Пт, 2024-04-26, 17:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Жовтень » 13 » Покрова. День Матері
09:48
Покрова. День Матері
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/
Дивно, але свято Покрови Пресвятої Богородиці, підставою якого стали події, що відбулися у Візантії, не утвердилося в Греції. Це особливо дивно, тому, що греки, як православний народ, особливо чуйні до подібних подій в історії своїх предків.

На початку X століття на Константинополь раптово напали племена русичів. Місту загрожувало розорення і загибель багатьох його жителів. І ось 1 (14) жовтня, в недільний день народ гаряче молився про порятунок від раптової напасті у Влахернському храмі. Храм цей примітний тим, що він спеціально був побудований для зберігання і молитовного поклоніння ризам Пресвятої Богородиці: Її головній покрові (мафорії) і частині поясу, перенесеній з Палестини в V столітті.

Отже, народ молився, і серед народу був один чоловік - теж слов'янин (русич) за народженням, але потрапив у полон і проданий потім в рабство візантійцю Феогносту. Цей слов'янин був святий Андрій Христа ради юродивий. І ось під час всеношної, приблизно о четвертій годині ранку він побачив що йде по храму як би по повітрю в сяйві небесної слави Пресвята Богородиця у супроводі святих Іоанна Хрестителя та Івана Богослова.

Мимоволі звертає на себе увагу той факт, що саме два святих Іоанна супроводжували Пресвяту Владичицю. Адже це ім'я (Іоанн) згодом і стало «самим російським» із усіх імен. Як ніби з самого початку подія ця якимось невловимим і найтоншим чином була пов'язана саме з нашим народом. Як ніби дві сторони, дві характерних властивості слов'янської душі позначили своєю присутністю ці великі святі: безроздільну любов до Бога - «апостол любові» Іоанн Богослов - і аскетичність, многотрудного слов'янської життя - пророк Іоанн Хреститель.

Тим часом святий Андрій побачив як Пресвята Богородиця увійшла в Вівтар, зняла з голови Своє сяюче покривало, простягнула його над молільниками -  народом і сама стала молитися зі сльозами до Господа про прощення і захист православного народу від усіляких бід і напастей.

Бачення тривало досить довго і, може бути, бажаючи цілком упевнитися в його справжності, святий Андрій запитав свого учня Єпіфанія: «Чи бачиш, брате, Царицю і Пані, що молиться про весь світ?» Єпіфаній відповів: «Бачу, святий отче, і жахаюся ». Святі Андрій і Єпіфаній довго ще дивились на  Владичицю світу, яка молилася, а коли Вона пішла, через деякий час зникло і покривало. Але в той же день війська русичів зняли облогу і покинули боковий вівтар Константинополя.

Це було диво особливого заступництва Пречистої Владичиці за християнський народ!

Дивно, але в Греції ця подія так і не була відображена Церковним торжеством і це два століття по тому було з подивом відзначено російським князем Андрієм Боголюбським. Звернувши увагу на описаний епізод в житії свого небесного покровителя, благовірний князь сказав: «Се убо егда чую, думаючи: како страшне й милосердне бачення бисть без святкування. Восхотех, та не без свята залишиться святий Покров Твій, Преблага ».

І було на Русі встановлене одне з найулюбленіших і шанованих досі свят - Покрова Пресвятої Богородиці. І в цьому, безсумнівно, є теж глибокий, таємничий сенс, вказівка ​​на прихований зв'язок нашого народу з Божою Матір'ю. Адже неможливо примусити святкувати якось особливо саме те чи інше свято, та й не насаджував ніхто спеціально, я думаю, таке шанування. Просто сам народ чуйно відгукнувся на подію багатовікової давності не як на історичну подію, а як на живу реальність милосердної любові від Пресвятої Володарки; як на вічну реальність Її божественної, духовної Покрови, розпростертої над багатостраждальною, бунтівною, яка гірко кається, але й чуйною до чистоти і святості - слов'янською, російською душею.

Тільки цим незримим, але виразним зв'язком і можна пояснити неминуще значення цього Свята для нашого народу. Значення, яке не змогли перекреслити і скасувати ні століття монгольського ярма, ні перевороти і круті реформи проєвропейських монархів, ні десятиліття насильницького безбожництва ... Все пройшло, а російська душа залишилася під світлою Покровою Пречистої і відчуває цю Покрову і має потребу в ньому, а Матір Божа, знаючи серцем цю гарячу, живу потребу, не залишає нас, убогих і сірих.

Свято це зазвичай припадає на «природний» початок зими. І якось дуже по-російськи чистота першого снігу, що покриває бруд і сльотаву   осені, перша благословенна тиша морозного, сніжного дня лягає на серце нагадуванням про святу чистоту і тишу благодатної Покрови, яку простягає над людьми, що молилися, Пресвята Владичиця Богородиця.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 1141 | Додав: adminA | Теги: Покрова
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ