Пт, 2024-04-26, 12:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 3 » Президент РФ Медведєв не побачив конкретики у претензії уряду України з перегляду газових угод
19:16
Президент РФ Медведєв не побачив конкретики у претензії уряду України з перегляду газових угод
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент Росії Дмитро Медведєв заявив українським партнерам, що вважає передані йому пропозиції української сторони з газової проблеми неконкретними, повідомила журналістам в суботу, 3 вересня, прес-секретар глави РФ Наталія Тімакова, передає "Интерфакс".

Відповідаючи на запитання журналістів щодо бесіди президентів Росії і України в рамках саміту СНД в Душанбе, Тімакова повідомила: "За моєю інформацією, окремої робочої зустрічі не відбулося, за ініціативою російської сторони Дмитро Медведєв і Віктор Янукович обмінялися думками на полях саміту".

- Янукович відкинув питання злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" заради знижки на газ

"Російський президент звернув увагу українських партнерів на те, що ті пропозиції, які були передані російському уряду і про які йому доповілм, не містять конкретики", - повідомила Тімакова.

При цьому, підкреслила вона, "в Москві вважають, що чинний договір між двома країнами повністю визначає і істотні умови газової співпраці".

"Він підлягає безумовному виконанню і не може бути переглянутий в односторонньому порядку. Росія готова відстоювати свою позицію за договором в будь-якій судовій інстанції і діятиме строго з положеннями цього документа", - сказала прес-секретар президента РФ.

За її словами, російська сторона вважає, що "українські партнери повинні повністю і належним чином виконувати контрактні зобов'язання, включаючи умови про ціну постачань навіть у разі реорганізації української компанії "Нафтогаз".

"Вважаємо за неприйнятні маніпуляції з процедурою реорганізації для того, щоб виправдати односторонню відмову від існуючої угоди. Будь-які внутрішньодержавні рішення України не повинні впливати на виконання міжнародних зобов'язань. Інакше це може спричинити тяжкі наслідки для економіки України", - підкреслила Тімакова.

У минулу п'ятницю прем'єр України Микола Азаров повідомив, що уряд України направив на адресу уряду Росії листа, в якому виклав свої аргументи на користь організації переговорів з уточнення обсягів постачання газу в Україну, а також умов його транзиту на 2012 рік. Азаров заявив, що запланована урядом реструктуризація "Нафтогазу України" призведе до перегляду підписаних їм газових угод з "Газпромом".

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер у відповідь у коментарі на заяву Азарова погодився з перспективами реструктуризації "Нафтогазу України" і перегляду контрактів, але тільки за умови злиття компанії із "Газпромом".

Прес-секретар прем'єр-міністра РФ Дмитро Пєсков заявив в п'ятницю, 2 вересня, що російська сторона не має наміру втручатися в плани Києва з реформування "Нафтогазу України", але виходить з того, що у компанії повинен залишитися правонаступник з чинних міжнародних угод.

У Москві, за словами Пєскова, виходячи з того, що "при будь-якій реорганізації -юридичного або іншого характеру - у компанії повинен залишитися правонаступник, якому мають бути передані права і обов'язки з існуючих міжнародних угод".

"Поки ж перегляд цих угод, про які згадувала сьогодні українська сторона, може супроводитися тільки реалізацією ініціативи зі злиття "Нафтогазу" і "Газпрому", про що вже заявляла російська компанія", - сказав прес-секретар глави російського уряду.

Як повідомив Агентству газової інформації (АГІ) офіційний представник "Газпрому" Сергей Купріянов, "питання, пов'язані з можливою реорганізацією НАК "Нафтогаз України", гранично чітко і ясно прописані в контрактах, що діють, з "Газпромом".

"Так, - нагадує він, - відповідно до пункту 9.6 контракту на постачання газу і пунктом 13.5 контракту на транзит газу у разі зміни організаційно-правової форми, злиття або будь-якого іншого перетворення однієї із сторін, вона зобов'язана належним чином забезпечити правонаступництво, а права і зобов'язання за контрактом передати структурі, що знов утворилася".

"Це - жорстке зобов'язання української сторони забезпечити правонаступництво у будь-якому випадку", - підкреслює Купріянов.

Офіційний представник "Газпрому" підсумував: "Абсолютно ніяких підстав для перегляду договорів, що діють, у разі внутрішньої реорганізації НАК "Нафтогаз України" немає і не може бути. Все це дуже добре відомо в Україні".

Нове керівництво України рахує довгостроковий контракт на постачання російського газу, підписаний колишнім урядом, невигідним і намагається змінити його умови. Навіть отримавши знижку в 100 доларів на тисячу кубометрів за рахунок скасування російського експортного мита, українські контрагенти просять нових знижок. На цьому тижні керівництво України заявило про плани розділення НАК "Нафтогаз України" за видами бізнесу на нові окремі компанії, що, на переконання українських чиновників, приведе до перегляду умов контрактів.

Янукович пізніше заявив, що злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" можливе після перегляду газових контрактів

Україна готова обговорювати злиття Нафтогаза і Газпрому, але не в контексті переговорів з перегляду газових контрактів з Росією, повідомляє РИА "Новости".

Про це сьогодні заявив український президент Віктор Янукович.

"Це питання (злиття Нафтогаза і Газпрому) зовсім в іншій площині. Ми спочатку повинні навести лад в цьому питанні (переговорах за ціною на газ), вивести це питання на рівень, прийнятний для двох сторін. А подальший рух - інтеграція, злиття чи ні - це вже наступне питання. І ми будемо знову-таки це обговорювати, вирішувати, що буде вигідно або невигідно", - сказав Янукович, якого цитує його прес-служба.

Як заявляв раніше Віктор Янукович, Україна не розглядає питання об'єднання Нафтогазу і Газпрому заради знижки на газ.

"Це питання не розглядається", - сказав він, відповідаючи на питання журналістів, чи розглядається питання об'єднання "Нафтогазу України" і "Газпрому" ради знижки на газ, що поставляється Росією.

Нагадаємо, Президент України також доручив уряду до 1 жовтня подати на розгляд керівної ради комітету економічних реформ, програму реформування НАК "Нафтогаз України".

Як заявив раніше прес-секретар прем'єр-міністра РФ Дмитро Пєсков, російська сторона не має наміру втручатися в плани Києва з реформування "Нафтогазу України", але виходить з того, що у компанії повинен залишитися правонаступник з чинних міжнародних угод.

Нагадаємо, що Україна останнім часом намагається знизити ціну закупівлі російського газу, розірвавши газові контракти 2009 року. Проте Росія погодилася на зниження ціни тільки за злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" або за вступ України до Митного союзу. Українська влада заявила, що ГТС за білоруським сценарієм не віддасть, а з МС співробітничатиме тільки у форматі "3+1" і націлена на ЗСТ з Євросоюзом.

Такі заяви обурили Росію - в ефірі "Першого телеканалу" РФ прозвучала жорстка критика політики президента України Віктора Януковича.

Експерти називають заяви української влади щодо реформування "Нафтогазу" підготовкою до "газової війни".

Раніше в ході обговорення газового питання Віктор Янукович висловився проти ябудь-якого тиску в процесі переговорів з перегляду ціни на російський газ.

"Будь-який тиск в цих питаннях - це для нас принизливо. І ми не дозволимо, щоб так з нами говорили. Коли йдуть переговори, на переговорах все, що завгодно буває, а коли ми виходимо в засоби масової інформації, нам треба дотримуватися чогось", - сказав президент українським журналістам в Душанбе в суботу.

"Спочатку загнали нас в кут, потім почали диктувати умови. Це принижує сьогодні, не мене особисто, а це принижує державу, і я не можу цього допустити", - резюмував Янукович.

Крім того, Янукович заявив, що газовий діалог між Україною і Росією буде продовжено, оскільки товарообіг між Україною і РФ досяг 50 мільярдів доларів, і поступки з боку РФ зі зниженню ціни газу просто необхідні.

Відповідаючи на уточнююче питання, чи має намір Україна звертатися до Стокгольмського суду у випадку, якщо Росія не буде згодна на перегляд газових контрактів, Янукович відзначив, що розглядає суд, як останню інстанцію.

"Сподіваюся, у нас вистачить мудрості знайти рішення спільне, без суду. І я розглядаю суд, як вже останню інстанцію, коли будуть вичерпані під час переговорів всі наші можливості", - сказав він.

Крім того, він відзначив, що угоди між господарюючими суб'єктами - "Нафтогазом" і "Газпромом" були підписані без урахування українсько-російських міжнародних угод, "а точніше, порушуючи ці угоди".

Янукович підкреслив, що "Нафтогаз" не мав повноважень підписувати в 2009 році контракти без директив.

"Те, що Тимошенко від себе особисто це зробила, і порушила вона або не порушила закон - це вирішить суд. На це питання, я сподіваюся, ми отримаємо відповідь дуже скоро", - сказав президент.

Нагадаємо, 31 серпня високопоставлене джерело в уряді України повідомило, що Україна має намір вирішити питання про ціну на російський газ в судових інстанціях, у випадку, якщо домовленості про зниження ціни не вдасться досягти на двосторонніх переговорах з Росією.

Розглядаючи передісторію нинішнього конфлікту, відзначимо, що фігурант політичного скандалу - компанія "Росукренерго" була усунена з газового ринку України в січні 2009 року після підписання газових контрактів з Росією екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко.

У червні 2010 року Арбітражний суд торгової палати в Стокгольмі ухвалив рішення, яке зобов'язало НАК "Нафтогаз України" повернути компанії "Росукренерго" 12,1 млрд куб газу.

В кінці квітня 2011 року стало відомо, що НАК "Нафтогаз України" повернув "Росукренерго" 12,1 млрд кубометрів газу.

Генеральна прокуратура винесла звинувачувальний висновок Тимошенко в перевищенні службових повноважень при укладанні "газових угод" з РФ в 2009 році, чим державі були заподіяні збитки на суму понад 1,5 млрд грн.

Суд почав розгляд "газової справи" 24 червня. 5 серпня на засіданні суду Юлію Тимошенко було заарештовано. За інформацією держзвинувачення підставою стала "перешкода у встановленні істини".

Литвин виступає проти загострення ситуації в газових взаєминах України і Росії в передноворічний період

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає проти загострення ситуації у газових взаєминах України і Росії в передноворічний період, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я думаю, що ми повинні відійти вже від того, що намічається в нашій практиці, коли з наближенням зими у нас виникає проблема газу", - сказав Литвин журналістам в суботу, 3 вересня, у Вільнюсі, коментуючи двосторонні стосунки України і Росії в газовій сфері.

При цьому спікер підкреслив, що Україна повинна виходити зі своїх національних стратегічних інтересів, а також із законів, що діють.

"Все це необхідно враховувати при проведенні переговорів. Звичайно ж краще, щоб це був рівноправний і спокійний, зважений діалог", - відзначив спікер.

"Я є прихильником того, щоб такі складні питання, як співпраця в енергетичній сфері не впливали на стосунки", - додав він.

"Ми повинні виходити із загальної платформи, що має бути довіра один до одного, пошана і ми повинні поважати одне одного. Я думаю, що при такому підході, при публічному, відкритому діалозі, за бажання знайти рішення, ми завжди це рішення знайдемо", - підкреслив Литвин.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 917 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ