Чт, 2024-04-25, 03:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Серпень » 10 » Повернути шерстистих мамонтів на Землю хочуть вчені
00:10
Повернути шерстистих мамонтів на Землю хочуть вчені
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

шерстистий мамонт земля ДНК шерстистих мамонтів хочуть схрестити з азіатськими слонами, які є їх найближчими родичами.

На материковому Сибіру близько 3900 років помер останній із відомих шерстистих мамонтів. Тепер же стартап з Техасу, США збирається повернути до життя втрачений вид, разом із цим перед людством постають нові питання, наприклад, чи можуть мамонти стати частиною м'ясної промисловості, пише Independent.

Компанія Colossal Biosciences збирається використовувати генну інженерію, щоб схрестити ДНК шерстистих мамонтів з азіатськими слонами – найближчими нащадками перших. Якщо плани компанії увінчаються успіхом, то вже за 6 років на Землі з'явиться шерстистий мамонт або його максимально наближена копія. Цього року проект вже залучив 75 млн. доларів інвестицій.

"Шерстистий мамонт протягом століть зберігав здоров'я нашої планети", – кажуть у компанії.

Вимирання мамонтів відбулося з вини не тільки людини, а й самого льодовикового періоду, який суттєво скоротив довкілля цих тварин. Але, за словами палеонтологів, стоянки стародавніх людей сповнені кісток представників мегафауни, на яку полював і вживав людина.

Якщо зважати на прогрес у воскресінні шерстистого мамонта, виникає цілком логічне питання, чи мають люди знову почати харчуватися мамонтами?

Colossal Biosciences нічого не говорить про таку перспективу, натомість компанія зосередилася на екологічних перевагах. Справа в тому, що ці гігантські тварини, переміщаючись територіями, утоптували і потовщували вічну мерзлоту.

"Якби могли відродити екосистему мамонтового степу, то змогли б звернути назад швидке потепління, і що важливіше захистити вічну мерзлоту Арктики - найбільший резервуар вуглецю в світі", - кажуть у компанії.

Глава компанії Regenerative Food and Farming Холлі Уайтлоу каже, що такі великі тварини корисні для ґрунту, вони поширюють насіння та мікроби, коли подорожують на десятки кілометрів. Чим здоровішим буде арктичний ґрунт, тим більше на ньому з'явиться пасовищ і тим більше вуглецю піде з атмосфери.

Палеонтолог із Музею природної історії та фахівець із шерстистих мамонтів Вікторія Херрідж закликає людей бути обережними з такими далекосяжними планами.

Такі проекти є біоінженерними експериментами, які призведуть до глобальних змін на планеті. Тому постає питання: хто має право втручатися в кліматичну систему Землі, – каже Херрідж.

Але в якийсь момент, якщо популяція вовняних мамонтів буде відновлена, людям доведеться вирішити, чи хочуть вони додати до свого раціону мегафауну.

На думку Уайтлоу, мамонт, що виріс на пасовищах, буде джерелом хорошого співвідношення жирів омега-3 до омега-6. Це робить м'ясо мамонтів чудовим вибором у дієтичному плані.

У той же час, віце-президент програм PETA (Люди за етичне поводження з тваринами) Еліза Аллен стверджує, що майбутнє м'ясної промисловості не за мамонтами, а за м'ясом, яке буде вирощене в лабораторії або надруковане на 3D-принтері.

Співзасновник аналітичного центру Sentience Institute Джейсі Різ Антіс згоден із захисниками тварин.

"Одне з найнагальніших завдань 21 століття полягає в тому, щоб покінчити з неетичною, нестійкою індустрією промислового тваринництва", – зазначає експерт.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 868 | Додав: admin | Теги: Земля, шерстистий, Мамонт
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ