Чт, 2024-03-28, 20:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 26 » Померла - лауреат Нобелівської премії світу 2004 року
16:27
Померла - лауреат Нобелівської премії світу 2004 року
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Лауреат Нобелівської премії світу 2004 року Вангарі Маатаї померла від раку в ніч проти понеділка в одній з клінік кенійської столиці Найробі, повідомляє NEWSru.com.

71-річна захисниця довкілля була першою жінкою з африканського континенту, яка отримала цю нагороду, яка отримала цю нагороду. Данбольт М'єс, який очолював з 2003-го по 2008 рік норвезький Нобелівський комітет, заявив при врученні премії Маатаї, що вона перебувала "на передньому краї боротьби за екологічно орієнтований, соціальний, економічний та культурний розвиток у Кенії та Африці в цілому".

М'єс зазначав, що Маатаї "мислила на глобальному рівні, а діяла - на локальному". У 1977 році вона заснувала рух "Зелений пояс" (Green Belt Movement) на захист африканських лісів.

Маатаї активно боролася за встановлення демократії в Кенії, поєднуючи роботу в екологічній сфері з політикою. Завдяки її діяльності вдалося призупинити перетворення африканських лісів на пустелю. Учасниками руху "Зелений пояс" за 25 років свого існування било посаджено понад 20 мільйонів дерев на всьому африканському континенті.

Маатаї тричі зазнавала нападів. Останній стався в 1999 році, коли разом із соратниками вона садила дерева на території, вирубаної під забудову. Її організації надають підтримку приватні фонди зі США, а також уряди Австралії та Нідерландів.

У 1997-му кандидатура Маатаї висувалася Ліберальною партією Кенії на президентських виборах, однак пізніше була знята. В 2002 році її обрали до парламенту Кенії, 98% голосів. У січні 2003-го стала заступником міністра навколишнього середовища Кенії.

Влітку 2004 року вона стала ініціатором приголомшливого скандалу, звинувативши в корупції високопоставлених чиновників з оточення президента Кібакі. Представники США і Євросоюзу зажадали ретельної перевірки, погрожуючи інакше припинити надавати міжнародну допомогу, яка становить значну частину вільних коштів кенійського бюджету.

14 грудня 2009 року Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун призначив Вангарі Маатаї посланцем миру ООН. Їй було доручено займатися питаннями зміни клімату.

Нагадаємо, що лауреатом Нобелівської премії миру в 2010 році став китайський правозахисник Лю Сяобо, який тепер відбуває тюремне ув'язнення за "тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 916 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ