Вт, 2024-04-23, 23:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Липень » 1 » Презентовано проект змін до Конституції в частині децентралізації. ВІДЕО
21:06
Презентовано проект змін до Конституції в частині децентралізації. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент Петро Порошенко заявив, що до кінця дня оформить як проект закону, проект змін до Конституції України, що стосується децентралізації, і направить його на розгляд до Верховної Ради. Також голова держави зазначив, що не бачить опонентів змін до Конституції.

"Я не бачу опонентів поки що і сподіваюся, що й не побачу тих, то виступає проти цього проекту змін до Конституції з питань децентралізації", - сказав він у середу, 1 липня, в Києві в ході презентації проекту змін до Конституції України в частині децентралізації, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я сьогодні до кінця дня без будь-яких змін оформлю як проект відповідного закону і сьогодні він буде направлений на розгляд до Верховної Ради", - сказав президент.

Голова держави зазначив, що отримав проект змін до Конституції від голови Конституційної комісії, спікера парламенту Володимира Гройсмана.

Порошенко ще раз наголосив, що є суб'єктом подання даної законодавчої ініціативи.

Президент знову заявив, що розраховує на підтримку всіх політичних сил у Верховній Раді змін до частини децентралізації, яка, за словами Порошенка, "має об'єднати українське суспільство".

Також Порошенко заявив, що не бачить необхідності в проведенні дострокових виборів до парламенту у зв'язку з ухваленням змін до Конституції в частині децентралізації.

"Що стосується Верховної Ради України, не думаю, що це передбачає значну реорганізацію в частині впливу децентралізації на повноваження Верховної Ради, тому що повноваження Верховної Ради майже не змінюються або взагалі не змінюються. У зв'язку з цим я не бачу необхідності в організації проведення дострокових виборів до Верховної Ради у зв'язку з ухваленням змін до Конституції щодо децентралізації", - сказав він.

При цьому голова держави зазначив, що з необхідністю проведення нових виборів місцевих рад повинна визначитися Рада після внесення змін до Конституції.

Порошенко не виключає проведення ще одних місцевих виборів у державі після завершення впровадження в життя всіх аспектів децентралізації.

"Я абсолютно не виключаю, що після впровадження усіх змін до Конституції, чергові вибори до місцевих рад будуть необхідні", - сказав він.

Голова держави пояснив, що необхідність в обранні нових складів місцевих рад виникне "після того, як відповідно до перехідних положень будуть повністю імплементовані в законодавство, будуть внесені зміни і запрацюють виконкоми місцевих рад, інститут префектів, кардинально зміняться повноваження органів місцевого самоврядування".

Раніше голова Конституційної комісії, спікер Ради Володимир Гройсман висловив думку про необхідність проведення дострокових виборів місцевих органів влади після перехідного періоду (близько 2 років) для реалізації конституційних змін.

Чергові місцеві вибори повинні відбутися 25 жовтня 2015 року.

Як повідомлялося, Верховна Рада 2 липня розгляне в другому читанні законопроект про місцеві вибори і проект змін до Конституції в частині децентралізації.

Нагадаємо, 24 червня Венеціанська комісія схвалила проект змін до української Конституції, що надійшов з Києва, а вже 26 червня в Києві документ офіційно затвердила Конституційна комісія.

Порошенко: проект змін до Конституції не передбачає жодного особливого статусу Донбасу, "всі ці думки - від лукавого"

Президент Петро Порошенко заявив, що в проекті змін до Конституції України в частині децентралізації чітко визначено, що в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької та Луганської областей можливий специфічний порядок місцевого самоврядування.

"Проект змін до Конституції не передбачає жодного особливого статусу Донбасу. Всі ці думки - від лукавого. Проект допускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької та Луганської областей, які визначаються окремим законом. Саме так це зараз і врегульовано", - сказав він у середу, 1 липня, в Києві в ході презентації проекту змін до Конституції України в частині децентралізації.

Порошенко наголосив, що ця норма в перехідних положень чітко відповідає Мінським угодам, а також не були нав'язані ззовні, а будь-які чутки з приводу нав'язування є інсинуаціями.

"Наголошую, що представникам політичних сил у Конституційній комісії, найавторитетнішим фахівцям в галузі права ніхто нічого нав'язати не може", - заявив голова держави, коментуючи інформацію про те, що нібито в роботі над проектом Конституції мав місце вплив ззовні.

Президент України знову зазначив, що проект змін до Конституції був розроблений ще рік тому, а після цього була ґрунтовна дискусія, і левова частина критичних зауважень була врахована ще тоді.

Як повідомлялося раніше, член Конституційної комісії Віктор Мусіяка заявив, що в перехідних положеннях Основного закону буде закріплено дію закону про особливий режим місцевого самоврядування в деяких районах Донецької та Луганської областей.

Децентралізація – не останні зміни до Конституції, зазначив Порошенко: а після завершення децентралізації буде реорганізація в уряді

Президент Петро Порошенко сподівається, що найближчим часом будуть врегульовані питання зміни до Конституції щодо депутатської та суддівської недоторканності, а також судової реформи.

"Це не останні зміни до Конституції, які будуть ухвалені найближчим часом. Я дуже сподіваюся, що Верховна Рада підтримає мої пропозиції, які вже повернулися з Конституційного суду і попередньо отримали достатньо високу кількість голосів. Це стосується питання зняття депутатської та суддівської недоторканності", - сказав президент.

Також, за словами голови держави, ще одна позиція, на якій концентрує свою увагу Конституційна комісія, стосується питання судової реформи.

"Це ті речі, які повинні бути найближчим часом врегульовані", - наголосив він.

Порошенко розповів, що на засіданні Національної ради реформ також піднімалося питання розподілу повноважень між президентом, парламентом і урядом.

"Я не виключаю, що Конституційна комісія приділить свою увагу і цих важливих питаннях", - зазначив він.

Також президент заявив, що після завершення процесу децентралізації в країні Кабінет міністрів України очікують суттєві зміни, а саме скорочення штатів.

"Що стосується реорганізації та змін у роботі уряду – безумовно так. Оскільки значна частина функцій з приводу виконання повноважень центральної влади буде передана органам місцевого самоврядування, то і не потрібна така кількість людей у Києві, які будуть ці повноваження обслуговувати", - сказав Порошенко в ході презентації проекту змін до Конституції України в частині децентралізації, відповідаючи на запитання про можливу реорганізацію в уряді після децентралізації.

У проекті змін до Конституції передбачене право президента на миттєвий розпуск органів місцевого самоврядування, розповів Порошенко

Президент Петро Порошенко заявив, що в проекті змін до Конституції в частині децентралізації передбачене право голови держави на миттєву реакцію та розпуск органів місцевого самоврядування.

Про це президент заявив у середу 1 липня під час презентації проекту змін до Конституції у частині децентралізації, передає УНІАН.

"Конституційна комісія ухвалила мудре і відповідальне рішення, і я дякую за це, надавши можливість президенту, Конституційному суду і Верховній Раді, лише ним трьом, спільними зусиллями притягати до відповідальності ті ради, які, не дай Боже, согрішать сепаратизм і створять загрозу суверенітету, територіальній цілісності і національній безпеці України. В подібних випадках президент як гарант Конституції негайно призупиняє повноваження відповідної ради чи голови ради, чи голови громади, Конституційний суд має надати правову оцінку, а Верховна Рада ухвалює рішення про призначення позачергових виборів відповідної ради чи голови громади", - сказав Порошенко.

"Принципово важливим вважаю право президента як гаранта територіальної цілісності на миттєву реакцію у вигляді ухвалення рішення про зупинення повноважень... Венеціанська комісія право на таке, цитую, "більш швидке й ефективне втручання", визнала цілком обгрунтованим і підтримала. Право розпуску органів місцевого самоврядування органами центральної влади притаманне багатьом європейським демократіям", - заявив президент.

"Щоправда, користуються вони цим правом мало і, будучи оптимістом, я прогнозую, що і в Україні це не буде поширеною практикою", - наголосив Порошенко.

Порошенко: у змінах до Конституції збережені достатньо широкі повноваження Криму і Севастополя

Достатньо широкі повноваження Криму і Севастополя збережені у змінах до Конституції України в частині децентралізації.

Про це сказав президент під час презентації проекту змін до Конституції.

Він наголосив: "Автономія Криму чітко відображена в чинній Конституції".

"Вона має достатньо широкі повноваження, і ці повноваження Криму і Севастополя є збережені", - запевнив Порошенко.

За словами президента, Україна, у великому боргу перед кримськими татарами. Порошенко нагадав, що за його ініціативою було прийнято рішення про національно-культурну автономію кримськотатарського народу.

"Я впевнений, що це ми мали зробити роки або, може, десятиліття тому, які б, можливо, створили іншу ситуацію", - сказав він.

Порошенко висловив сподівання, що "внаслідок дипломатичних зусиль буде вирішена проблема Криму, проблема анексії незаконної Криму з боку РФ, буде вирішена і відновлена національно-культурна автономія кримських татар".

На його переконання, "звільнення Криму відбудеться".

Президент пояснив, чим префекти відрізнятимуться від нинішніх місцевих керівників

Президент Петро Порошенко заявляє, що оперативне управління на місцях здійснюватимуть виконавчі комітети, призначені місцевими радами, а префект матиме лише контролюючі функції.

Про це Порошенко заявив у середу, 1 липня, під час презентації проекту змін до Конституції.

"Інститут голів державних адміністрацій, які нині призначаються з Києва, скасовується. Оперативне управління областями і районами переходить до обласних і районних виконавчих комітетів, які формуються радами відповідного рівня, яких обирають люди", - зазначив Порошенко.

"Чи не зашкодить децентралізація єдності нашої країни? Децентралізація не означає послаблення центральної влади в таких питаннях як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання громадянських свобод", - наголосив він.

Тому, за його словами, для нагляду за додержанням Конституції і законів в областях вводиться інститут префекта.

"Призначатимуться і звільнятимуться префекти в такий самий спосіб, як нині голови держадміністрацій – указом президента за поданням кабінету міністрів. Префекти не мають жодного відношення і не розпоряджатимуться фінансами. Вони не керуватимуть, а лише здійснюватимуть конрольно-наглядові функції", - зазначив Порошенко.

За його словами, префект має контролюючі функції і визначає, чи є в рішеннях чи заявах місцевих голів або рад ознаки сепаратизму або загроза нацбезпеці. Після чого префект звітує про них президенту, а той звертається до КС.

Порошенко наголосив, що рішення про призупинення повноважень ради громади ухвалюється ним лише на підставі рішення КС в разі визнання судом порушень Конституції в частині гарантування територіальної цілісності та національної безпеки.

"Тому Венеціанська комісія встановила, що в поточних умовах президент як гарант територіальної цілісності має призупиняти повноваження, хоча в моєму поданні це було виписано інакше", - сказав він.

За словами Порошенка, остаточно повноваження ради громади припиняються ВР, яка має призначити дату дострокових виборів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 910 | Додав: adminA | Теги: проект змін, Конституція, частина децентралізації
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ