Сб, 2024-04-27, 18:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Квітень » 14 » Представили полегшений автомат, новий кулемет і мобільний шпиталь на виставці винаходів волонтерів
14:28
Представили полегшений автомат, новий кулемет і мобільний шпиталь на виставці винаходів волонтерів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У Києві пройшла виставка "Волонтер Експо". Волонтери та підприємці показали на ній старі зразки зброї, бойові якості яких вони зуміли поліпшити. "Сегодня" оцінила винаходи волонтерів.

Волонтерська група combat-ua (входить в проект "Крила Фенікса") опікується підрозділами армійського спецназу. Представник групи Ігор Федірко каже, що штатна 7,62-мм снайперська гвинтівка Драгунова ("СВД"), з якою армія вступила у війну, давно вже віджила себе: "Ми її використовуємо тільки тому, що у нас є для неї практично необмежені запаси боєприпасів".

На думку волонтера, одним з недоліків штатної СВД є недосконалий приціл і важкий глушник, вагою майже кілограм: "Через нього брати гвинтівку в руки зовсім не хотілося. Він постійно переважував".

Коли волонтери combat-ua взялися допомагати спецназівцям, то швидко зрозуміли, що старі АК-74 потребують коліматорного прицілу, який підвищує точність стрільби, а СВД потрібні нові глушники, оптика і "сошки" (упори) для зручності прицілювання.

Результат було показано на виставці. Змінена гвинтівка СВД має німецький приціл, сошки, а також глушник українського виробництва, втричі легший за штатний. За словами Федірка, снайпер, одного разу надівши на гвинтівку глушник, вже не знімає його ніколи, далі працюючи з ним. "Повністю переробити одну гвинтівку коштує приблизно 25-30 тисяч гривень. Зате тепер за допомогою цієї зброї можна виконувати сучасні завдання. Порівняно зі штатним варіантом, це просто небо і земля", - уточнив Федірко. Гроші на модернізацію гвинтівок збирають з народу, а кількість вже переданих на фронт - не розголошують.

За словами Федірка, завдяки покращеній СВД снайпери відбили напад на один із блокпостів: "Троє хлопців самі здивувалися тому, що вони зробили. Вони не підпустили ворога ближче ніж на 800 м. Протистояв їм теж непростий супротивник. Він поранив одного з наших теж на відстані 800 м. У бойовиків у прикритті зазвичай працюють кадрові військові".

За словами Федірка, снайпери пройшли підготовку за допомогою волонтерів combat-ua, які залучили для цього досвідчених військових і цивільних фахівців і спортсменів, чемпіонів зі стрільби. Правда, волонтери скаржаться, що армійський спецназ використовується не за призначенням: "Бійців часто кидають на прикриття колон і забезпечення розвідки. Але це не їхнє завдання. Виходить, що мільйони гривень, які держава витрачає на підготовку спецназу, вилітають на вітер".

Волонтер також повідомив, що на озброєння спецназівців вже надійшла просунута американська снайперська 12,7-мм гвинтівка Barrett, яку закупила держава. Правда, для неї потрібні боєприпаси, яких... немає в Україні: "Патрони для Barrett дорогі, від 2,5 долара за штуку. Закупили їх замало, адже для того, щоб снайперу, який перейшов з СВД на Barrett, пристріляти нову зброю, необхідно випустити до тисячі боєприпасів. А всього купили по 5 тисяч патронів на кожну гвинтівку".

Як вже тільки не намагалися поліпшити старий добрий "Калаш"... На виставці демонстрували один з варіантів такого поліпшення - 7,62-мм автомат Калашникова модернізований (АКМ), перероблений під систему "булл-пап". Особливістю цієї системи є розташування пістолетного руків'я і спускового гачка посередині зброї. Це уможливлює утримувати автомат однією рукою. Поліпшення виконала київська майстерня збройового тюнінгу. Представник цієї майстерні, Наталія Куцька, каже, що виробом цікавляться бійці добровольчих батальйонів. Вони вже використовували його в боях під Щастям, Волновахою і Маріуполем.

"Іжевське" походження зброї видає ствольна коробка з важелем запобіжника і перекладача автоматичного-одиночного вогню. Новий АКМ має на стволі кожух, який служить тепловим захистом зброї. "Завдяки цьому захисту вночі тепловізор не засіче гарячий від стрільби ствол і не демаскує стрілка", - пояснила Наталія Куцька. Втім, є й вади: важко пристебнути недоопрацьований магазин - через свою зігнуту форму він майже впирається в пістолетне руків'я.

Коштує київський виріб 5200 грн. Це, до речі, не перший варіант модернізації "Калашникова" до системи "булл-пап". Наприклад, ще в 2003 році був представлений автомат "Вепр", який так і не пішов у серію. Крім того, нинішньої зими на полігоні Державного науково-випробувального центру ЗСУ в Чернігівській області проходив випробування ще один подібний автомат, який отримав назву "Малюк". "Ми зберегли те, що визначає надійність зброї, - ствол і ствольну коробку. Все інше модернізовано українськими фахівцями", - пояснили конструктори "Малюка".

Дивлячись, як працює цей виріб, складається враження, що ти переглядаєш фантастичний бойовик. Йде солдат у бронежилеті і касці і розстрілює цілі з важкого кулемета. Від зброї в ранець, який висить у солдата за спиною, йде стрічка з патронами. Одним словом, справжній кіборг. Насправді в пристрої немає нічого фантастичного. Він складається з ранця, в який покладена кулеметна стрічка, яка надходить до всім відомого 7,62-мм кулемета ПКМ. Цей тактичний комплекс називається Predator ("Хижак"). Розробив його співробітник Харківського заводу засобів індивідуального захисту Юрій С. Прізвище своє Юрій просив не називати, мовляв, навіщо зброяреві зайва публічність. Сказав лише, що аналогів в Україні Predator не має.

"Хижак" коштує 15 тисяч грн і в невеликих кількостях вже надійшов у розпорядження десантників 25-ї і 79-й аеромобільних бригад. Їх передали волонтери. "Вчора до мене на виставку приходив кулеметник і дякував", - зізнається Юрій. За його словами, місткість стрічки, покладеної в ранець, становить 500-700 гвинтівкових патронів, що дозволяє стрілку не думати про те, що боєкомплект скоро закінчиться. Зазвичай ПКМи живляться з так званих "цинків", металевих ящиків, які кріпляться до зброї. У цей ящичок можна було заховати максимум 250 набоїв. За словами Юрія, ранець для боєприпасів розроблений за рекомендаціями полярника, "який дуже вдало розподілив вагу". Так що тепер грізним кіборгом з важким кулеметом може стати і звичайний солдат.

У Дніпропетровську на базі БТР-70 розробили дві спеціальні броньовані машини. Одна з машин має досить потужну броню і призначена для вивезення поранених з поля бою. Друга, - за словами конструктора Юрія Чайки, являє собою маленький шпиталь. У ній поранених можуть оглянути, виявити характер отриманих ушкоджень, надати їм першу допомогу і перевезти на ній вже до справжнього шпиталю.

Машин переднього краю на виставці не було. "Все ніяк не можемо погодити технічне завдання з Міноборони. Спочатку військові хотіли 120 таких машин, потім 70, а тепер мова йде взагалі про чотири", - пояснив Чайка. Розробники показали тільки "шпиталь", який може бути обладнаний рентгенапаратом, пристроєм для вентиляції легенів. У машині є душова, запас води на 900 літрів, дві електростанції, теплостанція і холодильник для запасів крові. "У базовій комплектації, без медичного обладнання, ця машина коштує $400 тисяч. Ми говорили з волонтерами та медиками - вони дуже зацікавлені нею, тому що поранених бійців треба рятувати", - пояснив Юрій Чайка.

За його словами, медичне обслуговування в зоні АТО зараз не на висоті саме через те, що немає машин, здатних вивезти поранених з поля бою, перевезти їх в мобільні сортувальні шпиталі, а потім відправити в тил. Через це багато бійців не отримують своєчасну допомогу і залишаються каліками - їм ампутують кінцівки, коли був шанс врятувати частини тіла. "Люди - це наша головна цінність. Коли людина йде на фронт, він повинен знати, що існують засоби, які його витягнуть в разі поранення", - сказав Чайка.

Раніше волонтери розробили балістичну маску "Кіборг", яка може захистити від осколків обличчя і шию українських військовослужбовців. А школярі міста Ковеля, що на Волині, розробили машину-робота для допомоги українським воякам у бойових діях. Машина здатна розміновувати територію, шукати "розтяжки", витягувати поранених.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 877 | Додав: adminA | Теги: новий кулемет і мобільний шпиталь, виставці винаходів волонтерів, полегшений автомат
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ