Сб, 2024-04-27, 05:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 27 » Потужний індустріальний комплекс з мільярдними оборотами - західні в'язниці
13:59
Потужний індустріальний комплекс з мільярдними оборотами - західні в'язниці
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Бритоголовий парубок в наколках на тлі колючого дроту, зек-картяр в камері, дівчина, що лежить на білій кахельній підлозі тюремного душу. Такі картинки передують вхід в інтернет-магазин модного одягу естонського бренду Heavy Eco.

Це не тільки дотепний маркетинговий хід: всі речі, представлені тут, - футболки, нижня білизна, сумки, гаманці - виробляють самі справжні в'язні. З кожної речі, проданої онлайн або через звичайні магазини у Великобританії, Данії, Фінляндії, Бельгії та Нідерландах, засуджені отримують відсоток.
За останні десять років західна пенітенціарна система перетворилася на потужний індустріальний комплекс з мільярдними оборотами, власними торговими виставками, веб-сайтами, інтернет-каталогами та рекламними кампаніями.

До прикладу, за оцінками експертів, з початку нинішнього століття сукупний дохід в'язниць в США збільшився з $ 260 млн до більш ніж $ 5 млрд на рік.

За даними західних ЗМІ, в американських і західноєвропейських в'язницях в різний час розміщували свої замовлення відомі бренди. Правда, великі корпорації воліють не афішувати свою співпрацю з зонами, побоюючись звинувачень з боку правозахисників.

Так, активісти британської громадської організації Campaign Against Prison Slavery називають роботу у в'язницях новою формою рабства. "Середня тижнева заробітна плата арештанта у Великобританії складає вісім фунтів [стерлінгів], що в рази менше, ніж в середньому британська дитина отримує в тиждень на кишенькові витрати", - йдеться в заяві організації на її сайті.

У різних державах арештантам платять по-різному, залежно від тієї роботи, яку вони виконують, але ці суми майже завжди в рази нижче мінімального середнього доходу по країні. Ув'язнені готові трудитися за копійки: це допомагає не тільки вбити час, але часом і скоротити термін - за хорошу дисципліну, в тому числі і трудову, вони отримують право на дострокове звільнення.
Тим часом західна тюремна індустрія стала однією з найбільш швидкозростаючих галузей завдяки системі, що дозволяє укладати договори з приватними компаніями і робити виробництво за гратами не менш ефективним, ніж на волі.

За словами експертів, розміщуючи свої потужності в місцях не таких віддалених, бізнес вбиває відразу двох зайців - демонструє соціальну відповідальність, працевлаштовуючи зеків і тим самим адаптуючи їх до майбутнього життя на волі, і отримує дешеву робочу силу.

Якщо раніше в"язням доручали лише не вимагаючі особливої ​​кваліфікації роботу, то сьогодні фахівцям в робах надходять і значно більш складні замовлення. Компанії почали навіть вкладати гроші в професійну підготовку ув'язнених, необхідну для виконання тих чи інших завдань.

"Ми даємо простим арештантам зі Східної Європи шанс зробити щось хороше і реабілітуватися, - резюмує Томас Плант, директор Heavy Eco, яка співпрацює з в'язницями у Східній Європі, в основному в Росії. - Це довгий і складний шлях, але він дає їм надію ".

Зроблено за гратами

Бізнес Хедлі Еліота, засновника і директора компанії Summit Media, що займається інтернет-маркетингом, у прямому розумінні слова виріс за гратами. Він починався 12 років тому з невеликої кімнатки з двома столами прямо на території першої приватної британської в'язниці - HMP Wolds.

Пізніше у компанії з'явився повноцінний офіс, де трудяться 25 чоловік. Всі вони - відібрані з маси засуджених фахівців, здатних виконувати різні завдання в сфері інтернет-маркетингу, в тому числі і достатньо складні, наприклад створення рекламних роликів. За словами Елліота, підготовкою зеків до потрібного професійного рівня займаються вільні співробітники компанії.

При цьому ув"язнені в Summit Media отримують за британськими мірками копійки - від десяти до 35 фунтів на тиждень, не рахуючи бонусів за хорошу роботу. Для порівняння: мінімальна зарплата в Британії становить близько 250 фунтів на тиждень.

Але й на цю роботу може претендувати далеко не кожен арештант. Через її специфіку, яка передбачає хоч і обмежене, але користування інтернетом і телефоном, компанія не розглядає кандидатури засуджених за сексуальні злочини, шахраїв або телефонних терористів.

До того ж в Summit Media діють суворі правила: за користування електронною поштою та телефоном в неробочих цілях і відвідування заборонених сайтів слідує негайне звільнення. За весь час роботи тут позбулися своїх місць 20 співробітників.

При бажанні за колючим дротом можна організувати будь-який бізнес, стверджує Саймон Ньюбері, директор зі стратегічного партнерства компанії G4S, в управлінні якої знаходиться шість приватних в'язниць Британії.

Наприклад, тюремна індустрія США випускає монтажні інструменти та побутову техніку, навушники та мікрофони, авіаційне і медичне обладнання, а також офісні меблі. В'язні займаються навіть дресируванням собак-поводирів для сліпих.

Девід Норберн, директор компанії NorPro, що займається виробництвом меблів та виробів з металу, відкрив цех в британській в'язниці Altcourse, однієї з підопічних G4S. "Результати роботи ув'язнених відмінні. Якість, надійність поставок, розуміння нових технологій - перший клас! "- Радіє він.

Тюремна індустрія США випускає монтажні інструменти та побутову техніку, навушники та мікрофони, авіаційне і медичне обладнання

Крім того, компанія Норберна отримала ще один істотний бонус - NorPro повернула свій бізнес в Британію з Індії, де вона якийсь час працювала на аутсорсингу.

Сьогодні кожен ув'язнений, який трудиться на NorPro, за 40-годинний тиждень отримує 28 фунтів. 20% заробітку відкладається на особистий рахунок, з якого не можна зняти гроші до звільнення з в'язниці, і один фунт йде на добродійність на користь жертв злочинів. Решта витрачається на утримання засудженого. Подібна система розподілу доходу діє в більшості західних в'язниць.

Дешева робоча сила не виключає високої якості виробленого товару. Так, у Німеччині та за її межами набуває популярності німецька марка простого, але добротного одягу та взуття Haeftling, яку ув'язнені виробляють вручну.

Ціни на цей штучний товар співставні з аналогічними фірмовими речами. Так, чоловічу сорочку від Haeftling можна придбати за 29 євро, кросівки - за 25, костюм - за 80 і шкіряну сумку - за 250 євро.

Сьогодні одяг, а також аксесуари і парфумерія цього бренду проводиться в 12 пенітенціарних установах країни - зокрема в Бранденбурзі, Саксонії-Ангальт і Баварії. Нещодавно бутік Haeftling відкрився в Берліні, і керівники компанії планують зробити те ж саме в Італії, Швеції, Бельгії та США.

"Запорука успіху нашого товару - чесність, абсолютна достовірність всієї історії, - з гордістю каже Штефан Боле, засновник компанії. - Кросівки і сорочки пошиті дійсно тут, у в'язниці, самими справжніми злочинцями ".

Шиють одяг і в українських колоніях. Правда, виготовленому там спецодязі і шкільній формі далеко до брендових, і магазини, що торгують різними товарами даного походження, тут поки рідкість.

Найбільш ходовий товар вітчизняного в'язничного виробництва, як правило, заснованого адміністраціями самих зон, - меблі, будматеріали та контейнери для сміття. Є і екзотика - дитячі санки, віники, сувеніри.

Доходи підприємства суворого режиму, які складають в середньому 1-2 млн грн. в рік, йдуть на його розвиток, оплату комунальних послуг та зарплату засудженим, яка в середньому коливається від 400 до 1.200 грн. на місяць.

Нове рабство

Незважаючи на успіхи ведення бізнесу в місцях не таких віддалених, західні правозахисники все частіше піднімають питання про етичність використання в ньому ув'язнених, називаючи це новою формою рабства.

Їхня праця купується за копійки, і при цьому в тюрмах, на відміну від виробничих компаній, не може бути й мови про права найманих працівників, страйках, профспілкової діяльності, відпустках та лікарняних, аргументують правозахисники.

Нещодавно британська газета The Guardian опублікувала статтю про те, як ув"язнених однієї з в'язниць в Уельсі підрядили працювати телефоністами в центрі обслуговування клієнтів компанії Becoming Green, яка встановлює на дахах будинків сонячні батареї. Зеки трудилися всього за 40 пенсів на годину, при тому що мінімальна заробітна плата в Британії за цей час становить шість фунтів.

Дешева робоча сила - клондайк для будь-якого підприємця. До того ж у звичайному житті трудящий може захворіти або у нього з'являться проблеми в сім'ї. У в'язниці подібний форс-мажор майже відсутній. Медичне обслуговування тут покриває держава, а оплачуваної відпустки у зеків і зовсім немає.

У свою чергу прихильники праці в неволі наполягають на тому, що в тюремному бізнесі криється обопільна вигода. Адже новоспечені співробітники в смугастій формі за період ув"язнення абсолютно безкоштовно розвивають наявні і отримують нові навички, які пізніше дозволять їм швидше адаптуватися на волі.

"Мені багато [засуджені] говорили, що це найкраще, що могло з ними трапитися [у в'язниці]", - відзначає Елліот.

Він нагадує, що прийнятих на роботу людей їх компанія навчає з нуля і проходить чимало часу, перш ніж вони набудуть необхідних навичок і почнуть приносити компанії прибуток.

Крім того, Summit Media не кидає напризволяще тих, хто вже відбув свій термін, допомагаючи колишнім зекам знайти роботу. Так, Роберт Баркер, відсидівши за крадіжку зі зломом п'ять років і звільнившись, поступив на службу до відділу маркетингу в одному з підрозділів підприємства Еліота.

Праця для них це не тільки гроші, на які дехто навіть примудряється утримувати родини на волі, але і спосіб скоротати тюремні роки, а також змінити своє ставлення до життя

Хоча згідно конвенції Міжнародної організації праці робота в тюрмі не є обов'язковою умовою, бажаючих зайняти свої руки і голову, причому з повною віддачею, серед арештантів хоч відбавляй.

За оцінками британських експертів, майже кожен другий засуджений в країні повторно скоює злочин протягом року з моменту звільнення. Елліот демонструє, як можна змінити цю статистику. З 250 ув'язнених, які працювали у нього в свій час, тільки двоє знову повернулися за грати. Сьогодні в країнах Європи працю в'язнів все частіше використовують і поза тюремними стінами. Компанії створюють робочі місця для тих, хто, на думку суду, може періодично виходити за межі колючого дроту.

У 2009 році в Південному Уельсі благодійна організація The Clink відкрила один з самих незвичайних ресторанів у світі, де всі офіціанти - сидільці розташованої по сусідству в'язниці. Автор ідеї закладу c назвою The Clink (на тюремному жаргоні - камера) - Альберто Крісті став у ньому шеф-кухарем.

В'язниці повинні бути місцем не тільки покарання, але й реабілітації, в'язні повинні мати можливість змінити своє життя

Персонал ресторану - 30 засуджених категорії D, тобто ті, хто не представляє особливої ​​небезпеки для суспільства. Після денної зміни з підносом напереваги офіціанти повертаються в свої камери.

Незвичайний також інтер'єр The Clink, від меблів до стін створений руками британських зеків.

Досвід роботи в ресторані, впевнені фахівці, допоможе знизити ризик рецидивів і розвине в ув'язнених навички, які знадобляться їм у "мирному" життя. Тим більше що керівництво закладу обіцяє по закінченні терміну надати їм роботу в сфері громадського харчування.

"Тюрми мають бути місцем не тільки покарання, але й реабілітації, в'язні повинні мати можливість змінити своє життя. Якщо вони працюють, у них менше шансів взятися за старе ", - укладає Джеремі Райт, міністр у справах в'язниць Великобританії.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1127 | Додав: adminA | Теги: мільярдними оборотами - західні в'я
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ