Пт, 2024-03-29, 11:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 17 » Мінохоронздоров'я хоче відбирати органи у всіх мертвих українців
20:59
Мінохоронздоров'я хоче відбирати органи у всіх мертвих українців
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Міністерство охорони здоров'я України розробило та направило до Верховної ради законопроект, згідно з яким кожен українець зможе стати донором органів після своєї смерті, якщо при житті юридично не оформить відмову від такої перспективи.

Законопроект був переданий до парламенту два тижні тому і на часі знаходиться на вивченні комітету Верховної ради з охорони здоров'я, пише "Сегодня".

Головний трансплантолог МОЗ України Олександр Никоненко пояснив необхідність прийняття такого закону.

"У нас 7 центрів трансплантації готові до постійної роботи. Але трупне донорство практично блоковане. У нас в країні роблять сотню пересадок нирок на рік, одну - серця і 12-14 - печінки. При цьому щорічно в трансплантації нирки потребують більше 2000 людей, печінки - близько 1000, серця - 500-700. Після смерті людини згоду на пересадку його органів має дати родич, але він перебуває у важкому психологічному стані, і найчастіше відмовляє", - каже Никоненко.

За словами головного трансплантолога, при розробці українського законопроекту автори орієнтувалися на досвід Росії, Бєларусі, Італії та Австрії. Таким чином, після прийняття закону всі українці стануть потенційними донорами. Всім 2 місяці будуть роз'яснювати, що вони можуть відмовитися від здачі органів: для цього потрібно буде написати заяву і віднести в поліклініку за місцем проживання або відправити електронною поштою в Держслужбу з трансплантації. Це відомство створить єдиний реєстр відмовників, а також контролюватиме роботи із забору органів і пошук потенційних донорів.

У лікарнях працюватимуть фахівці, що підшукують потенційних донорів у відділеннях реанімації та проінформують про них центри із забору органів. Головний ризик, про який кажуть юристи, - неякісні органи для трансплантології та процвітання "чорного" ринку органів.

Автори закону сподіваються на сувору систему контролю, запевняючи, що такі зловживання будуть неможливі.

У травні вже повідомлялось, що МОЗ пропонує революційний експеримент – загальне "автоматичне" донорство. Доки проект нового закону перебуватиме в стадії підготовки, десяткам тисяч хворих пересаджувати органи в Україні можуть лише від найближчих родичів.

Донорів – одиниці. Навіть серед родичів, кажуть лікарі, на пересадку зголошується лише 1 з 5 родин. Лікарі твердять: така ситуація для тисяч пацієнтів означає смертний вирок.

Нагадаємо, зараз, за даними МОЗ України, в країні діє Державна цільова соціальна програма "Трансплантація", працюють 7 державних трансплантаційних центрів. Щороку вони могли б робити приблизно 6500 операцій з пересадки печінки, серця, нирок, допомагати хворим на цукровий діабет. Проте, за даними головного трансплантолога МОЗ України, лікарі роблять лише 1% необхідних операцій.

Побоювання людей таки небезпідставні. Рік тому в Боярці працівників місцевого моргу звинуватили в тому, що вони нелегально вирізали у мертвих рогівки очей на продаж. У вересні 2011-го справу було передано до суду.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1171 | Додав: adminA | Теги: Україні, Мінохоронздоров'я, посмертне донорство
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ