Чт, 2024-04-25, 08:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Грудень » 25 » По всьому світу сьогодні християни святкують католицьке Різдво
11:18
По всьому світу сьогодні християни святкують католицьке Різдво
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

  Свято, яке в більшості країн планети зустрічають уночі проти 25 грудня, прийнято називати католицьким Різдвом. Однак це не зовсім так, адже разом з католиками це свято в сьогоднішню ніч за Григоріанським календарем святкують також лютерани, англікани, частина методистів, баптистів і п'ятидесятників, а також 11 з 15 помісних православних Церков світу, що користуються Новоюліанським календарем, який поки що (до 2800 року) збігається з григоріанським.

У католиків, яких у світі налічується 1,2 млрд людей, центральне богослужіння відбувається у Ватикані. Його очолив Папа Римський Франциск. Напередодні, в святвечір, він закликав людей "впустити Бога в своє серце" і дозволити йому побороти темряву, передає NEWSru.com з посиланням на Reuters.

"Питання, яке задає для нас сама присутність немовляти (Христа), такий: "Чи дозволяю я Богу любити мене? Чи достатньо у нас сміливості, щоб з чуйністю прийняти складнощі і проблеми тих, хто нас оточує?.. О, світу зараз так потрібна чуйність!" - закликав Папа.

Напередодні Франциск також подзвонив християнським біженцям, які перебувають у християнському передмісті Анкава столиці іракського Курдистану Ербіль. У телефонній розмові з місцевим священиком він порівняв біженців з Ісусом Христом, який був змушений тікати з Єгипту, і передав їм своє папське благословення: "Ви - як Ісус в ніч Його Різдва. Для Нього не було місця. Він був вигнаний і повинен був тікати в Єгипет, щоб врятуватися. У цей вечір ви, як Він, і я благословляю вас. Я всім серцем з вами", - сказав понтифік.

Святкування Різдва за католицькою традицією триває вісім днів, з 25 грудня по 1 січня, які утворюють Октаву Різдва. Другий день свята, 26 грудня, присвячується пам'яті святого первомученика Стефана, третій день, 27 грудня - пам'яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова (цього дня здійснюється обряд освячення вина); четвертий день, 28 грудня - пам'яті святих Невинних Немовлят Вифлеємських (священики цього дня дають особливе благословення дітям). У неділю, що випадає на один з днів з 26 по 31 грудня, або 30 грудня (якщо в тому році на ці дні не випадає неділя), відзначається свято Святої Родини: Дитятко Ісуса, Діви Марії і Йосипа Обручника. 1 січня відзначається Торжество Пресвятої Богородиці.

Чотири православних церкви - Російська, Єрусалимська, Сербська, Грузинська, афонські монастирі, а також католики східного обряду і деякі протестанти, що живуть за Юліанським календарем, зустрінуть Різдво Христове 7 січня по так званому "новому стилю", або Григоріанським календарем, яка випередила старий на 13 днів. Таким чином, за "старим" стилем Різдво все одно випадає на 25 грудня.

Вірменська апостольська церква, що живе за власним, "апостольським" календарем, зустрічає Різдво в ніч на 6 січня.

Різниця в часі зустрічі Різдва пояснюється відмінностями календарних стилів. На думку істориків, сама дата святкування Різдва прийнята з деякою часткою умовності, оскільки за часів Христа в Юдеї діяв місячний календар, який часто складно достеменно зіставити з сонячним літочисленням.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 986 | Додав: adminA | Теги: сьогодні християни, світу, католицьке різдво
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ