Пт, 2024-04-26, 18:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 1 » Посли США та ЄС закликали ЦВК до прозорості та оперативності
20:14
Посли США та ЄС закликали ЦВК до прозорості та оперативності
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Центральна виборча комісія має забезпечити прозоре і оперативне встановлення результатів виборів до Верховної Ради. На цьому наполягали посол США Джон Теффт і посол Європейського Союзу Ян Томбінський під час зустрічі з головою ЦВК Володимиром Шаповалом, повідомляє прес-служба ЦВК.

Керівники дипломатичних місій повідомили голові ЦВК, що з боку США і ЄС є велика зацікавленість до українських виборів. За їхніми словами, ця зацікавленість "полягає в прозорому і оперативному встановленні результатів виборів".

"Ми дуже сподіваємося, що робота з підрахунку голосів і пов’язані з цим проблеми будуть вирішені з належною увагою до волевиявлення виборців. Адже передусім саме вони мають бути впевнені у правильності підрахунку", - заявив Томбінський.

"А ми, у свою чергу, хотіли би бути впевнені, що парламент, який буде обрано за результатами виборів, матиме легітимний мандат", - додав він.

В свою чергу Теффт зазначив, що США поділяють "занепокоєння, висловлені в заявах і звітах міжнародних організацій щодо цьогорічних парламентських виборів в Україні".

"Разом із тим, сподіваємося, що процес підрахунку голосів буде завершено якнайшвидше. Головне, щоб при цьому було повністю відображено волевиявлення українських громадян", - уточнив він.

Шаповал, відповідаючи на запитання гостей, розповів про порядок встановлення попередніх і офіційних результатів виборів, а також ситуацію з підрахунком голосів на місцях та оприлюдненням інформації, що надходить інформаційно-аналітичною системою "Вибори" і відображається на офіційному веб-сайті ЦВК.

Голова комісії окремо зупинився на проблемних одномандатних округах.

"Хоч і в "мажоритарних" округах ЦВК зробила все можливе у рамках закону, щоб максимально прискорити встановлення результатів голосування", - додав Шаповал.

Крім того, голова ЦВК висловив свою думку стосовно чинного механізму формування персонального складу окружних і дільничних виборчих комісій, який встановлено законом "Про вибори народних депутатів", визнавши, що цей механізм себе не виправдав.

Шаповал вважає, що чинний порядок формування складу дільничних і окружних комісій себе не виправдав

Нинішній механізм формування персонального складу окружних і дільничних комісій, який встановлено законом "Про вибори народних депутатів України", себе не виправдав, вважає голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал.

"Для мене є певною загадкою, чому законодавець змінив підхід до формування виборчих комісій, який був на минулих парламентських виборах, і чому відійшли від балансу 50% складу - від опозиції в парламенті, інші 50 - від провладних партій", - зазначив Шаповал під час робочої зустрічі з послом Європейського Союзу Яном Томбінським і послом США Джоном Теффтом.

Разом з тим голова ЦВК підкреслив, що ухвалення в 2011 році нового закону "Про вибори народних депутатів України" стало компромісним рішенням різних політичних сил, представлених у Верховній Раді України.

На завершення зустрічі посли США і ЄС зауважили, що їхнім прагненням у майбутній співпраці є, зокрема, експертна підтримка у процесі удосконалення виборчого законодавства України, яке, на їхню думку, видається необхідним.

Зазначимо, що раніше в місії ЕNEMO стверджували, що робота ЦВК ефективна, але непрозора, а рівень порушень на нинішніх виборах перевищує рівень порушень, які були зафіксовані на попередніх виборах.

Громадські організації закликають владу й опозицію розслідувати фальсифікації за мажоритарними округами

Представники низки громадських організацій заявляють про фальсифікації в деяких мажоритарних округах і закликають владу та опозицію взятися до розслідування цих порушень, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко на прес-конференції в четвер, 1 листопада, зазначив, що на деяких мажоритарних округах відбувається "щось неймовірне", і це в ситуації, коли вибори й так отримали критичні оцінки міжнародних спостерігачів.

"Наша позиція така, що сьогодні кілька мажоритарників і кілька членів комісій, які, очевидно, отримали від них непогані гроші, чинять кримінальний злочин, і ми вважаємо, що і влада, і опозиція, і новий парламент мають із цим розібратися. Якщо залишити це безкарним, то такі речі будуть і надалі", - наголосив Черненко.

Координатор громадського руху "Спільна справа" Олександр Данилюк повідомив, що фальсифікації відбуваються в багатьох регіонах, і йому вже відомо, що готуються позови про визнання виборів недійсними на деяких округах.

Представник руху "Чесно" Вікторія Сюмар повідомила, що на сьогодні головне завдання - зробити так, щоб фальсифікатори були реально покарані.

"Сьогодні потрібно розслідувати і з'ясувати, хто підвозить бойовиків, хто блокує роботу журналістів, хто вносить ці цифри, які не збігаються з мокрими печатками", - заявила Сюмар.

За її словами, це дуже важливо ще й у контексті майбутніх президентських виборів в Україні, щодо яких нинішні парламентські можуть бути "певною репетицією".

Раніше громадянські активісти заявляли, що вибори більшою мірою сфальсифіковані.

Зазначимо, що вибори 2012 року підходять до свого логічного завершення. Підрахунок голосів закінчено майже у всіх областях. Проте на ранок 1 листопада в Україні все ще залишаються проблемні округи, в яких голоси рахують надто повільно. Серед найбільш суперечливих і проблемних - округи на Черкащині, Вінниччині, Київщині та в місті Києві.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 987 | Додав: adminA | Теги: Посли США та ЄС, ЦВК
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ