотехнологічній сфері, поза всякими сумнівами, піде на користь", - заявив він.

"Але ми повинні домовитися про принципи цього обміну. Все ж таки, за попередніми оцінками, вартість ОАК у нас 3 мільярди доларів", - заявив прем'єр РФ.

За словами Путіна, "потрібно оцінити внески двох сторін, навіть якщо вони міноритарні". Крім того, Тимошенко заявила: "Зараз було б дуже правильним продовжити добру традицію, яка була у 2009 році, коли ми підписали потрійний контракт на постачання наших літаків АН між Україною, Росі і третіми країнами".

Путін зізнався: йому комфортно працювати з урядом Тимошенко. А оцінити має народ

Економіка була не єдиною темою, яка піднімалася вчора в Ялтинському Лівадійському палаці, не обійшлося на зустрічі прем'єрів і без політики.

Путін високо оцінює діяльність Тимошенко на посаді прем'єра Він вважає, що за час її прем'єрства відносини між Україною та Росією стали більш стабільними.

"Не мені робити ці оцінки - ці оцінки повинні бути зроблені українським народом. Нам з урядом Тимошенко працювати комфортно. Вважаю, що за час нашої співпраці відносини України і Росії стали більш стабільними і зміцнилися", - сказав він на спільній прес-конференції, відповідаючи на питання як він оцінює діяльність своєї української колеги.

При цьому Путін наголосив на діяльності керівника українського уряду щодо зміцнення суверенітету країни. "На мій погляд уряду Тимошенко вдалося вивести країну у стан самодостатності і реального зміцнення суверенітету", - повідомив Путін.

Голова російського уряду також вказав на те, що обом керівникам вдавалося виконувати взяті на себе зобов'язання. "У нас протягом року діалог йшов складний. І Юлія Володимирівна переді мною ставила масу проблем і вона складна співрозмовник і складний партнер ... Ми домовлялися завжди і, незважаючи на те, що було важко, зобов'язання завжди виконували", - додав він.

Путін не знає, про що на зустрічі говорили президенти України і Грузії, але переживає за краватку Ющенка

При цьому Путін дивується з приводу еволюції позиції українського президента Віктора Ющенка у сфері газових відносин Він висловив здивування у зв'язку з відходом президента України від раніше висловлених ним позицій про необхідність переведення відносин Росії та України в газовій сфері на ринкові принципи .

"Ще кілька років тому, коли я був на посаді президента, ми з Ющенком довго на цю тему дискутували. Він говорив, що так, буде важко. Але Україна повинна це зробити", - сказав Путін.

За його словами, український президент говорив про те, що "це буде одним з проявів незалежності". "Тепер, коли ми це зробили, це виявилося несподіванкою. Такий поворот на 180 градусів виглядає щонайменше дивним", - сказав Путін.

При цьому прем'єр Росії у жартівливій формі відповів на запитання, як він ставиться до візиту до України президента Грузії Михайла Саакашвілі , у той час як у Ялті зустрічаються глави російського та українського уряду.

"Чим займалися наші колеги (президенти України і Грузіі.-ред.), я й думки не маю. Я вважаю, що двом президентам є про що поговорити, що обговорити, що згадати", - сказав Путін.

Потім він продекламував: "Бійці згадували минулі дні й битви, що разом продули вони". Він також порекомендував президентам України і Грузії проводити зустріч без краваток.

"Краватки нині в ціні. Не рівна година Ви мене розумієте з'їсть гість Ющенку його краватку", - сказав Путін



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1885 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ